Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Πήραν το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη οι απανταχού δήμαρχοι;



Η καταδίκη σε ισόβια του τέως δήμαρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Είναι ο πρώτος πολιτικός που καταδικάζεται για κατάχρηση, το ποσό ήταν μεγάλο και η ποινή αυστηρότατη.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνέβαλε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον των πολιτικών και της πολιτικής τάξης, η διάθεση να παραδειγματισθούν οι πολιτικοί και η ικανοποίηση της κοινής γνώμης που διψάει για "αίμα" και όλα αυτά μαζί οδηγούν στην πρόβλεψη ότι εξίσου αυστηρές θα είναι και οι ποινές σε ανάλογες υποθέσεις που θα ακολουθήσουν. 
Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί χάριν της πολιτικής ερμηνείας, ότι το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν και τα οποία ήταν εξαιρετικά επιβαρυντικά.

Εκείνο που μπορεί να κατατεθεί συμπληρωματικά είναι ότι κάποια εποχή, πριν από 6-7 χρόνια δηλαδή, ο Σαξώνης, ο ταμίας που καταδικάστηκε μαζί με τον Παπαγεωργόπουλο για την υπεξαίρεση, μεσουρανούσε στη Θεσσαλονίη σαν παράγοντας του μπάσκετ. Εμφανιζόταν ως ο τροφοδότης της ομάδας του Πανοράματος που έπαιζε στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, οι παίκτες που είχε ήταν από τους καλύτερους και σχετικά ακριβοπληρωμένοι για το επίπεδο στο οποίο έπαιζαν και η φήμη που κυκλοφορούσε ήταν ότι ο μεγαλοπαράγοντας Σαξώνης ήταν της νύχτα και από εκεί προέρχονταν τα λεφτά. 
Οπως αποδείχθηκε, τα λεφτά δεν προέρχονταν από τη νύχτα, αλλά από το Δήμο Θεσσαλονίκης και προκύπτει βέβαια ένα άλλο έρώτημα. Πως σε μία σχετικά μικρή κοινωνία κανείς, ούτε οι προϊστάμενοί του, δεν αναρωτήθηκε πως ένας υπάλληλος του δήμου εμφανιζόταν να σκορπά λεφτά στο μπάσκετ;

Τέλος πάντων, η ποινή που επιβλήθηκε στον Παπαγεωργόπουλο έχει και μία ακόμη διάσταση, εξαιρετικά διδακτική για τους απανταχού δημάρχους της χώρας. Είναι διαπιστωμένο ότι ο τομέας της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο πιο διεφθαρμένος, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Επιθεωρητή Δημόσιας. Είναι επίσης διαπιστωμένο ότι πολλοί δήμαρχοι και σε πολύ μεγάλο βαθμό διοικούσαν τους δήμους με αδιαφάνεια, με απίστευτη σπατάλη, με κολλητούς και κολλητές, με τοπικές μαφίες. 
Και όλα σκεπάζονταν από τις τοπικές κοινωνίες που συμμετείχαν σε διάφορα φαγοπότια. Άλλωστε μέλη των τοπικών κοινωνιών ήταν και οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι. 

Κανονικά λοιπόν, η καταδίκη του Παπαγεωργόπουλου θα πρέπει να τους κάνει όλους αυτούς να μην κοιμούνται τη νύχτα και να είναι πιο προσεχτικοί για να μην του κάνουν παρέα κάποια στιγμή πίσω από της φυλακής τα σίδερα. Είναι όμως δυνατόν να αλλάξουν μυαλό; Αμφίβολο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: