Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ο Βγενόπουλος, η Κύπρος και το παρασκήνιο της κρίσης.

Ο Βγενόπουλος, η Κύπρος και το παρασκήνιο της κρίσης

Τι συνέβη και η πάλαι ποτέ ισχυρή Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου βρίσκεται στα πρόθυρα της κρατικοποίησης.

Ήταν αρχές Μαΐου όταν ο ισχυρός άνδρας της Marfin κ. Ανδρέας Βγενόπουλος εξέφραζε την ανησυχία του για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε «κρίσιμη καμπή».


Ο τέως εκτελεστικός πρόεδρος της MPB, που μετονομάσθηκε σε Λαϊκή Τράπεζα, εξέφραζε τότε την ευχή να «οδηγηθούμε σε έξοδο από την τελματώδη κατάσταση», επισημαίνοντας παράλληλα πως οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης δεν θα βλάψουν τους Κύπριους φορολογούμενους.

Η Λαϊκή Τράπεζα όμως, το διαμάντι του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν την κρατικοποίησή της και απαιτούνται 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Βουλευτές και τραπεζίτες σε Ελλάδα και Κύπρο επισημαίνουν ότι η διοίκηση Βγενόπουλου έδωσε πολλά αμφιλεγόμενα δάνεια, ενώ παράλληλα αγόραζε ανεξέλεγκτα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Βέβαια, όπως σημειώνει η σημερινή ηγεσία του ομίλου, τα δάνεια δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων της MIG, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα για να αγοράσουν ομόλογα της Marfin Investment Group, όταν προχώρησε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5,2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει Κυριακάτικη εφημερίδα, μεγάλο ρόλο στην εξανέμιση των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας, έπαιξε και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων τα οποία η τράπεζα αγόραζε αφειδώς πριν από το 2009 και πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους. Τα συγκεκριμένα ομόλογα τότε αποτελούσαν μια ασφαλή επιλογή καθώς έδιναν ασφαλή επιτόκια 4% και 6%.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Βγενόπουλος σημάδεψε την Κύπρο και την οικονομία της.

Από τον περασμένο Νοέμβριο οι κυπριακές αρχές πιέζουν τον «Mr Mig» να εγκαταλείψει την προεδρία της Marfin Bank η οποία τελικά κρατικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank.
Η διοίκηση της Λαϊκής σήμερα αποκαλύπτει στοιχεία που δείχνουν μεγάλη έκθεση ελληνικών εταιρειών του ομίλου σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δάνεια σε επενδυτές οι οποίοι στη συνέχεια αγόραζαν μετοχές του ομίλου.

Ο Mr Mig και οι αντιδράσεις των Κυπρίων
Από τον πρώτο κιόλας καιρό που δραστηριοποιήθηκε στη Μεγαλόνησο ο κ. Βγενόπουλος προκάλεσε την αντίδραση επιχειρηματιών και ανθρώπων του τραπεζικού συστήματος.
Μετά την εξαγορά μεριδίου της Λαϊκής τράπεζας, ο κ. Βγενόπουλος προχωρά στην απόλυση του τότε επικεφαλής κ. Κίκη Λαζαρίδη, προκαλώντας την οργή των Κυπρίων.
Στη συνέχεια οι δύο τράπεζες συγχονεύονται και ο κ. Βγενόπουλος δημιουργεί στην Αθήνα τη MIG, με τις δραστηριότητές του να αυξάνονται αγοράζοντας την Ολυμπιακή, τη Vivartia κλπ.

Οι αρχές της Κύπρου στρέφονται κατά του Mr Mig κατηγορώντας τον για κακοδιαχείριση της τράπεζας.

Στις 17 Μαΐου 2012 και ενώ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Βγενόπουλου για τους κινδύνους που διατρέχει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση Χριστόφια αποφασίζει να προχωρήσει σε ανακεφαλαιποίηση του ομίλου με το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ , περίπου δηλαδή 8% του κυπριακού ΑΕΠ. Οι φόβοι πλέον για μετατροπή μιας ολόκληρης τράπεζας σε «αέρα» ήταν εμφανείς.

Οι ανέσεις των στελεχών και τα δάνεια του 2007

Κορυφαία πρόσωπα του ομίλου μάλιστα, κάνουν λόγο για μισθούς που άγγιζαν ή ξεπερνούσαν το εκατομμύριο ευρώ σε στελέχη που κινούνταν μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας - Λονδίνου με ιδιωτικά λίαρ τζετ και για άλλους που είχαν παραγγείλει πολυτελείς μερσεντές ακόμα και μέσα στην κρίση.


Το 2007 πολλοί εφοπλιστές μπήκαν στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Investment Group με τιμή 6,7 ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν όλοι οι μικροί και μεγάλοι μέτοχοι. Σήμερα η τιμή είναι 0,2 ευρώ, ενώ τα δάνεια που οφείλονται είναι 510 εκατ. ευρώ. Οι διασφαλίσεις ωστόσο δεν ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ.

Από τότε, άνθρωποι του τραπεζικού κύκλου, το MIG το μεταφράζουν ως "Money is gone".

Δεν υπάρχουν σχόλια: