Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Όπως τονίζει ο Δ/ντης του ΙΓΜΕ Ευ. Νικολάου. Πολλά και ποιοτικά τα υπόγεια νερά της Ηπείρου.



Θεαματική άνοδο της στάθμης των υπόγειων νερών της Ηπείρου, διαπιστώνει το ΙΓΜΕ, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα σε 85 υδροσημεία (πηγές και γεωτρήσεις). Τα παραπάνω γνωστοποιεί ο Διευθυντής της μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ κ. Ευάγγελος Νικολάου, σε μήνυμα - ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού. 

Η άνοδος της στάθμης, οφείλεται στο μεγάλο ύψος βροχής που είχαμε την τρέχουσα περίοδο, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για την ποιοτική κατάσταση των υπόγειων νερών. Όπως σημειώνει ο κ. Νικολάου, αυτή είναι πολύ καλή, ωστόσο υπάρχουν και «αστερίσκοι».
Συγκεκριμένα, όπως προσθέτει, υπάρχουν και εξαιρέσεις τοπικού χαρακτήρα που αφορούν υφαλμύρυνση, νιτρορύπανση, ή και μολύνσεις από την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, αποβλήτων και κάθε είδους ρυπαντικών ουσιών. 
Ως γενικό συμπέρασμα, κατά τον Διευθυντή του ΙΓΜΕ, για την περιφέρεια Ηπείρου προκύπτει, ότι «τα υπόγεια νερά, διασφαλίζουν πλήρως τις υδρευτικές ανάγκες αλλά και όλες τις ανάγκες νερού και παρέχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες». 
Όσον αφορά την προστασία του νερού, ο κ. Νικολάου, υπογραμμίζει ότι αυτή «είναι περισσότερο θέμα περιβαλλοντικής συνείδησης παρά θέμα εφαρμογής νομών και επιβολής μέτρων. Τα παιδιά μας, από την οικογένεια από τα σχολεία πρέπει να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση γιατί το νερό είναι ο φυσικός πόρος, το αγαθό, που στο άμεσο μέλλον θα ξεπεράσει την άξια κάθε φυσικού αγαθού αν και ήδη θεωρώ πως την έχει ξεπεράσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: