Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Εκεί όπου ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά την Καραϊβική

Εκεί όπου ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά την Καραϊβική (6)

Το Eleuthera είναι ένα από τα πολλά νησιά που βρίσκονται στο αρχιπέλαγος στις Μπαχάμες, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα Nassau. Είναι μακρύ, περίπου 180 χιλιόμετρα, και λεπτό, περίπου με μόλις 1,6 χιλιόμετρα πλάτος σε κάποια μέρη. Τα καταγάλανα νερά της ρηχής θάλασσας της Καραϊβικής στο ένα μέρος του νησιού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το βαθύ μπλε του Ατλαντικού Ωκεανού με τα χιλιάδες μέτρα βάθος. Ένα από τα καλύτερα μέρη όπου μπορείτε να δείτε αυτήν την εξαιρετικά ασυνήθιστη και εντυπωσιακή αντιπαράθεση είναι η γέφυρα Glass Window Bridge. 


Η εν λόγω γέφυρα βρίσκεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά από το Upper Bogue και ενώνει τις Gregory Town και Lower Bogue στο στενότερο σημείο του νησιού. Είναι ένα από τα λίγα μέρη στη γη όπου μπορείτε να συγκρίνετε τα πλούσια νερά του Ατλαντικού Ωκεανού στη μία πλευρά του δρόμου και τα ήρεμα γαλαζοπράσινα-πράσινα νερά της Exuma Sound (Καραϊβικής Θάλασσας) από την άλλη πλευρά, χωρισμένα από μια λωρίδα βράχου με μόλις 9 μέτρα πλάτος. 

Εκεί όπου ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά την Καραϊβική (5)

Πάνω από την φυσική πέτρινη γέφυρα, κατασκευάστηκε μια τσιμεντένια γέφυρα που συνδέει τα βορειότερα και τα νοτιότερα σημεία του Eleuthera μέσω ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Η Glass Window Bridge είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του νησιού.
Για αιώνες, υπήρχε μια φυσική πέτρινη γέφυρα που συνέδεε την βόρεια και τη νότια Eleuthera. Αργότερα στην δεκαετία του 1940, διάφοροι τυφώνες συνετέλεσαν στο να καταστραφεί η γέφυρα και τότε ήταν που αντικαταστάθηκε από μια τσιμεντένια γέφυρα, η οποία διατηρήθηκε για δεκαετίες με διάφορες επισκευές κατά καιρούς, αλλά το 1992 και το 1999 δύο τυφώνες της προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Μετά τον τυφώνα Floyd του 1999, δεν έμεινε σχεδόν τίποτα από την αρχική Glass Window Bridge. Παρά το γεγονός ότι η γέφυρα επισκευάστηκε και ο δρόμος Queen's Highway επανασυνδέθηκε μέσα σε λίγους μήνες, η γεωγραφία του νησιού άλλαξε για πάντα. Ακόμα και μια δεκαετία μετά, εργάτες συνεχίζουν να ενισχύουν την ακτογραμμή, προκειμένου να στρώσουν εκ νέου τη σοβαρά διαβρωμένη άσφαλτο.
Οποιοσδήποτε επισκέπτεται την Glass Window Bridge και τις τριγύρω περιοχές που είναι γεμάτες γκρεμούς πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός, καθώς τεράστια κύματα φτάνουν αναπάντεχα και σκάνε πάνω στη γέφυρα και στα κοντινά βράχια. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άμεσοι ύφαλοι κατά μήκος της πλευράς του ωκεανού για να διαλύσουν αυτά τα θεόρατα κύματα, καταφθάνοντας στην στεριά μπορεί να την χτυπήσουν με τρομερή δύναμη και όπως έχει γίνει γνωστό παρασύρουν στον ωκεανό όχι μόνο ανθρώπους, αλλά και οχήματα.

Εκεί όπου ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά την Καραϊβική (2)

Εκεί όπου ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά την Καραϊβική (3)

Εκεί όπου ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά την Καραϊβική (4)

Εκεί όπου ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά την Καραϊβική (1)


Δεν υπάρχουν σχόλια: