Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Στις «δαγκάνες» της ΔΕΔΔΗΕ έπεσαν ρευματοκλέφτες στην Πρέβεζα

Στις «δαγκάνες» της ΔΕΔΔΗΕ έπεσαν ρευματοκλέφτες στην Πρέβεζα

Αρκετές περιπτώσεις ρευματοκλοπών, μέσα στο 2013 εντόπισαν στην Πρέβεζα συνεργεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ, με τους παραβάτες να είναι αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα, αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του www.atpreveza.gr, οργανωμένα κυκλώματα ηλεκτρολόγων, πλησίασαν καταστηματάρχες της πόλης μας και για ένα «Χ» χρηματικό ποσό, τους πρότειναν «διευκόλυνση» στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τη μέθοδο των «πειραγμένων» μετρητών.
Η έξαρση της ρευματοκλοπής που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο πρεβεζάνικο φαινόμενο, αλλά πανελλαδικό. Αρκεί να έχει κάποιος υπ' όψη του, πως οι απώλειες στον τζίρο της ΔΕΗ, από 10 εκατ. ευρώ το 2011, ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ το 2012.
Το www.atpreveza.gr επικοινώνησε αρχικά με τον υπεύθυνο του ΔΕΔΔΗΕ στην Πρέβεζα, κ. Παπουτσή, ο οποίος μας παρέπεμψε στον ιεραρχικά ανώτερό του στην Άρτα, κ. Κωνσταντίνο Νταλιάνη.

«Οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν τα συνεργεία μας, αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2013, το οποίο ακόμη διανύουμε. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 30-32 επιχειρήσεις. Τους ελέγχους πραγματοποίησαν συνεργεία από την περιοχή μας, αλλά και συνεργείο που ήρθε από την Πάτρα», μας ανέφερε αρχικά ο κ. Νταλιάνης και πρόσθεσε: «Είναι μία πραγματικότητα πως το φαινόμενο της ρευματοκλοπής παρουσιάζει έξαρση πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή μας. Στην Πελοπόννησο για παράδειγμα υπήρξαν κλοπές μετασχηματιστών. Και στις περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας, υπήρξαν -αλλά σε περιορισμένη έκταση- κλοπές σε μερικά κλιμακοστάσια».

Σε ερώτησή μας για το αν δρουν οργανωμένα κυκλώματα που «πείθουν» επιχειρηματίες, ο διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ στην Άρτα, τόνισε: «Είναι οργανωμένες αυτές οι ομάδες. Πηγαίνουν στους καταστηματάρχες και στις περισσότερες των περιπτώσεων ''πατάνε'' στην ανέχεια και τα οικονομικά τους προβλήματα. Κι έτσι οι καταστηματάρχες πείθονται».
Παράλληλα... προειδοποιεί, όσους επιθυμούν να «κλέψουν» ρεύμα: «Εμείς εύκολα πλέον, με τους ελέγχους που πραγματοποιούμε, μπορούμε να ανακαλύψουμε κάποιον και να διαπιστώσουμε την παράβαση. Και το πόρισμά μας δεν αμφισβητείται, ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί. Θα πρέπει οι καταστηματάρχες να γνωρίζουν ότι όποιος επιχειρήσει να κάνει κάτι παρόμοιο, θα πληρώσει ολόκληρο το ποσό και με τόκους υπερημερίας, ενώ η πράξη του θα είναι ποινικό αδίκημα.
Έστω κι αν δεν κινήσουμε νομικές διαδικασίες εναντίον του, θα έχει πολλά προβλήματα (δε θα μπορεί να πάρει ενημερότητα κ.α.). Θα συστήσω σε όλους μεγάλη προσοχή... Θα τους βρούμε...».
Ο κ. Νταλιάνης επίσης μας ενημέρωσε πως υπάρχει περιστατικό επιχειρηματία στην περιοχή μας, ο οποίος «έκλεψε» πάνω από 200.000 κιλοβατόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: