Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Φτάνει πια με τη λιτότητα. Η πορεία της Ιταλίας, της τρίτης σε δύναμη οικονομίας της ΕΕ θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωζώνης.


Το μήνυμα της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος στην Ιταλία είναι σαφές: basta con l' austerita. Φτάνει πια με τη λιτότητα.

Το μήνυμα, όμως, αυτό δεν ανησύχησε την Ευρώπη, όπως ανέφεραν διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά πρωτίστως τις αγορές και τους θιασώτες της ακραίας δημοσιονομικής πειθαρχίας σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.
Η πορεία της τρίτης σε δύναμη οικονομίας της ΕΕ θα καθορίσει το μέλλον της Eυρωζώνης πολύ περισσότερο απ' ό,τι η αντίστοιχη της μικρής σε μέγεθος Ελλάδας.
Οι ψηφοφόροι στη γείτονα χώρα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, τις οριζόντιες περικοπές μισθών, τις αυξήσεις στη φορολόγηση και τις πολιτικές ελαστικοποίησης στην αγορά εργασίας, ξεκινώντας προφανώς από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες.
Πέρα, όμως, από την αντισυστημική ψήφο διαμαρτυρίας του Μπέπε Γκρίλο, την ψήφο τιμής από τους νοσταλγούς του εθνοπατριωτισμού στο πολιτικό πτώμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και τις ψήφους σε «Αριστερά και Οικολογία» του πετυχημένου περιφερειάρχη της Πούλια Νίκι Βέντολα ή στην «Επανάσταση των Πολιτών» του δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόια, το αξιοσημείωτο είναι ότι ηττήθηκε η πολιτική του τεχνοκράτη όψιμου πολιτικού Μάριο Μόντι.
Ο Μόντι επέβαλε αυστηρές και οριζόντιες πολιτικές λιτότητας σε μία προσπάθεια διάσωσης της ιταλικής οικονομίας, χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, συγκρούστηκε με τη Μέρκελ, αλλά, όπως φάνηκε, αυτές οι κινήσεις του δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τον ιταλικό λαό.
Η Ιταλία αργά ή γρήγορα θ' αποκτήσει κυβέρνηση που θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Το ζητούμενο είναι αν τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό Νότο μπορούν να συσπειρωθούν εκείνες οι δυνάμεις που αντιστέκονται στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού.
Η διεθνής ανησυχία για δήθεν χάος στην Ιταλία εξυπηρετεί τη στρατηγική του φόβου, ώστε να συνεχιστεί η εφαρμογή της λιτότητας, παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.



Του Παύλου Νεράντζη

Ο Παύλος Νεράντζης ήταν για 31 χρόνια ανταποκριτής στην Ελλάδα της ιταλικής εφημερίδας «Il Manifesto». Από το 2012 είναι ανταποκριτής της εφημερίδας «Europa» και του ειδησεογραφικού πρακτορείου L22

Δεν υπάρχουν σχόλια: