Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μάχη οπισθοφυλακής για τις ιερές αγελάδες του δημοσίου


Σε ένα απερίγραπτο αλαλούμ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων αφού ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του, με δηλώσεις του αφήνει ανοιχτό παράθυρο για απολύσεις. 

Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών με διαρροές του «καρφώνει» τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ ως τον αυτόν που διακίνησε την πληροφορία και φέρεται να υποστηρίζει ότι σε συνομιλία που είχαν, τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας άφηνε το ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega τη Δευτέρα. 

Όλα ξεκίνησαν με δηλώσεις αξιωματούχου της Κομισιόν ο οποίος υποστήριξε ότι στο προσεχές Eurogroup θα τεθούν επί τάπητος διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση του δημοσίου, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η μεταρρύθμιση του φορολογικού τομέα. 

Μάλιστα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο κατά των όσων ορίζει το Μνημόνιο, αλλά και μια εντελώς ανεύθυνη πράξη. Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο», είπε. 

Έπειτα από τη δημοσίευση της πληροφορίας, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Euroworking Group κ. Τόμας Βίζερ.

Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών «κάρφωσε» τον Τόμας Βίζερ ως τον μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο ων Βρυξελλών που διακίνησε την πληροφορία.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, ο κ. Βίζερ διαβεβαίωσε τον κ. Στουρνάρα ότι δεν έθεσε ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα. 

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, άφηνε και αυτός με τη σειρά του ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο θέτει η τρόικα. Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις και η εξέλιξη όσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερη από ότι περιμέναμε. Είναι ένα θέμα δύσκολο».

ΔΝΤ: Μαζέψτε έσοδα από φόρους για να γλιτώσετε πρόσθετα μέτρα 

Στο μεταξύ, ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού των μέτρων λιτότητας άφησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray, εάν και εφόσον υπάρξει ουσιαστική αύξηση των φορολογικών εσόδων.

«Τα μέτρα λιτότητας προς την Ελλάδα μπορούν να περιοριστούν, μόνο αν υπάρξει ουσιαστική αύξηση των φορολογικών εσόδων και σαφή βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» είπε χαρακτηριστικά. 

Ταυτόχρονα αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με οποία το ΔΝΤ ζητάει από την Ελλάδα απολύσεις 25.000 υπαλλήλων από το δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: