Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Καθώς συμπληρώνει 50 χρόνια προσφοράς στον τόπο μας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει με το. βλέμμα στην έναρξη λειτουργίας Πολυτεχνείου!


Τριαντ. Αλμπάνης: Θέλουμε ένα τμήμα ακόμα για την ίδρυσή του. . Πανηγυρικό συνέδριο στη Ζ.Π.Α. την ερχόμενη εβδομάδα . Τι τόνισε ο Αντιπρύτανης Γ. Καψάλης.


Πενήντα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση, το Νοέμβριο του 1964, Φιλοσοφικής Σχολής στα Γιάννινα, που αποτέλεσε τη «μαγιά» για την Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας, ενός από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα σήμερα στην Ελλάδα.

Όλο αυτό το διάστημα το Πανεπιστήμιο συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής και συνέβαλλε τα μέγιστα στην πνευματική, εκπαιδευτική καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Γι' αυτό και σήμερα το αίτημα του Πανεπιστημίου για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στους κόλπους του προβάλλει ως αίτημα όλων των Γιαννιωτών και υποστηρίζεται από το σύνολο των πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής μας!

Πανηγυρικό συνέδριο
Αυτή ακριβώς η στενή σχέση και κοινή πορεία της πόλης μας και του Πανεπιστημίου της θα αναδειχθεί στα πλαίσια ενός μεγάλου τριήμερου συνεδρίου που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, το οποίο διοργανώνει το ίδρυμα στα Γιάννινα από τις 29 ως τις 31 Μαρτίου. Και όταν η Πολυτεχνική Σχολή πάρει το οριστικό «πράσινο φως» απ' το Υπουργείο Παιδείας, είναι σίγουρο ότι ολόκληρη η πόλη θα γιορτάσει το γεγονός, αφού θεωρεί το Ίδρυμα αναπόσπαστο κομμάτι της!

«Αθηνά» και Αρχιτεκτονική
Χθες σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το επικείμενο συνέδριο ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης κληθείς να σχολιάσει το πολυσυζητημένο Σχέδιο «Αθηνά» και το πώς αυτό επηρεάζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, επέλεξε να αναφερθεί στην μετονομασία του Τμήματος Πληροφορικής σε Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, όπως αναγράφεται στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών εξετάσεων της επόμενης χρονιάς, τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα από τα τμήματα που περιμένουμε να αποτελέσει τη βάση της Πολυτεχνικής Σχολής». 
Αν στα δύο τμήματα που υπάρχουν σήμερα στο Πανεπιστήμιο, το Μηχανικών Ηλεκτρ. Υπολογιστών και Πληροφορικής και το Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, προστεθεί και το τμήμα Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών θα δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η Πολυτεχνική Σχολή, σημείωσε με έμφαση ο Πρύτανης. Πάντως, απέφυγε να χαρακτηρίσει συνολικά το Σχέδιο «Αθηνά», λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί στην τελική του μορφή.

«Θα αναδειχθεί η δράση.»
Όσον αφορά το τριήμερο συνέδριο με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο και τα Γιάννινα» που, για πρακτικούς λόγους, αποφασίστηκε να διεξαχθεί στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι «σ' αυτό θα αναδειχθούν όλοι οι τομείς έρευνας και δράσης του Πανεπιστημίου σε σχέση με την τοπική κοινωνία και οικονομία». Σ' αυτό θα υπάρξουν διαλέξεις σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού, θετικών επιστημών, υγείας, νέων τεχνολογιών και ο Πρύτανης εξέφρασε την άποψη ότι μέσω του συνεδρίου θα αναδειχθούν όλα τα πρόσφατα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου μας.

Ο Γιώργος Καψάλης
Συνολικά 46 εισηγήσεις από καθηγητές, ερευνητές, πρώην Πρυτάνεις και ομότιμους καθηγητές θα παρουσιαστούν στα πλαίσια του μεγάλου συνεδρίου για το Πανεπιστήμιο και τα Γιάννινα, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης μας, ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γεώργιος Καψάλης. «Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναδειχθεί η συνεισφορά του Πανεπιστημίου στην πόλη μας, στην περιοχή μας και στην ίδια την κοινωνία, τόσο την Πανεπιστημιακή όσο και την ευρύτερη», ανέφερε ο κ. Καψάλης.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η θεματική του συνεδρίου θα έχει έντονο ενδιαφέρον για το κοινό και κάλεσε τους Γιαννιώτες να το παρακολουθήσουν και τους φοιτητές να συμμετέχουν σ' αυτό, για να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: