Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ο Ούγκο Τσάβες και η Βενεζουέλα μέσα από 3 ντοκιμαντέρ...

Βενεζουέλα: Ένας ενοχλητικός γείτονας




Ούγκο Τσάβεζ. Οι οπαδοί του τον λάτρεψαν, η αντιπολίτευση της χώρας του τον μίσησε θανάσιμα. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τρεις προσπάθειες για την ανατροπή του, μεταξύ των οποίων κι ένα πραξικόπημα που απέτυχε την τελευταία στιγμή. Τελευταία, ένας ακροδεξιός τηλεπαρουσιαστής, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάλεσε την CIA να τον δολοφονήσει.
Ποιος πραγματικά ήταν και τι πίστευε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας που στη Λατινική Αμερική θεωρείται ένα νέο είδος Τσε Γκεβάρα; Για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα, ο Στέλιος Κούλογλου συνάντησε τους συμμάχους και τους αντιπάλους του Τσάβεζ.
Μεταξύ τους ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αλλά και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στις αιματηρές ταραχές, οι οποίες οδήγησαν στην προσωρινή απομάκρυνση του Τσάβεζ από την εξουσία, τον Απρίλιο του 2002. Στο Καράκας, αλλά και στην επαρχία η κάμερα της εκπομπής μιλάει με απλούς ανθρώπους και καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου της Βενεζουέλας και τα κοινωνικά μέτρα που τον κάνουν τόσο δημοφιλή ανάμεσα στους φτωχούς.
Στην Ουάσιγκτον και τη Βενεζουέλα, μιλούν οι άνθρωποι που αποκάλυψαν τις χρηματοδοτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση, αλλά και αυτοί που δέχτηκαν τα χρήματα. Ο πρώην αρχηγός του εμπνευσμένου από τον Τσε Γκεβάρα ένοπλου αντάρτικου της Βενεζουέλας κρίνει τον πρόεδρο των φτωχών. Ένα πλούσιο, πολύχρωμο ρεπορτάζ σε μια Βενεζουέλα όπου, παρά τον πόλεμο που δεχόταν, ο Τσάβεζ κέρδιζε όλες τις μάχες...

Βενεζουέλα: Το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα της ιστορίας



"Ευτυχώς είχαμε ένα ισχυρό όπλο", δήλωνε ο υποναύαρχος Έκτωρ Ραμίρεζ Πέρες, αρχηγός του πραξικοπήματος που κατάφερε να ανατρέψει για δύο ημέρες τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. "Όπως είδατε, ο στρατός και οι εδικές δυνάμεις δε χρειάσθηκε να πυροβολήσουν ούτε μία φορά. Το μεγάλο μας όπλο ήταν τα μέσα ενημέρωσης".
Μια μοναδική στιγμή στα παγκόσμια τηλεοπτικά χρονικά ερευνά το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, που με αφορμή τα 10χρονα γενέθλια του παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα στην τηλεόραση, τις ψεύτικες εικόνες και την προπαγάνδα.
Στις 11 Απριλίου του 2002 οι υποστηρικτές του προέδρου Τσάβες και η αντιπολίτευση οργανώνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Πάνω από 20 άτομα σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται: ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα και έχουν πέσει θύματα της αστυνομίας και ακροβολιστών - μέρος ενός μυστικού σχεδίου για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας.
Στο Καράκας επικρατεί χάος και οι Βενεζουελιάνοι ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους για να μάθουν τι έχει συμβεί. Αλλά τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που ανήκουν στην αντιπολίτευση, αποδίδουν την αιματοχυσία στους Τσαβίστας, μοντάροντας έντεχνα τα τηλεοπτικά πλάνα της ημέρας. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δε διαθέτει δική του φωνή, γιατί στην διάρκεια των ταραχών οι αντίπαλοι του έχουν καταλάβει την κρατική τηλεόραση που σταματάει να εκπέμπει. Η κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του Τσάβες και ο στρατός επεμβαίνει συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο. Την επόμενη ημέρα, οι ίδιες κατασκευασμένες εικόνες χρησιμοποιούνται από τον Λευκό Οίκο που δίνει στη χούντα διεθνή αναγνώριση. Ο Τσάβες θα επιστρέψει στην εξουσία μόνο αφού οι υποστηρικτές του καταφέρουν να στήσουν ένα εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης και να θέσουν ξανά σε λειτουργία το κρατικό κανάλι.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ των άλλων ο υποναύαρχος Κάρλος Μολίνα που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανατροπής του Τσάβες, ο σκηνοθέτης Άνγκελ Παλάθιο που ανακάλυψε την αλήθεια ερευνώντας όλα τα τηλεοπτικά πλάνα εκείνης της ημέρας, καθώς και δημοσιογράφοι και ειδικοί στα μέσα ενημέρωσης. Τα γυρίσματα έγιναν στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ.

Ο Κύριος Πρόεδρος (EL SEÑOR PRESIDENTE)

El_Senor_Presidente




















Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες του 21ου αιώνα. Δεν έχει διστάσει να αποκαλέσει τον Μπους «κ. Κίνδυνο», τον Μπλέρ «γαϊδούρι», την Κοντολίζα Ράις «τσίκα» (μικρούλα), να κάνει κινήσεις καράτε στον Πούτιν, να χορέψει σάλσα και να τραγουδήσει μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Μαραντόνα. Επίσης, δεν δίστασε να βάλει χέρι στις περιουσίες των μεγαλοκτηματιών παίρνοντας κομμάτια γης από τις τεράστιες εκτάσεις τους που μοίρασε σε φτωχούς ακτήμονες αγρότες.
Τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στο εξωτερικό, τον Τσάβες, ή τον λατρεύουν σα Θεό ή τον μισούν θανάσιμα. Ή τον θεωρούν επαναστάτη, έναν νέο Μπολίβαρ, ή έναν στυγνό δικτάτορα, στα όρια της τρέλας...


ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιτόπια Έρευνα, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος / Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Επιμέλεια Συντονισμός Έρευνας: Αποστόλης Καπαρουδάκης / Έρευνα & Οργάνωση Θέματος: Μανώλης Φυλακτίδης, Κώστας Γεωργιάδης / Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας, Νότης Μπένος / Μια παραγωγή της Small Planet, για την ΕΡΤ ©2005-2006

TΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Original shooting format: SD PAL 576i / Aspect Ratio: 16:9 PAL / Γλώσσες: Ισπανικά, Αγγλικά, Ελληνικά/ Υπότιτλοι: Ελληνικοί, Αγγλικοί / Διαθέσιμες Εκδόσεις: Ελληνική, Αγγλική, Διεθνής

Δείτε την ταινία:



«Ναι, είναι τρελός, αλλά με την παραδοσιακή, όχι με την ψυχιατρική έννοια, έχει δηλαδή τα χαρακτηριστικά του ηγέτη...», λέει ο Εδμούνδο Τσιρίνος, ο ψυχίατρος του Προέδρου. «Είναι προσωπικότητα μια πολύ ισχυρή που έχει ασυνήθιστη μνήμη και μια δυνατότητα επικοινωνίας ξεχωριστή, ειδικά με τους φτωχούς απλούς ανθρώπους»
Ο κ. Πρόεδρος, είναι ο μοναδικός πρόεδρος στον κόσμο που έχει δική του τηλεοπτική εκπομπή. Λέγεται Αλό Πρεσιντέντε (Γεια σου Πρόεδρε) και μεταδίδεται από το κρατικό κανάλι κάθε Κυριακή από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Πρόκειται για μια κανονική παραγωγή με 80 άτομα προσωπικό που, μαζί με τον πρόεδρο, ταξιδεύουν σε όλη την Βενεζουέλα για να βγάλουν την εκπομπή live από οπουδήποτε. Ο «Εξάντας» ήταν προσκεκλημένος του «Αλό» και το συνεργείο μας μεταφέρθηκε στον τόπο διεξαγωγής του με στρατιωτικό αεροσκάφος.
Πολύ καλός παρουσιαστής, «πάσαρε» τα βίντεο ακολουθώντας τις οδηγίες του σκηνοθέτη, «μπάλωνε» με άνεση τα τεχνικά προβλήματα, μιλούσε για το πολιτικό του πρόγραμμα κάνοντας το κοινό του να ξεσπά σε χειροκροτήματα και έβγαζε γραμμές πολιτών στον αέρα.
- Γεια σου πρόεδρε! Θέλω να βάλεις τα παιδιά μου στην στρατιωτική ακαδημία!
- Να τους πεις να δώσουν εξετάσεις. Θα σου δώσω το τηλέφωνο του διευθυντή της Σχολής.
Ο πρώην στρατιωτικός που το 1992 επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία με ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, γνωρίζει πλέον αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες με μοναδικά ποσοστά αποδοχής. Γεννήθηκε σε μία μικρή επαρχιακή πόλη, την Σαμπανέτα στους πρόποδες των Άνδεων. «Ζούσαμε σε μια παράγκα από φοινικόκλαδα» λέει ο πατέρας του Τσάβες στον Γ. Αυγερόπουλο. «Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως το παιδί μας, μια μέρα, θα γινόταν πρόεδρος της χώρας».
Ο αδελφός του Τσάβες ο Ανίβαλ περιγράφει πως ο σημερινός πρόεδρος της χώρας πουλούσε στον δρόμο καραμελωμένα γλυκά για να φέρει χρήματα στο σπίτι. «Διάβαζε πολύ, τον συνέπαιρναν οι ιστορίες για τον απελευθερωτή Μπολίβαρ, θεωρούσε τον Χριστό επαναστάτη... Όνειρό του ήταν να γίνει παίχτης του μπέιζμπολ
Ο Εξάντας περιπλανήθηκε στις γειτονιές του Καράκας και κατέγραψε τη ζωή των πάμφτωχων κατοίκων των παραγκουπόλεων που, πρώτη φορά στη ζωή τους, βλέπουν το κράτος να ασχολείται μαζί τους. Ο Τσάβες τους δίνει φαγητό με λαϊκά συσσίτια, τους μεταστεγάζει σε νεόχτιστα αξιοπρεπή σπίτια που κατασκευάζει το κράτος. Έχει, επίσης, ιδρύσει μέσα στις κοινότητες λαϊκά ιατρεία και σχολεία, όπου για πρώτη φορά οι φτωχοί έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση.
Οι επικριτές του όμως λένε πως δεν έχει καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την φτώχεια, την ανεργία και την εγκληματικότητα.
«Καλά είναι τα δωρεάν μικρά ιατρεία στις φτωχογειτονιές, αλλά δες και τα νοσοκομεία της χώρας σου που καταστρέφονται!» λέει στην κάμερα του Εξάντα, ο Antonio Paris, Πρύτανης του Κεντρικού Πανεπιστημίου Βενεζουέλας (UCV). «Το να δώσεις ένα πιάτο φαί στους φτωχούς, δεν είναι λύση. Λύση είναι να τους δώσεις δουλειά κι εδώ η ανεργία αγγίζει το 22%», λέει ο Γουλιέλμο Ζουλοάγκα, Πρόεδρος της Γκλομποβιζιόν μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τηλεοράσεις της χώρας. «Ζούμε έναν αυταρχισμό με επικάλυψη δημοκρατίας» λέει ο Λεοπόλδο Λόπεζ, δήμαρχος του Τσακάο, ενός από τους πλουσιότερους Δήμους της Βενεζουέλας. «Όποιος δεν εναρμονίζεται με την κομματική γραμμή είναι εκτός των δωρεών που προσφέρει η κυβέρνηση»
Η Βενεζουέλα είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου. Κι ο Ούγο Τσάβες, με τη δύναμη που του δίνουν τα χρήματα του πετρελαίου ασκεί τόσο την εσωτερική, όσο και την εξωτερική του πολιτική.
Ονόμασε τη χώρα του «Μπολιβαριανή Δημοκρατία» και άλλαξε το εθνικό της σύμβολο: Ενώ στον θυρεό, μέχρι πρότινος, εμφανίζονταν ένα λευκό άλογο που κινούνταν ήρεμα προς τα δεξιά, τώρα το άλογο καλπάζει προς τα αριστερά!
Θα πετύχει το πείραμα του Τσάβες; Είναι πιθανό η Βενεζουέλα να εμπνεύσει και να ξεσηκώσει όλη τη Νότιο Αμερική, αλλάζοντας τις γεωπολιτικές ισορροπίες στον παγκόσμιο χάρτη;
Ο ίδιος ο Τσάβες, παραδέχεται πως η επανάσταση στην Βενεζουέλα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όμως βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Και δηλώνει πως έχει τρεις εχθρούς: τον Ιμπεριαλισμό, τη Γραφειοκρατία και τη Διαφθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: