Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ποιοι και γιατί σχεδιάζουν την μετάθεση των δημοτικών εκλογών του 2014;


Όταν ο σοφός λαός μας εφηύρε την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι», προφανώς δεν είχε στο νου του, κάποια διαμορφωμένη κατάσταση στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Άλλες οι εποχές, άλλωστε, άλλα τα ήθη.

Όμως μετά από, ποιος ξέρει πόσα χρόνια, και σε αυτή την τόσο μικρή φράση - παροιμία, ο λαός μας δικαιώνεται και μάλιστα πανηγυρικά.

Εδώ και δύο περίπου μήνες, κυοφορείται, διαρρέει, διοχετεύεται εντέχνως στα μέσα ενημέρωσης, πλανάται στον αέρα, η πιθανότητα μετάθεσης του χρόνου των δημοτικών εκλογών του 2014. Οι πρώτες διαψεύσεις έχουν ήδη γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη . Όμως μάθαμε πλέον την πρακτική των τελευταίων ετών, όταν υπάρχει διάψευση, ακολουθεί και επιβεβαίωση, κατά το «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».
Γεννάται λοιπόν ένα ακανθώδες και απολύτως ουσιαστικό ερώτημα. Ποιοι είναι αυτοί, που απεργάζονται τέτοια σενάρια, για ποιους λόγους, και τί θέλουν να εξυπηρετήσουν;
Θα πει κάποιος, ότι το ζητά η τρόικα και οι δανειστές μας, για να μην έχουμε διατάραξη του πολιτικού κλίματος. Φληναφήματα και εύκολη απόκρυψη της πραγματικότητας. 
Δημοσιεύτηκε άλλωστε στον τύπο, η άποψη της τρόικα, ότι ένα τέτοιο σενάριο, θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό με 50-70 εκ. ευρώ, που δε θα δαπανηθούν εάν οι δημοτικές εκλογές διεξαχθούν παράλληλα με τις ευρωεκλογές.
Τα τρία τελευταία χρόνια, το άλλοτε κραταιό πολιτικό σύστημα καταρρέει μέρα με την ημέρα. Το πολιτικό προσωπικό που αναρριχήθηκε με δόλιους τρόπους σε θέσεις εξουσίας, οι κηφήνες των πολιτικών μηχανισμών, που δημιούργησαν κομματικούς και προσωπικούς πολιτικούς στρατούς, έχουν απολέσει την επαφή τους με το λαό, τη βάση, που εύκολα, χωρίς σκέψη ίσως ή με δεύτερες σκέψεις ενδεχομένως, τούς στήριζε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Μία προσπάθεια να διασωθεί το αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό, που κατέστρεψε την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, ίσως η πλέον 
ηχηρή, είναι το μοντέλο της τρικομματικής συγκυβέρνησης, με τα πολιτικά δεκανίκια στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Τα δεκανίκια αυτά δεν προσφέρθηκαν χωρίς ανταλλάγματα όμως. 
Το αντάλλαγμα σε ατή την περίπτωση ήταν η συγκάλυψη των υπευθύνων, για τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τη χώρα, από τον τρόπο προσφυγής στο ΔΝΤ, μέχρι τον χειρισμό της υπόθεσης Λαγκάρντ.
Ποιος άλλωστε νοήμων πολιτικά δεν αντιλαμβάνεται, ότι στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την παραπομπή για τη λίστα Λαγκάρντ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος, αλλά και άλλοι, δε θα είχαν την ίδια τύχη με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, εάν δεν προσέφεραν τη «μηχανική υποστήριξη» στο κυβερνητικό έργο;
Η δεύτερη προσπάθεια είναι αυτή της μετάθεσης του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών. Περισσεύει η υποκρισία του πολιτικού συστήματος, που προσπαθεί να μηχανευτεί τρόπους και να ανακαλύψει βολική φρασεολογία, για να δικαιολογήσει την πρόταση και το σχέδιο.
Η αγωνία τους είναι μία και μοναδική. Να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, διατηρώντας στο πολιτικό προσκήνιο εκείνους τους αιρετούς, που ανήκουν στους μηχανισμούς τους και μοιράζονται τις ίδιες ευθύνες για το κατάντημα της χώρας. Να παραμείνουν όσο μπορούν, γαντζωμένοι στις καρέκλες τους, με το πρόσχημα της μη διατάραξης του πολιτικού κλίματος.
Η αλήθεια είναι μία και μοναδική. Μία τυχόν τέτοια απόφαση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, θα φουντώσει ακόμη περισσότερο τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τους εμπνευστές του σχεδίου και θα βυθίσει ακόμη περισσότερο και τη χώρα και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Να είναι βέβαιοι όμως οι εμπνευστές του σχεδίου ότι ο κυρίαρχος λαός θα δώσει την απάντησή του, όποτε κι αν διεξαχθούν οι εκλογές. 
Και η απάντηση αυτή θα είναι ένα - ακόμη - χαστούκι στους ηγεμονίσκους που αγωνιούν για την πολιτική τους επιβίωση.

Χρυσόστομος Βούζας
Συμμαχία Πολιτών Δήμου Ζίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: