Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σύντομα στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τα Εθνικά Κληροδοτήματα. Συνεργασία Αν. Υπ. Οικονομικών - Γ.Γ. Διαφάνειας. Σε 15.000 ανέρχονται οι κοινωφελείς περιουσίες!


Η αξιοποίηση και η διάφανη λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του γενικού γραμματέα Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεωργίου Σούρλα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «πρόκειται για περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα), που η αξία τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ, για μια κατάσταση που στις περισσότερες των περιπτώσεων επικρατεί παρανομία, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια».

Είναι διαπιστωμένο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ότι «με την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση, όταν για σχολάζουσες κληρονομιές, που ανέρχονται περί τις 3.000 και εκτιμάται η αξία τους στα 4 δισ. ευρώ, η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια και με τους σημερινούς ρυθμούς απαιτούνται πολλές δεκαετίες για να εκκαθαριστούν όλες οι κοινωφελείς περιουσίες».

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, που αντιμετωπίζει όλες αυτές τις δυσλειτουργίες και εξασφαλίζει την αξιοποίηση των κοινωφελών περιουσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: