Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Δίνει και κερδίζει μάχες η Αστυνομία, αλλά..Η μικροεγκληματικότητα αυξάνεται στην Ήπειρο. Τρεις (νέες) ληστείες από κουκουλοφόρους. - Συνταξιούχος αστυνομικός με 12 κιλά ηρωίνης στην Ηγουμενίτσα


Οι σημαντικές επιτυχίες που έχει η Αστυνομία στην Ήπειρο κατά κύριο λόγο και το Λιμενικό κατά δεύτερο, στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, γεγονός που αφενός αποδεικνύει την ουσιαστική και αποτελεσματική παρουσία της στον τομέα αυτό και αφετέρου την ανεξέλεγκτη κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει στην Αλβανία στην καλλιέργεια και διακίνηση προς τη χώρα μας ναρκωτικών ουσιών. 


Τα συμβάντα είναι σχεδόν καθημερινά, με το χασίς να έχει την πρώτη θέση στις «εισαγωγές», χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα σκληρά ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη. 
Χθες μάλιστα εντοπίστηκε παρτίδα δώδεκα κιλών ηρωίνης που μετέφερε συνταξιούχος αστυνομικός με σκοπό να τα «εξάγει» στο εξωτερικό. Ο εντοπισμός και η σύλληψή του έγινε από λιμενικούς του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Ο δράστης ξεκίνησε το δρομολόγιό του από τη Φλώρινα και στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σε έλεγχο που του έγινε από εκπαιδευμένο σκύλο, εντοπίστηκε η ηρωίνη που ήταν τοποθετημένη σε 22 συσκευασίες, ανάμεσα στα πίσω καθίσματα και το πορτ -παγκάζ. 

Η μικροεγκληματικότητα
Τα ναρκωτικά είναι μία από τις σκληρές μορφές εγκληματικότητας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι κυρίως οι αστυνομικές δυνάμεις. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα - και παρά τις επιτυχίες των διωκτικών αρχών- είναι η αυξανόμενη και εντεινόμενη μικροεγκληματικότητα που απασχολεί και ανησυχεί όλους τους κατοίκους της Ηπείρου. Τα περιστατικά πληθαίνουν, λαμβάνουν χώρα σε πόλεις και χωριά, ενώ η συμπεριφορά των εγκληματικών στοιχείων γίνεται όλο και πιο θρασεία. Ρομά, Αλβανοί, αλλά και κουκουλοφόροι- που τελευταία αυξάνονται- κάνουν επιδρομές σε κτήματα, επιχειρήσεις και σπίτια, αρπάζοντας και κλέβοντας ότι μπορούν, σπέρνοντας το φόβο και την ανασφάλεια σε όλους. 

Κουκουλοφόροι σε δράση
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, καταγράφονται τρεις θρασύτατες ληστείες από κουκουλοφόρους, ενώ εξιχνιάστηκαν άλλες δύο ακόμη κλοπές που έγιναν από Ρομά. 
Η μία από τις ληστείες από κουκουλοφόρους έγινε στη Γραμμενίτσα Άρτας (έγραψε χθες ο «Π.Λ.») όταν με την απειλή κυνηγετικού όπλου δύο άτομα λήστεψαν ιδιοκτήτρια περιπτέρου. 
Τον τρόμο όμως έζησαν τρία άτομα στο Σμέρτο Θεσπρωτίας. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τρεις άγνωστοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι 84χρονου, ο οποίος διέμενε μαζί με άλλα δύο συγγενικά του πρόσωπα ηλικίας 59 και 53 ετών αντίστοιχα. Με την απειλή μακρύκαννου όπλου (ίσως κυνηγετικού), μαχαιριού και χρησιμοποιώντας σωματική βία άρπαξαν χρήματα, σκουλαρίκια και ένα κινητό τηλέφωνο. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκε ο 59χρονος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για παροχή των πρώτων Βοηθειών. 
Κάτι αντίστοιχο έζησε και μια 78χρονη γυναίκα στο Τερτάκωμο Άρτας, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή δέχθηκε τους «επισκέπτες» της - δύο τον αριθμό - ώρα 3 το μεσημέρι! Με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φορώντας γάντια, εισέβαλλαν στο σπίτι και αφού ακινητοποίησαν την ηλικιωμένη της άρπαξαν εκατό ευρώ που βρήκαν και εξαφανίστηκαν!

Και εξιχνιάσεις 
Η Αστυνομία σε όλες τις περιπτώσεις έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και ανακάλυψη των δραστών. Σημειώνει επιτυχίες, βάζοντας φρένο στη δράση ορισμένων εξ αυτών, όπως συνέβη σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα. Συγκεκριμένα στην Πρέβεζα εξιχνιάστηκε κλοπή που έγινε σε βάρος ηλικιωμένης, η οποία διαπράχτηκε από 42χρονη Ρομά σε βάρος της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη. Στην Ηγουμενίτσα 29χρονος Ρομά συνελήφθη για κλοπή σιδερένιων ζαντών φορτηγού από αυλή σπιτιού στην Κορύτιανη Θεσπρωτίας, πράξη που εντάσσεται προφανώς στην κατηγορία των κλοπών μετάλλων που αποτελεί τη νέα, μεγάλη, πληγή κυρίως για την ύπαιθρο, όπου κλέβονται τα πάντα που μπορούν να οδηγηθούν στην ανακύκλωση. Άλλωστε είναι πρόσφατο και το περιστατικό σύλληψης τεσσάρων Ρομά στο Δελβινάκι για κλοπές μεταλλικών εργαλείων (πλέγματος) από λατομείο. 
Οι παράγοντες που «τροφοδοτούν» την εγκληματικότητα είναι γνωστοί: Οικονομική κρίση, ανέχεια, λαθρομετανάστευση κλπ. Η αντιμετώπισή της είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, αν δεν υπάρξει συνεργασία πολιτών και διωκτικών αρχών και αν δεν λυθούν τα «χέρια» της Αστυνομίας που έχει επηρεαστεί και αυτή με τη σειρά της από την κρίση που βιώνει ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: