Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Η συνταγή λιτότητας προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση λέει και ο Τόμσεν


Το ένα μετά το άλλο τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ ομολογούν τώρα ότι η συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που είχαν υπολογίσει. Μετά τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ και ο Πολ Τόμσεν ομολογεί ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν σταθμίστηκαν σωστά. Αμετακίνητος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παρά τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΝΤ. Η λιτότητα είναι αναγκαία σημειώνει σε νέα του συνέντευξη. 


Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη. Ο κ. Τόμσεν άφησε μάλιστα και αιχμές εναντίον της ευρωζώνης λέγοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για την Ελλάδα.

Στο τελευταίο πρόγραμμα υιοθετήθηκε ένας πολύ υψηλότερος πολλαπλασιαστής καθώς έγινε σαφές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί αρχικά, ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του. Πάντως έριξε ευθύνες και στην Ελλάδα λέγοντας ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν τελικά μεγαλύτερος γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σημείωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ότι η παράταση δύο ετών που δόθηκε στην Ελλάδα είναι σωστή αλλά απαιτεί και επιπλέον οικονομική βοήθεια. Τελικά τόνισε επιτεύχθηκε παράταση του προγράμματος προσαρμογής για 2 χρόνια, έως το 2016, οπότε και αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ της.

Παραδέχτηκε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα «πολύ δύσκολη» καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, το χρέος πολύ υψηλό και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ασθενής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε παραδεχθεί στις αρχές του μήνα ότι η συνταγή λιτότητας ήταν πολύ σκληρή και εφαρμόστηκε απότομα στην Ελλάδα. Είχε σημειώσει μάλιστα ότι το ΔΝΤ είχε αμφιταλαντευτεί μεταξύ μιας πιο χαλαρής πολιτικής προσαρμογής και της απότομης που υιοθετήθηκε τελικά και την οποία υποστήριξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική Τράπεζα.

Αυτή τη σκληρή πολιτική ποτέ δεν την ασπάστηκαν με ενθουσιασμό οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Πάντως η νέα έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα δείχνει στοχευμένες απολύσεις στο Δημόσιο, νέες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και παράταση ορισμένων μέτρων για τη διετία 2015 - 2016. Παράλληλα, το ΔΝΤ επισημαίνει τη λήψη μέτρων ύψους 2 έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2015-16, έπειτα από τη δέσμη των 13,5 δισ. που θα εφαρμοσθεί έως τη λήξη του 2014.
Το ΔΝΤ επιπλέον αναδεικνύει σε νούμερο ένα κίνδυνο για την επιτυχία του προγράμματος την φοροδιαφυγή αλλά και την φθίνουσα υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων που έρχεται μαζί με την αύξηση της υποστήριξης στο ΣΥΡΙΖΑ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: