Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Απειλείται το ΤΕΙ της Πρέβεζας;

Απειλείται το ΤΕΙ της Πρέβεζας;


Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης την ενημέρωση και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων σχετικά με το σχέδιο νόμου " ΑΘΗΝΑ ", πού αφορά τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως υπογράμμισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Πρέβεζας, μπροστά στις αλλαγές και τις ανατροπές που μπορεί να επιφυλάσσει η καθιέρωση της βάσης του 10, ο δήμος δεν μπορεί να είναι αμέτοχος αλλά αντίθετα θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με σκοπό την ενίσχυση αλλά και τη διεύρυνση των υπαρχόντων τμημάτων του ΤΕΙ Πρέβεζας.


IMG 6061 copy

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης επεσήμανε ότι το ΤΕΙ έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και πρότεινε εκτός από την έδρα Σχολής Διοίκησης Οικονομίας, να διεκδικηθεί η δημιουργία έδρας Πληροφορικής και ταυτόχρονα η ανέγερση φοιτητικής εστίας .

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, το επόμενο διάστημα επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από τον Δήμαρχο, οι δύο βουλευτές κύριοι Τσουμάνης και Μπάρκας , ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλοι φορείς, θα καταθέσουν την πρόταση για την διεύρυνση των τμημάτων του ΤΕΙ της Πρέβεζας προς κάθε αρμόδια αρχή.
Για ασαφή κριτήρια προς το παρόν κριτήρια που θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων έκανε λόγο ο καθηγητής του ΤΕΙ κ. Στρατής Κυπριωτέλης, υπογραμμίζοντας πως πρόταση της Γενικής Συνέλευσης είναι η δημιουργία ενός ισχυρού τμήματος στην Πρέβεζα με αντικείμενο Λογιστική και Χρηματοοικονομική που θα ακολουθεί τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα ,και αυτό σημαίνει ότι από πλευράς ΤΕΙ το νέο τμήμα θα μπορέσει να απορροφήσει άτομα που δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν στο πανεπιστήμιο.

«Αν μείνουν δύο τμήματα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής χωριστά έχουμε το εξής μειονέκτημα. Υπάρχουν 11 τμήματα Λογιστικής, οπότε κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το Υπουργείο μπορεί να αποφασίσει να μειώσει τα τμήματα Λογιστικής άμεσα, είτε ακόμη και τα τμήματα Χρηματοοικονομικής» είπε ο κ. Κυπριωτέλης σημειώνοντας πως το νέο τμήμα που προβλέπει η συγκεκριμένη πρόταση θα έχει όλα τα εχέγγυα να είναι επιτυχημένο, αφού θα έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα, θα έχει 17 μόνιμους καθηγητές που θα καλύπτουν πλήρως το ωράριο και χαμηλό κόστος λειτουργίας.

«Εμείς σαν Τμήμα της Πρέβεζας και εγώ προσωπικά, αυτό που θέλουμε είναι να διατηρηθεί το Τμήμα στην Πρέβεζα ή τα τμήματα που θα έρθουν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι με την ίδια λογική αποφασίζουν και τα άλλα τμήματα και οι άλλες σχολές του ΤΕΙ» κατέληξε ο κ. Κυπριωτέλης σημειώνοντας πως θα πρέπει η δημοτική αρχή να προσέξει πολύ τα βήματα που θα κάνει από εδώ και στο εξής.

sarampasinas

Για αδικαιολόγητη αδιαφορία στο θέμα του ΤΕΙ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο κ. Σαραμπασίνας, σημειώνοντας πως το θέμα είχε συζητηθεί από τον Ιούλιο του 2011 και παρότι είχε ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία επιτροπής αποτελούμενης από τους αρχηγούς των παρατάξεων, μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια. Ο κ. Σαραμπασίνας εξέφρασε το φόβο μήπως ήδη υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις για το ΤΕΙ της Πρέβεζας και αυτή η συνεδρίαση απλά να αποτελεί ένα άλλοθι για ορισμένους και πρότεινε από σήμερα κιόλας οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής και οι αρχηγοί των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου να ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με το θέμα προκειμένου να ενισχυθεί το ΤΕΙ της Πρέβεζας.

tsovilis

«Διαφωνούμε και απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που αφορά συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και σχολών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είμαστε υπέρ της υπάρχουσας κατάστασης στην εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ευάγγελος Τσοβίλης επισημαίνοντας το πρόβλημα με τη σίτιση και τη στέγαση των σπουδαστών ζητώντας από την πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα.

nitsas

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάπτυξη Τώρα» Γιώργος Νϊτσας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδράνεια καθώς από το καλοκαίρι του 2011 που είχε συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή με στόχο να παρακολουθεί το θέμα του ΤΕΙ και να προχωρήσει στις ανάλογες παρεμβάσεις, ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα. «Αποτύχατε κύριε Δήμαρχε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας, προτείνοντας την συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς τη συμμετοχή του δημάρχου.

rentzos

Για ένα σχέδιο που θυμίζει τη συρρίκνωση που έγινε με τον Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημόσιος Χώρος» κ. Γιάννης Ρέντζος επισήμανε ότι η παράταξή του είχε προτείνει, μέσα στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας, για ίδρυση ενός ακόμη τμήματος Πολιτισμικής Γεωγραφίας προς τον Λούρο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει προσωπικό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και από το παράρτημά του στο Αγρίνιο. «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και τίθεται το θέμα της διεπιστημονικότητας. Αν μπορούν να είναι τόσο απομακρυσμένο το προσωπικό, τόσο απομακρυσμένοι οι φοιτητές, το θέμα των δικών μας υποχρεώσεων, μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη, μια στροφή προς την υπηρέτηση της δικαιοσύνης και μια στροφή προς την υπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών των παιδιών που έρχονται στην Πρέβεζα» είπε ο κ. Ρέντζος, ο οποίος ψήφισε υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε από τον δήμαρχο, με τους αστερίσκους που έβαλε σε συγκεκριμένα σημεία.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ψήφιση της πρότασης του δημάρχου κατά πλειοψηφία.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: