Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Το αρχείο του μεγάλου ευεργέτη Σπ. Μπαλτατζή στο Συρράκο.



Ο Σπυρίδων Μπαλτατζής

700 περίπου έγγραφα που ψηφιοποιήθηκαν απ' το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα χέρια των Συρρακιωτών. 


Άμεσα θα πρέπει να οριστεί επιτροπή για την μελέτη και αξιολόγηση των εγγράφων του 19ου αι. και να εμπλουτιστεί το Μουσείο του Συρράκου με τον ανεκτίμητο αυτό "θησαυρό"

Αναμφισβήτητα ένας απ' τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Συρράκου είναι ο εφοπλιστής Σπύρος Μπαλτατζής. Ο μεγάλος Συρρακιώτης ευεργέτης, ο γιός του αγωγιάτη, ο οποίος ασχολήθηκε με το εμπόριο και τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έζησε στην Οδησσό της Ρωσίας όπου και μεγαλούργησε τον 19ο αιώνα και δημιούργησε κολοσσιαία περιουσία.


Ειδικό αφιέρωμα του sirrakiotis.blogspot στον μεγάλο Ευεργέτη Σπυρίδωνα Μπαλτατζή, μπορείτε να διαβάσετε και στο:http://sirrakiotis.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html


Στις 17 Οκτωβρίου 1907 συντάσσει την διαθήκη του.
Ορίζει κληρονόμο του και εκτελεστή της διαθήκης το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κληροδόχο την Κοινότητα Συρράκου, στην οποία κληροδοτεί την οικία του στην Πρέβεζα με τον όρο από τα εισοδήματά της να προικίζονται κάθε χρόνο τρία φτωχά κορίτσια απ' το Συρράκο. Πολλές και πολλοί από τους σύγχρονες-ους Συρρακιώτισσες-τες θα πρέπει να τον ευγνωμονούν γιατί επί πολλά έτη, με δικά του χρήματα μέσω των κληροδοτημάτων του έχουν σπουδάσει ή έχουν τύχει προίκας, μετά από συμμετοχή στην λεγόμενη «λάσα».
Πολλά έργα στο Συρράκο ακόμη και σήμερα γίνονται από τα χρήματά του ( ακίνητη περιουσία).

Απόσπασμα απ' την διαθήκη του Ευεργέτη μπορείτε να διαβάσετε στο:


Πρόσφατα το Εθνικό Καποδιστριακό ίδρυμα, ψηφιοποίησε πολλά απ' τα έγγραφα του μεγάλου ευεργέτη που σώζονται και αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία απ' την προσωπική του ζωή αλλά και απ' τις εμπορικές του συναλλαγές
Προσφέρει δε στον ερευνητή την ευκαιρία να εξαγάγει πολύτιμα συμπεράσματα για την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, του παροικιακού ελληνισμού, των εμπορικών πρακτικών, της οικονομίας.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πρωτότυπα έγγραφα του Σπυρίδωνος Μπαλτατζή.
Ο Μπαλτατζής κληροδότησε με χειρόγραφη διαθήκη του (ημερομηνία 17.10.1907) το σύνολο της προσωπικής του περιουσίας στο Πανεπιστήμιο, ύψους περίπου 700.000 δραχμών (υπέρογκο ποσό για την εποχή) βάσει ισολογισμού, που συνέταξε ο ίδιος και περιέχεται επίσης στη διαθήκη. Το αρχείο Μπαλτατζή περιήλθε στην κατοχή του Πανεπιστημίου ως μέρος της ομώνυμης κληρονομιάς.
Το αρχείο που ψηφιοποιήθηκε περιλαμβάνει ένα σύνολο 700 περίπου εγγράφων.
Απαντώνται τραπεζικά βιβλιάρια, μηνυτήριες αναφορές, δικαστικά έγγραφα, ασφαλιστήρια, εγγυητικές επιστολές και άλλου είδους τραπεζικά έγγραφα από πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Πρόσφατα ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κος Γιάννης Σεντελές με έγγραφό του ζήτησε απ' το Πανεπιστήμιο Αθηνών να του αποσταλούν αντίγραφα των εγγράφων του μεγάλου ευεργέτη και ήδη έχει στα χέρια του όλα τα ψηφιοποιημένα έγγραφα. Αυτό που μένει είναι να οριστεί επιτροπή που θα αξιολογήσει όλον αυτό τον «θησαυρό» και αφού ανατυπωθούν να καταλάβουν περίοπτη θέση στα μουσεία του Συρράκου.

Παρακάτω σας παραθέτουμε την αλληλογραφία του Δημάρχου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την αποστολή των αντιγράφων των εγγράφων του Μπαλτατζή.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ




Πράμαντα, 14/12/2011
Αριθ. Πρωτ: 12445



ΠΡΟΣ:
Τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Καθηγητή κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη
Πανεπιστημίου 30

Κοιν.: κ. Ιωάννη Καρανικόλη, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόλου 5 Πλάκα

Παρακαλώ να ικανοποιήσετε το αίτημά μας και να χορηγήσετε στη βιβλιοθήκη της Τ.Κ. Συρράκου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ένα αντίγραφο του αρχείου του Σπύρου Μπαλτατζή σε ηλεκτρονική μορφή και ότι τεκμηριωμένα έχει αποδειχθεί από το αρχείο αυτό.
Η Τοπική Κοινότητα Συρράκου είναι η γενέτειρα του ευεργέτη Σπύρου Μπαλτατζη.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος
Ιωάννης Α. Σεντελές





www.sirrakiotis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: