Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ευάγγελος Βενιζέλος.''Τώρα κρίνονται οι επόμενες δεκαετίες''.



«Το ΠΑΣΟΚ ασκεί αυστηρή, οξεία αυτοκριτική και πρέπει να είμαστε πολύ πιο ειδικοί, πολύ πιο συγκεκριμένοι και πολύ πιο θαρραλέοι στην ανάληψη της δικής μας πολιτική ευθύνης, συλλογικής και ατομικής για λάθη, για εσφαλμένες εκτιμήσεις, για δημαγωγικές υποσχέσεις, για καθυστερήσεις, για αμφιθυμίες, για παλινδρομήσεις.


Δεν βλέπω δυστυχώς την ίδια διάθεση από την άλλη πλευρά. Πίσω από τις ευθύνες και την αυτοκριτική διάθεση του ΠΑΣΟΚ, κρύβεται μια παγερή παλαιοκομματική στάση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του κ. Σαμαρά, που δεν βρίσκει να πει τίποτε για την περίοδο 2004-2009 για τη Κυβέρνηση Καραμανλή, της οποίας ο ίδιος ήταν μέλος.

» Δεν θα ακολουθήσω την τακτική της υπεκφυγής μέσω της εναλλαγής των κομμάτων στη θέση της Κυβέρνησης και στη θέση της Αντιπολίτευσης. Αυτό το παλαιοκομματικό συμβατικό πινγκ-πονγκ ευθυνών και υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε. Φτάνει!

» Το πρώτο ερώτημα, το κορυφαίο ερώτημα, είναι εάν πήραμε μέτρα τα οποία μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει. (.)Αν δεν είχαμε αφήσει να φτάσει η χώρα στην κατάσταση που ήταν το 2009, ναι πολλά από τα δύσκολα και σκληρά μέτρα, θα μπορούσαμε να τα έχουμε αποφύγει. Από το 2009 και μετά δυστυχώς έπρεπε να κάνουμε δύσκολες, πολλές φορές τραγικές σταθμίσεις.

» Παρ' όλα αυτά, με κόπους, με βάσανα, με αδικίες, με λάθη, φτάσαμε στο νέο πρόγραμμα, στη νέα δανειακή σύμβαση, στο PSI, στη δραστική μείωση του χρέους, στην αλλαγή της δημοσιονομικής ταυτότητας της Ελλάδας.

» Θα ρωτήσω για μια ακόμη φορά: Τι διαλέγει ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία; Ποιος έκανε το PSI; Το έκανε η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σαμαράς ή το έκανε η κυβέρνηση που ασκεί τώρα την εξουσία στηριζόμενη στα δύο κόμματα; Μήπως το έκανε ο Λουκάς Παπαδήμος μαζί με εμένα ως Υπουργό Οικονομικών; Ποιος διαπραγματεύθηκε; Τι σήμαινε η σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2011; Δεν έχω μιλήσει ποτέ για τα όσα συνέβησαν στα τέλη Αυγούστου του 2011.

» Ποια ήταν η στάση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο που έγινε το πρώτο βήμα και τον Οκτώβριο που κάναμε το δεύτερο βήμα με σκληρή διαπραγμάτευση Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για μια συνολική λύση; Ήταν κρυμμένος πίσω από μας από τις 11 Νοεμβρίου και μετά, όταν μου έδωσε η Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά ως Υπουργό Οικονομικών ψήφο εμπιστοσύνης για να εκπροσωπήσω τη χώρα, να διαπραγματευθώ και να πετύχω τη μείωση του χρέους.

» Οι εκλογές πρέπει να είναι η αρχή της υπέρβασης και όχι η αρχή του αδιεξόδου. Η ώρα της απόφασης είναι τώρα. Τώρα διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, τώρα κρίνονται τα πάντα, κρίνονται οι επόμενες δεκαετίες.

Θα διχασουμε το λαό; Θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε μια παλαιοκομματική συμβατική προσέγγιση ή θα ενώσουμε δυνάμεις, θα μιλήσουμε υπεύθυνα, ειλικρινά, αληθινά και θα βρούμε λύσεις οι οποίες είναι προοδευτικές και εφαρμόσιμες;

Εναπόκειται στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να αποφασίσουν. Η απόφασή τους έχει ιστορική βαρύτητα πρωτοφανή»

Παρακολουθήστε το video εδώ 

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Διαβάστε τον βασικό σχολιασμό εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: