Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Το μανιφέστο του καλού ψηφοφόρου: Μέρος Β'


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Στο πρώτο σημείωμα σχετικό με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές εξέθεσα τις απόψεις μου για το ποιο κόμμα και υποψήφιο δεν πρόκειται να ψηφίσω. Στο τωρινό σημείωμα θα παρουσιάσω τις θέσεις μου για το ποιο και σε ποιόν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα εμπιστευτώ την ψήφο μου.
Αν και η απόρριψη αποδείχτηκε  εύκολη, η αποδοχή αποδεικνύεται πάρα πολύ δύσκολη και πολλές φορές ανέφικτη, αφού οι επιλογές και οι επιθυμίες μου, όπως άλλωστε και του συνόλου των ψηφοφόρων, δεν συμπίπτουν στο σύνολό τους ή και μερικώς, και δεν περιλαμβάνονται στα προγράμματα των κομμάτων που διεκδικούν άσκηση κυβερνητικής πολιτικής. Ξεπερνώντας το πρακτικό μέρος του προβλήματος θα παρουσιάσω τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να συγκεντρώνουν κόμματα, προγράμματα και υποψήφιοι για να τύχουν της επιλογής μου.

Σ΄ αυτούς πρωτεύουσα σημασία θα έχει η αναθεώρηση του Συντάγματος, εναρμονισμένο στις απαιτήσεις των καιρών, βάσει του οποίου θα περιλαμβάνονται οι βασικές διακηρύξεις της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι οποίες θα παραμένουν σταθερές, αναλλοίωτες και μη αναθεωρήσιμες σε βάθος χρόνου. Επίσης θα προβλέπονται:

Α. Η εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να γίνεται απευθείας από το σύνολο του εκλογικού σώματος, με ελεύθερη συμμετοχή όποιου επιθυμεί να λάβει μέρος, διαθέτοντας τα απαιτούμενα προσόντα που απαιτεί το ύπατο αξίωμα, όπως μόρφωση, γνώση διεθνών γλωσσών, πολιτικό και ηθικό ανάστημα, να μην έχει στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων, να μην έχει καταδικαστεί για κολάσιμες πράξεις, να μην έχει σκανδαλίσει την κοινωνία.
Β. Να δοθούν αυξημένες  αρμοδιότητες στη δικαιοδοσία του θεσμού του  Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Γ. Θα μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών σε 150-200.
Δ.. Να καθιερωθεί μόνιμο εκλογικό σύστημα, με προτίμηση την πιο άδολη απλή αναλογική ώστε στο Κοινοβούλιο να αντιπροσωπεύονται όλες οι τάσεις του λαού, το οποίο δεν θ΄αλλάζει κάθε λίγο, ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος και τα μέτρα κάθε κόμματος  εξουσίας.
Ε. Να καταργηθούν οι εκλογές βουλευτών με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και το δωράκι των 50 βουλευτών στο πρώτο κόμμα, καθώς και η εκλογή άνευ ψήφου των διατελεσάντων πρωθυπουργών.
ΣΤ. Η κυβέρνηση να σχηματίζεται από εξωκοινοβουλευτικούς δοκιμασμένους και επιτυχημένους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Ζ. Οι βουλευτές να περιοριστούν αποκλειστικά στο νομοθετικό έργο, να μην αμείβονται επιπλέον της τακτικής αποζημίωσής τους για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, να μην είναι διπλοθεσίτες (και αργόμισθοι) του δημοσίου με το… κόλπο της ονομασίας του μισθού τους ως… αποζημίωση (τότε προς τι οι κρατήσεις, οι ασφαλίσεις, οι συνταξιοδοτήσεις και τα πλουσιοπάροχα αναδρομικά, εξαιτίας της εξίσωσής τους με τους δικαστές), να μην έχουν ειδική προνομιακή μεταχείριση σε παροχή στέγης, κρατικούς υπαλλήλους, αστυνομική φύλαξη, εκπτώσεις σε τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνίες, φοροαπαλλαγές, διάθεση αυτοκινήτων και άλλων ευεργετημάτων.
Η. Να καταργηθεί το αντισυνταγματικό άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, αθωωτικό εκ των προτέρων, αφού κάνει τους εθνοπατέρες πιο ίσους από το σύνολο του λαού έναντι της Δικαιοσύνης.
Θ. Να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η ισοτιμία της με τις άλλες εξουσίες.
 Ι. Να καταργηθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων από το δημόσιο κορβανά και να καθιερωθεί διαφάνεια στις εισφορές ιδιωτών προς αυτά και έλεγχος στη διαχείριση των αποθεματικών τους.
ΙΑ. Να γίνει, επιτέλους, διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας, με άμεσο ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των τεράστιων εκτάσεων που έχουν καταλάβει και συνεχώς καταλαμβάνουν μονές και μητροπόλεις με αγνώστου προέλευσης χρυσόβουλα, σουλτανικά φιρμάνια και με τα λεγόμενα βακούφικα, αφού ως γνωστόν διωκόμενοι από τους Οθωμανούς χριστιανοί για να μη χάσουν τα χωραφάκια τους τα έγραφαν στις μονές τυπικά,  οι οποίες έχαιραν της άμεσης προστασίας της Υψηλής Πύλης και οι οποίες στη συνέχεια τα οικειοποιήθηκαν.

Θα ψηφίσω λοιπόν κόμματα που θα είναι σε θέση να εγγυηθούν και να πραγματοποιήσουν το σύνολο ή ορισμένα από τα παραπάνω που προτείνω και ακόμη πως θα κάνουν σεβαστούς προς κάθε κατεύθυνση το Σύνταγμα, τους νόμους, τους θεσμούς, τη χώρα περήφανη και αξιόπιστη, τους πολίτες ασφαλείς.
Θα ψηφίσω όσους δεν επενδύουν στο φόβο, τον τρόμο, το θυμό, την οργή, το ψέμα, τις υποσχέσεις, την οικογενειοκρατία.

Θα ψηφίσω εκείνους που είναι ικανοί να σταματήσουν τον εθνικό κατήφορο, τη χρεοκοπία του κράτους, τη συρρίκνωση του έθνους, την εξαθλίωση των Ελλήνων, την πείνα και τη φτώχεια, την ανεργία, τη βία, τη βαρβαρότητα, τους φόνους, τις κλοπές, τις διαρρήξεις, τους βανδαλισμούς, τις πυρπολήσεις νεοκλασικών, τα καμένα Πολυτεχνεία, τις υφαρπαγές εθνικών θησαυρών και περιουσιών, τους κουκουλοφόρους, τους παρεκτρεπόμενους αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, μηδενιστές, περιθωριακούς, αναρχοαυτόνομους, παρανομούντες λαθρομετανάστες και άλλα κακοποιά στοιχεία..

Θα ψηφίσω τους ικανούς να εμποδίσουν νέα πλήγματα κατά του πολιτισμού μας, της Παιδείας, των πατροπαράδοτων ηθών και των εθίμων μας και όλους όσους δεν υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.
Και όλους όσους δηλώσουν πως θα στραφούν εναντίον της νομιμοποίησης της βίας, θα υπερασπιστούν το έργο της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, των θεσμών, της ελευθερίας και της ασφάλειας όλων των Ελλήνων.
Και βεβαίως όλους όσοι αντισταθούν στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί νέων μειώσεων μισθών και συντάξεων, νέες απολύσεις και νέες φοροεπιδρομές στα ακίνητα και τα εισοδήματα των μικρομεσαίων.

Θα ψηφίσω όλους όσοι ταχθούν υπέρ της άμεσης φυλάκισης, κατάσχεσης ή δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων, έως ότου αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη, κατηγορουμένων για φοροδιαφυγή, φοροκλοπή, εισφοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες αξιόποινες πράξεις. Τα ίδια να υποστούν και όσοι δημόσιοι λειτουργοί συνέβαλαν στη διόγκωση των οφειλών τους, δεν τους εκδίωξαν, άφησαν να παραγραφούν υποχρεώσεις, πρόστιμα, ωφελούμενα. Γιατί  είτε από ολιγωρία είτε από δόλο έπαιξαν το ρόλο του ηθικού αυτουργού. Και ως γνωστόν η απάτη χρειάζεται δύο. Επίσης θα στηρίξω όσους ταχθούν υπέρ της κατάργησης των  ΕΔΕ και των πειθαρχικών επιτροπών, αθωωτικών στο σύνολό τους για κολάσιμες υποθέσεις, οι οποίες  θα παραπέμπονται άμεσα στη Δικαιοσύνη ενώ οι αυτόφορες συλλήψεις ενόχων να οδηγούν σε άμεση και μόνιμη εκδίωξη των ενεχόντων από τις υπηρεσίες τους, ειδικά όταν πρόκειται για εφοριακούς, αστυνομικούς, γιατρούς, δικαστικούς και δικηγόρους.

Την ψήφο μου θα κερδίσουν επίσης όλοι όσοι έχουν το σθένος και το θάρρος να δηλώσουν πως θ΄αντιταχθούν στην ψήφιση κάποιου σαφώς αντισυνταγματικού νόμου, όπως αυτοί που έχουν να κάνουν με αναδρομική ισχύ είσπραξης φόρων, μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές εξουσιοδοτήσεις, κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια και τόσα άλλα εξόφθαλμα παραβατικά νομοθετήματα.

Θα ενισχύσω με την ψήφο μου τις κοινοβουλευτικές φωνές    υπεράσπισης και προστασίας του περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των υδάτινων πόρων, των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων που έχουν άμεση σχέση με την εθνική ύπαρξη, όπως οι πηγές ενέργειας και ηλεκτροφωτισμού, οι τηλεπικοινωνίες, η παιδεία, η ύδρευση, η άμυνα, τα δημόσια έσοδα. Και αυτούς που θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα εναντιωθούν κατά του ξεπουλήματος κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων, όπως είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και  ΕΥΑΘ, ο ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, κ.ά.

Θα είμαι στο πλευρό όλων όσοι ταχθούν υπέρ του άμεσου κρατικού ελέγχου των τραπεζών, οι οποίες ενώ θησαυρίζουν από τις καταθέσεις των Ελλήνων, αποδίδοντας μηδενικούς τόκους ή ψίχουλα, προβαίνοντας κάθε τόσο σε νέες μετοχοποιήσεις για αύξηση ιδίων κεφαλαίων και δανείζονται  πάμφθηνα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για ν΄αγοράζουν ελληνικά ομόλογα με μεγάλες αποδόσεις, το μεγαλύτερο έγκλημα της Ευρωπαϊκής πολιτικής που θα έπρεπε να δανείζει απευθείας τα κράτη και όχι τις τράπεζες, οι τελευταίες όχι μόνο στερούν χρήματα για ενίσχυση της αγοράς, αλλά από πάνω ενισχύονται από την Ε.Ε. και το κράτος μας. Για πιο λόγο λοιπόν οι τράπεζες να είναι ιδιωτικές και όχι δημόσιες, όταν μάλιστα το κράτος εγγυάται τις καταθέσεις μας σ΄αυτές; Τι παιχνίδια είναι αυτά με τα οποία εθνικοποιούνται οι ζημιές τους και ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη τους;

Θα προτιμήσω να σταυρώσω κάποιους απ΄αυτούς που ευθαρσώς θα παραδεχτούν πως δεν μπορεί να έχουμε κράτος που νομιμοποιεί τους παράνομους, π.χ. νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων χώρων, καταπατήσεων, κ.λπ. και να τιμωρεί τους έννομους πολίτες και οι οποίοι θα δηλώσουν πως θ΄αντιταχθούν στο μέλλον σε τέτοιες αυθαιρεσίες. Και θα ψηφίσω όσους θ΄αγωνιστούν με λόγια και πράξεις ώστε να κοπούν οι διπλο-τριπλο-τετραπλές συντάξεις, να απαγορευτεί η διπλο-τριπλο-τετραπλή απασχόληση, οι αργομισθίες και το μαύρο χρήμα, που φέρνουν ανεργία και στέρηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα εξαλείψουν την παράνομη εργασία και θα περιορίσουν την εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών. Θα παλέψουν για την υψηλή φορολόγηση των πολυαπασχολούμενων ώστε να καθίσταται ασύμφορος η πολλαπλή προσφορά υπηρεσιών, καθώς και για την υψηλή  φορολόγηση εισοδημάτων  επιχειρήσεων και εργαζομένων που προέρχονται από υπερωριακή και κυριακάτικη εργασία που έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση επιπλέον θέσεων εργασίας.  Το αυτό να συμβεί και σε μέλη διοικητικών συμβουλίων όπου παρατηρείται τα ίδια πρόσωπα να μετέχουν και ν΄αμοίβονται από δεκάδες ιδρύματα, ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος, χωρίς στην ουσία να προσφέρουν, αλλά αντιθέτως να σφετερίζονται πλούτο και περιουσίες.

 Τέλος θα ψηφίσω όλους όσους ταχθούν και θα μιλήσουν για τη βιωσιμότητα των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και όλου του λαού και όχι για βιωσιμότητα του χρέους. Και μη σκεφτείτε πως αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα. Δεν είναι. Και εκείνους που θα ταχθούν υπέρ της κατάργησης της χρηματοδότησης κομματικών και πολιτικών ιδρυμάτων ερευνών και ιστορικών μελετών, στην ουσία προσωποπαγών. Και θα προβούν σε ενέργειες που θα καταργούν τα πολλαπλά προνόμια των πρώην πρωθυπουργών είτε αυτά σχετίζονται με τη φιλοξενία τους στη Βουλή είτε με την προσωπική και την οικογενειακή ασφάλειά τους.

Σημαντικά, κατά την άποψή μου τα όσα κατέθεσα υπέρ και κατά κομμάτων και υποψηφίων. Αλλά θα αναρωτηθείτε που θα τα βρούμε. Δυστυχώς ομολογώ πως τα περισσότερα απ΄αυτά δεν θα τα βρούμε σε κανένα πρόγραμμα, ούτε θα τα ακούσουμε από κανέναν αρχηγό ή υποψήφιο. Ας ψηφίσουμε όμως με το χέρι στην καρδιά, χωρίς φόβο και πάθος και ας προτιμήσουμε τα καλύτερα όπου βρεθούν, ανεξαρτήτως ιδεολογία, γιατί και τα κόμματα και οι υποψήφιοί τους δεν έχουν ιδεολογία  παρά μόνο συμφέρον. Το απέδειξαν επανειλημμένα με τις μετακινήσεις τους από… χωρίον εις χωρίον. Ας κοιτάξουμε κι εμείς το δικό μας και το κοινό συμφέρον.
Και για να μην  παρεξηγηθώ, δεν σας προτείνω ν΄αλλαξοπιστήσετε από κόμμα και ιδεολογία. Ψηφίστε μέσα από τα πιστεύω και τα συμφέροντά σας, όπου αυτά βρίσκονται, αλλά, προς Θεού, μην ψηφίσετε φθαρμένα και διεφθαρμένα στελέχη, μέλη οικογενειοκρατιών, γόνους και απογόνους, νύφες, γαμπρούς, σώγαμπρους και κουμπάρους  που ελέω… βασιλέων, λουδοβίκων και βαρόνων, άνεργοι και ανεπάγγελτοι, κατέλαβαν ή διεκδικούν βουλευτικό έδρανο. Ευτυχώς στα ψηφοδέλτια υπάρχουν αρκετοί νέοι και νέες, άφθαρτοι, καταρτισμένοι και με όρεξη για προσφορά. Προτιμείστε τους και καλό… βόλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: