Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν τα έργα στο δέλτα του Αχέροντα.



Η ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Κινδυνεύει με εξαφάνιση το οικοσύστημα των εκβολών του ποταμού Αχέροντα (Δίκτυο Natura 2000 - GR2140001)», φαίνεται πως θα έχει... παρενέργειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΣΚΑΪ», που δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του, η Κομισιόν έχει ήδη αναθέσει στους ελεγκτές της να εξετάσουν κάθε πτυχή του αποστραγγιστικού-αρδευτικού έργου έκτασης περίπου 7.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει σήραγγα 280 μ., στην περιοχή Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης.
Η ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων «πατάει» στο παρακάτω επιχείρημα: « Η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000 (ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, GR2140001), έχει θεσμοθετηθεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης με Περιφερειακές Ζώνες και έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ΖΕΠ (GR2120008) λόγω της σημαντικότητάς της για τα πουλιά. Σε αυτή φωλιάζουν είδη πουλιών σημαντικά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ φιλοξενεί 11 ιθαγενή είδη ψαριών του γλυκού νερού, μερικά από αυτά εξαιρετικά σπάνια και αυστηρώς προστατευόμενα.
Σύμφωνα με τις επιταγές της Οδηγίας 2000/60, πριν την κατασκευή ενός τέτοιου έργου σε μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή, πρέπει να έχει προηγηθεί ένα σχέδιο συνολικής διαχείρισης των υδάτων, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τόσο των ανθρώπινων κοινωνιών όσο και των οικουστημάτων. Επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλουν ότι οι περιβαλλοντικοί όροι δε διασφαλίζουν ούτε την ακεραιότητα των ελάχιστων υγροτοπικών εκτάσεων που θα επιβιώσουν μετά την ολοκλήρωση των έργων αποξήρανσης, αλλά ούτε και την επιβίωση προστατευόμενων ειδών και σημαντικών βιοτόπων. Καταγγέλουν επίσης, επιστημονικές ελλείψεις της ΜΠΕ και νομικές πλημμέλειες τόσο της πράξης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, όσο και της γενικότερης διαδικασίας, που ακολουθείται για την προώθηση του έργου .
Ερωτάται η Επιτροπή:
  1. Έχει ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για το συγκεκριμένο έργο;
  2. Θεωρεί πως η διεξαγωγή του είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους οικοτόπους (92/43), τα πουλιά (2009/147) και τα νερά (2000/60); Αν όχι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποτρέψει μη-αντιστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες;
3. Είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την επεξεργασία εναλλακτικών σχεδίων που θα διασφαλίζουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπινων κοινωνιών;».

Οι κάτοικοι το επιθυμούν
Το atpreveza.gr πήγε στην Αμμουδιά και μίλησε με αρκετούς κατοίκους. Από όσα ακούσαμε μπορούμε να συμπεράνουμε πως οι κάτοικοι επιθυμούν να γίνει το έργο άμεσα, καθώς έχουν επενδύσει σε καλλιέργειες (κυρίως τριφύλλι και βαμβάκι) και τα πλημμυρισμένα χωράφια τους, τους έχουν προξενήσει οικονομική ζημιά, καθώς το έργο έχει καθυστερήσει.
Η άποψη της Περιφέρειας

Όσον αφορά την Π.Ε. Πρέβεζας, της οποίας αρμοδιότητα είναι το συγκεκριμένο έργο, έχει να σταθμίσει τα παρακάτω δεδομένα. Πηγές από την Περιφέρεια παραδέχονται ότι το έργο έχει όντως καθυστερήσει, καθώς εντάχθηκε στο γενικότερο «μπάχαλο» με το... μπαλάκι αρμοδιοτήτων που έφερε ο «Καλλικράτης».
Το αποστραγγιστικό-αρδευτικό έργο, πέρασε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου (το είχε η αποκεντρωμένη διοίκηση), την 1η Ιουλίου 2011. Η σύμβαση με την εταιρία που ανέλαβε να διεκπεραιώσει το έργο, προέβλεπε πως πριν παραδοθεί θα γίνουν απαραιτήτως κάποιες δοκιμαστικές ενέργειες. Αυτές δεν πήγαν καλά με αποτέλεσμα το έργο να «βαλτώσει».
Από την Περιφέρεια... διαρυγνύουν τα ιμάτια τους, πως το έργο θα συνεχιστεί και θα τελειώσει, παρά τις καθυστερήσεις, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παρ' όλα αυτά διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να «καταπατηθούν» περιβαλλοντικά ευαίσθητα δεδομένα της περιοχής, ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι κάτοικοι.
Το ζήτημα βέβαια είναι το πόρισμα που θα εκπονήσει η Κομισιόν. Μέχρι τότε... οψόμεθα!

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: