Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ατμόσφαιρα συγκίνησης στο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανοιταλούς κατακτητές στην Κρυοπηγής Πρέβεζας. Παρέστει η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Πρέβεζας Αγνή Σμπόνια.


Τελέστηκε, μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης τη Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου 2012, στo χωριό Κρυοπηγή της Πρέβεζας , το μνημόσυνο των 23 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στην Αγία Τριάδα Αγρινίου, στις 14 Απριλίου του 1944.

Οι Κρυοπηγιώτες από όλες τις γωνιές της Ελλάδος και το εξωτερικό, τίμησαν τους νεκρούς τους με ευλάβεια, ενώ το «παρών» έδωσαν πλήθος πολιτικών παραγόντων και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και στη συνέχεια ο δάσκαλος Βαγγέλης Τσούτσης εκφώνησε τον καθιερωμένο επιμνημόσυνο λόγο.

«Στα πλατάνια της Αγίας Τριάδας στο Αγρίνιο, τα αηδόνια τρομαγμένα σταμάτησαν το γλυκολάλημά τους». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του και τόνισε την ιστορική παρακαταθήκη και κληρονομιά που άφησαν στον ελληνικό λαό οι αγωνιστές κατά του φασισμού. Στα κύρια σημεία της ομιλίας του ο κ. Τσούτσης στάθηκε στα αναπάντητα ερωτήματα που μένουν από την άδικη απώλεια των αγαπημένων προσώπων των Κρυοπηγιωτών, στον σκληρό αγώνα για τη λευτεριά που έδωσε ο λαός της Κρυοπηγής, αλλά και όλης της Ελλάδος, εμπνεόμενος από τα ιδανικά του ΕΑΜ και γαλουχημένος με αυτά.

Παραλληλίζοντας δε εκείνη την εποχή, με τη σημερινή, ξεκαθάρισε ότι ο λαός θα παραδειγματιστεί και πάλι από τη θυσία των αγωνιστών εκείνης της εποχής και θα ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στη Μέρκελ, τον Σόιμπλε, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τους μηχανισμούς τους, ώστε να κερδίσει και πάλι την αξιοπρέπεια στη ζωή, να προοδεύσει και να «χτίσει».

Συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή ήταν η απαγγελία του ποιήματος «Το Μπλόκο» από τον Αργύρη Ντούσια.

Στην Κρυοπηγή παρέστει η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια της Πρέβεζας Αγνή Σμπόνια, η οποία στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε συνάντηση με κατοίκους του χωριού, αλλά και των γύρω χωριών που ήλθαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς.

Στις επιμέρους συζητήσεις που είχε η Αγνή Σμπόνια με τους κατοίκους και τους τοπικούς παράγοντες, όλοι τους, εξέφρασαν την ανάγκη για ανάδειξη νέων προσώπων στη πολιτική ζωή της Πρέβεζας και ανανέωσης του πολιτικού γίγνεσθαι της εκλογικής Περιφέρειας.

Η κ. Αγνή Σμπόνια τόνισε την αναγκαιότητα, οι νέοι άνθρωποι που έχουν χρέος και καθήκον, να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους, αυτή μάλιστα την περίοδο που η οικονομική κρίση και η ανεργία πλήττει κύρια τους νέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι της περιοχής, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την υποψηφιότητα της Αγνής Σμπόνιας, την οποία θα στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: