Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Άρθρο παρέμβαση του Χρήστου Παπουτσή.



Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012


Άρθρο παρέμβαση Χρήστου Παπουτσή στο matrix24.gr


               «Πώς πέσαμε, σύντροφε, μέσα στο λαγούμι του φόβου; Δεν ήταν της δικής σου μοίρας, μήτε της δικής μου τα γραμμένα, ποτέ μας δεν πουλήσαμε, ούτε αγοράσαμε τέτοια πραμάτεια. Ποιος είναι εκείνος που προστάζει και σκοτώνει πίσω από εμάς;»

Αυτοί οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη έρχονται συχνά στο μυαλό μου. 
Όπως και πολλοί άλλοι, νιώθω συντριβή όταν βλέπω πως κάποιοι για ίδιον όφελος εκμεταλλεύθηκαν τη συλλογική πολιτική δράση και τις ανθρώπινες σχέσεις, αξιοποίησαν  κοινούς αγώνες,  παραβίασαν αρχές και ιδανικά εκατομμυρίων ανθρώπων που πίστεψαν στην αξία της οργανωμένης συλλογικής δράσης.
Όσο ελάχιστοι κι αν είναι αυτοί, στιγματίζουν το συλλογικό αγώνα δεκαετιών, επιλογή ζωής για πολλούς από εμάς.
Αυτό είναι που με γεμίζει οργή και ταυτόχρονα πείσμα για έναν ανένδοτο αγώνα ενάντια στη διαφθορά. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Η κρίση και η παρακμή στη σημερινή ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο οικονομική. Δεν αφορά μόνο τη διεθνή κρίση. Αφορά ένα ολόκληρο σύστημα που λειτουργούσε για χρόνια στο ελληνικό κράτος, αφορά το πολιτικό σύστημα, αφορά την ίδια την κοινωνία, αφορά συμπεριφορές και νοοτροπίες. Είναι μια ηθική και θεσμική κρίση.
Η διαφθορά στο κράτος, μαζί με την πελατειακή αντίληψη άσκησης εξουσίας επέτρεψαν τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος και  της περιουσίας του Ελληνικού λαού.
H διαφθορά υπονομεύει τη χώρα,  την αξιοπιστία της, και τη δανειοληπτική της ικανότητα. Εμποδίζει και αποθαρρύνει τις σοβαρές επενδύσεις. Ακυρώνει τον υγιή ανταγωνισμό. Εκτροχιάζει και σπαταλά το αναπτυξιακό μας απόθεμα. Σε μια περίοδο, μάλιστα, εξαιρετικά κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. 
Η διαφθορά είναι αυτή που καλλιεργεί την ανομία. Υπονομεύει κάθε έννοια δικαίου και εδραιώνει την πεποίθηση ότι στη χώρα μας κυριαρχεί μόνο το δίκιο του ισχυρού.

Ήρθε η ώρα να απαλλαγεί η δημοκρατία μας από αυτό το άγος.
Ήρθε η ώρα για να λυτρωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί από την ομηρία ενός αδιαφανούς συστήματος εξουσίας, που καθηλώνει τη χώρα και το μέλλον της.

Στο ΠΑΣΟΚ, κάναμε την επιλογή να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς ακόμη κι αν ματώσουμε. Δεν χαριστήκαμε σε κανέναν.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της πελατειακής λογικής, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση πεδίο κομματικής αντιδικίας. Είναι αναγκαίος όρος, είναι υποχρέωση όλων μας, για να ανακτήσουμε το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.

Είναι τώρα η ώρα ο πολιτικός κόσμος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Από κοινού να υπερασπιστούμε την αυτονομία της πολιτικής με μία φωνή, με ισχυρή πολιτική βούληση. Να προτάξουμε το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα πάσης φύσεως συμφέροντα , σε κάθε σκοπιμότητα, προσωπική ή κομματική.

Να θωρακίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, ενισχύοντας την αξιοπιστία τους. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τη συναίνεση του λαού, μόνη ικανή συνθήκη για να προχωρήσουν οι μεγάλες τομές και οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: