Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Η κρίση στέλνει τους Έλληνες, για δεύτερη φορά, στην «μικρή Ελλάδα» της Νέας Υόρκης.



Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που χειμάζει την Ελλάδα, ένα νέο κύμα μετανάστευσης παρατηρείται προς το πάλαι ποτέ 'Ελντοράντο' της ελληνικής μετανάστευσης, τη Νέα Υόρκη. Για κάποιους από τους Έλληνες αυτούς μάλιστα, είναι η δεύτερη φορά.



Ο Μιχάλης Κλούβας είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα «επανα-μεταναστευμένου πατριώτη» που, έχοντας βγάλει κάποια χρήματα στην Αστόρια της Νέας Υόρκης,την επονομαζόμενη και «μικρή Ελλάδα» επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Όπως εξηγεί ο ίδιος η επιλογή των Ελλήνων που κατάφεραν να βγάλουν αρκετά χρήματα από τη ζωή τους στην Αστόρια ήταν είτε να μετακομίσουν σε κάποιο καλύτερο προάστιο όπως το Long Island ή το New Jersey, είτε να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα.

Δύο δεκαετίες μετά την πρώτη του άφιξη εκεί, αναγκάζεται να γυρίσει και πάλι πίσω στην Αστόρια, παρατηρώντας αυτή τη φορά ένα ''ξεθώριασμα'' του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή που άλλοτε έσφυζε από ελληνικά καταστήματα με μεγάλες ταμπέλες και σήματα στα ελληνικά.

Όσο για την παρένθεση αυτή της ζωής του στην Ελλάδα; «Το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου, αλλά η γυναίκα μου ήθελε την οικογένεια και πάλι μαζί», αναφέρει.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του εδώ ήταν ,σύμφωνα με τον Μιχάλη, πολύ ωραία, το χρήμα έρεε άφθονο και έτσι άνοιξε ένα επιτυχημένο εστιατόριο με το όνομα «Αρχομάνι». «Οι άνθρωποι έκαναν ουρές για να μπουν», θυμάται.

Η κρίση όμως κατέστρεψε τα πάντα μέσα σε 3 χρόνια. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 20% και αυτοί που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι άνθρωποι της εργατικής και της μεσαίας τάξης που είδαν μισθούς και συντάξεις να κόβονται ξαφνικά.

Μεγαλύτερος από 60 χρόνων ο Μιχάλης επέστρεψε πάλι στις ΗΠΑ όπου εργάζεται τώρα σε δύο δουλειές, ως επικεφαλής ενός εστιατορίου που πρόκειται να ανοίξει αλλά και ως σερβιτόρος με ωράρια που πολλές φορές φτάνουν από τις 8 το πρωί έως τις 2 το ξημέρωμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να έχει κάποια λεφτά στην άκρη μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα τον ακολουθήσει η γυναίκα του και η κόρη του από την Ελλάδα.

Το πόσοι ακριβώς βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Άλλοι είναι στη διαδικασία απόκτησης των απαραίτητων εγγράφων παραμονής εκεί και άλλοι ζουν ήδη εκεί παράνομα. Αυτό που προκύπτει ωστόσο από όλες τις ενδείξεις είναι πως η μεταναστευτική εισροή από την Ελλάδα είναι σε διαρκή άνοδο.

Φυσικά, η Αστόρια δεν είναι ο μοναδικός προορισμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν στις ΗΠΑ. Είναι όμως μέσα στους δημοφιλέστερους κυρίως λόγω των διαπροσωπικών δεσμών που ήδη υπάρχουν για κάποιους από αυτούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν ήδη εκεί καποιο γνωστό ή συγγενικό πρόσωπο.

Πολλοί είναι αυτοί που επιστρατεύουν φίλους και γνωστούς εκεί για την εύρεση κάποιας δουλειάς. Αυτό που ανακουφίζει κάπως αυτή τη δεύτερη γενιά μεταναστών είναι πάντως η αυξημένη συμμετοχή στην ελληνική παρέλαση κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, που η προσέλευση φάνηκε μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.

Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια: