Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Γιάννης Μιχελάκης από την Πρέβεζα: «Κέντρα φιλοξενίας μεταναστών εκτός αστικών χώρων».



Συνέντευξη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Πρέβεζας, παραχώρησε στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην 'Ηπειρο επισκέφτηκε και την πόλη μας.

Ο κ. Μιχελάκης τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Πρέβεζα, αλλά και σε άλλες πόλεις πανελλαδικά, ενώ αναφέρθηκε και στις πιθανές λύσεις που θα προτείνει το κόμμα του, στο πρόβλημα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για την ασκούμενη πολιτική του και ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση θα γίνουν εκ νέου εκλογές.

Στο πάνελ τον πλαισίωσαν ο βουλευτής Πρέβεζας και υποψήφιος με το κόμμα της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, Δημήτρης Τσουμάνης, οι επίσης υποψήφιοι Στέργιος Γιαννάκης και Λάμπρος Πρέντζας, καθώς και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πρέβεζας, Γιώργος Κουτσόγλου.

Αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξωματικής αντιπολότευσης απάντησε σε ερώτηση για το αν θα παρθούν νέα σκληρά μέτρα τον Ιούνιο: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι μέτρα είναι αυτά που έρχονται τον Ιούνιο. Υπάρχουν μέτρα που μέχρι τέλη Ιουνίου, θα πρέπει να τα διαπραγματευτεί η νέα κυβέρνηση. Θα είναι θέματα περιορισμού των δαπανών. Πρέπει να περιοριστεί το σπάταλο κράτος. Δεν τονίζεται αρκετά αυτό. Τα μέτρα του Ιουνίου είναι περιορισμός δαπανών.

Κάποιος κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές, λέγοντας λεφτά υπάρχουν και το πληρώνουμε μέχρι τώρα. Αν πολιτικά κόστισε στο ΠΑΣΟΚ, είναι μια άλλη ιστορία. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι πληρώνει η χώρα; Και δυστυχώς από αυτή την πολιτική το ΠΑΣΟΚ δεν έχει γλιτώσει. Να θυμίσω ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά για αποκατάσταση των συνταξιούχων που παίρνουν 700 ευρώ και είχαν μειώσεις και αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, σχολίασε στους δημοσιογράφους: ''Και γιατί να μην αποκαταστήσουμε όλες τις αδικίες;''. Αυτό δεν είναι με άλλα λόγια το... λεφτά υπάρχουν;

Στόχος δικός μας είναι η αυτοδυναμία. Κι όταν δεν την διεκδικούσαμε, όπως το 2009, τότε δεν είχαμε πει για πάγωμα μισθών; Για την κατάσταση στη οικονομίας; Τότε ζητήσαμε συναίνεση. Η απάντηση ήταν... λεφτά υπάρχουν. Θα πει κάποιος δεν ήξεραν...

Σας θυμίζω την κατάθεση του κ. Προβόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2008, αν δε κάνω λάθος, πριν τη ΔΕΘ, ο οποίος είπε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου για την κατάσταση της οικονομίας.
Το είχε πει και ο ίδιος τον Δεκέμβρη του 2009, μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών».

Στη συνέχει τέθηκε από δημοσιογράφο, το ζήτημα των μεγάλων ποσοστών ανεργίας στην Ήπειρο και των μέτρων που θα πάρει η ΝΔ για να καταπολεμήσει αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Μιχελάκης σχολίασε επ' αυτού: «Το πρώτο πράγμα είναι να σταματήσει ο κατήφορος. Να σταματήσουν να κλείνουν μαγαζιά, να υπάρχει ανεργία. Να φρενάρουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο που έχουμε πάρει.

Μετά το ''κούρεμα'' υπάρχουν στον προϋπολογισμό 4 με 5 δις που μπορούν να χρησιμοποηθούν. Το θέμα είναι η ανάπτυξη. Για να γίνουμε πιστευτοί, να προσφέρουμε ελπίδα και προοπτική, πρέπει να αρχίσει να δημιουργείται πλούτος, να ζούμε από αυτά που παράγουμε. Πρέπει να πηγαίνουμε σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Ο Σαμαράς το 2010 είπε ''όχι'' στο μνημόνιο για να μη φτάσουμε στον γκρεμό. Δεν τον άκουσαν! Δεν έλεγε μόνο θα καταστραφούμε, θα καταστραφούμε. Πρότεινε μέτρα χωρίς αοροστίες. Ζάππειο 1 και Ζάππειο 2. Θα μπορούσαν να έχουν φρενάρει την κατάσταση. Οι προτάσεις μας έρχονται στο τραπέζι δύο χρόνια μετά.
Δύο παραδείγμα θα δώσω από τα 23 μέτρα... ανάσας που προτείναμε. Η χρηματοδότηση των έργων από την Ευρώπη. Τότε είπαμε να περιοριστεί η συμμετοχή η δική μας. Κανείς δεν πήγε να την προωθήσει αυτή την πρόταση. Είδαμε μετά από 1,5 χρόνο να αυξάνει η Ευρώπη την κοινοτική χρηματοδότηση.

Είχαμε πει για μείωση ΦΠΑ και των φορολογικών συντελετσών. Μας έλεγαν πέστε μας ισοδύναμα μέτρα. Το μέτρο ήρθε τώρα στο τραπέζι. Γιατί χάθηκε χρόνος; Τα έλεγε κάποτε ο Σαμαράς και τον έλεγαν... Χάρι Πότερ. Το θυμάστε; Το θέμα της οικοδομής,που τώρα κουβεντιάζεται. Από αυτή ζουν πάνω από 150-200 επαγγέλματα. Είναι μια... ατμομηχανή που σέρνει πολά ''βαγόνια'' ανάπτυξης.

Ο Γιάννης Μιχελάκης απάντησε και σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της ΝΔ στο ζήτημα της κατασκευής κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, που απασχολεί και τους πολίτες της Πρέβεζας:
«Πρέπει να δούμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας που να μη το βιώνει. Υπάρχουν περιοχές γκέτο, δεν μπορείς να περάσεις, να πλησιάσεις. Συνήθως σε όλο τον κόσμο το ιστορικό τους κέντρο είναι το... διαμάντι του τόπου, είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει εμπορικά, πολιτισμικά. Δεν υπάρχει πτυχή οικονομική που να μην ξεκινά από το κέντρο. Σε μας δεν υπάρχει πια και αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Όπως είπε ο Σαμαράς φτάσαμε στο σημείο: ''Να ζητάμε να ανακαταληφθούν τα κέντρα των πόλεων''. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Στη δική σας περιοχή υπάρχουν λαθρομετανάστες; Πολλοί φαντάζομαι! Πού μένουν, πού βρίσκονται, πού είναι; Δε το γνωρίζω, αλλά αποκλείεται να μην υπάρχουν περιοχές που αποφεύγετε. Και ξέρετε πολύ καλά ότι εδώ υπάρχει θέμα. Πάμε στο θέμα των στρατοπέδων.
Κατ' αρχήν είναι μια πολιτική που η ΝΔ την είχε ξεκινήσει από την περίοδο που ήταν κυβέρνηση. Είχαν φτιαχτεί 4 κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και δεν είχε ανοίξει... μύτη. Δεν υπήρχε κανένα θέμα. Σας θυμίζω, τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη, όταν ανέλαβε το 2009. Το σταμάτησαν το πρόγραμμα, λέγοντας ότι ήταν αντίθετοι. Και το πρόγραμμα επανέρχεται λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Υπάρχει τηλεοπτικό κανάλι, που στο δελτίο ειδήσεων, δεν έχει εικόνες από ενόπλους αστυνομικούς που κάνουν ''σκούπα''; Δύο χρόνια, γιατί δεν τις βλέπαμε αυτές τις σκηνές;

Στο θέμα των στρατοπέδων. Το πρόγραμμά μας θα πρέπει να συνεχιστεί, σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Και με τα αντισταθμιστικά οφέλη, γιατί τα χρήματα που δίνονται για το σκοπό αυτό είναι πολλά. Αν θυμάμαι καλά περί τα 250 εκατομμύρια, τα οποία έρχονται από την ΕΕ. Με έλεγχο τέτοιο και συνθήκες, που να ξέρεις ποιοι είναι, που βρίσκονται, για να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους. Αλλιώς λύση δε θα υπάρχει! Αν κλείνουμε τα μάτια, θα το έχουμε μέσα στο σπίτι μας το πρόβλημα.
Δεν θα είμαστε... ξέφραγο αμπέλι. Θα καταργήσουμε το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, που δημιούργησε τόσα προβλήματα. Ξεκάθαρα πράγματα!

Παρέμβαση Τσουμάνη
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, ο οποίος σχολίασε για το θέμα: «Αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, ήρθαν για να φύγουν στην Ευρώπη. Είναι αδιανόητο να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα υποδοχής και κράτησης στα παράλια του Ιονίου. Αυτοί θα πρέπει να κρατούνται κοντά στην πύλη εισόδου, για να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους. Θα τους φέρουμε για τουρισμό στην Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα; Για να το ξεκαθαρίσουμε. Η Πρέβεζα διαθέτει τρία στρατόπεδα και βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Τα δύο κάστρα και η βάση. Δεν υπάρχει αλλού στρατόπεδο. Τη Φιλιππιάδας ανήκει στο Δήμο πλέον. Το ''Κονκουρή'' ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών πλέον. Μιλάμε για τρία στρατόπεδα μέσα στον ιστό της πόλης».

Ο κ. Μιχελάκης θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος επί του θέματος: «Επί ημερών μας λειτούργησαν 4 κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, με βάση τους κανόνες της Ύπατης Αρμοστείας. Ήταν σωστά διαμορφωμένα. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό.

Στην Ηγουμενίτσα, μου έλεγαν οι άνθρωποι εκεί, πως είχαν καταλάβει οι μετανάστες το λιμάνι. Θυμάστε την Πάτρα; Έξω από αστικά κέντρα αυτοί οι χώροι».

S1000022

Δημοσιογράφος επανήλθε με ερώτηση, θέτοντας την παράμετρο της θετικής ανταπόκρισης για τη δημιουργία αυτών των κέντρων στην Ήπειρο, από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο πλειοψηφεί η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, για να λάβει την απάντηση από τον εκπρόσωπο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Δε διαφωνούμε. Να πούμε όμως και που θα γίνουν. Εκτός αστικών περιοχών, σε χώρους που να μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα. Να υπάρχουν ανταλλάγματα από την τοπική κοινωνία. Θα χρειαστούν τροφές, κλινοσκεπάσματα. Να έχει η κοινωνία οφέλη. Να είμαστε όμως ειλικρινείς.
ΧΥΤΑ, κέντρα απεξάρτησης, στρατόπεδα λαθρομεταναστών. Όλοι λέμε να βοηθήσουμε, αλλά κανείς δε το θέλει. Η Περιφέρεια Αττικής δέχθηκε. Να γίνει μια έρευνα. Όχι άρπα-κόλλα, όπως ο Χρυσοχοϊδης, που κάνει σόου στην τηλεόραση και κάνει τον κυνηγό λαθρομεταναστών».
Και πάλι εκλογές αν δεν υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση
Ο Γιάννης Μιχελάκης ρωτήθηκε στη συνέχεια αν σκοπεύει η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς να πάνε σε νέες εκλογές, εφόσον δεν εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία. Η απάντηση ήταν χαρακτηριστική:
«Το χειρότερο σενάριο είναι η ακυβερνησία. Να μην σχηματιστεί από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση. Να προκύψει μη βιώσιμη κυβέρνηση. Η αυτοδυναμία δεν είναι ματαιοδοξία ή κομματική υπερβολή. Είναι εθνική επιταγή για την επόμενη ημέρα. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Και η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, γιατί δεν έχουμε χρόνο. Αυτό που κερδίσαμε ήταν χρόνος. Να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και να βγούμε σιγά-σιγά από την κρίση. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί διαφορετικά.

Αν δε μπορεί να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, θα πάμε σε εκλογές αναγκαστικά. Δεν είναι ότι το θέλουμε εμείς ή κάποιος άλλος. Η ανάγκη θα το δημιουργήσει αυτό. Εγώ πιστεύω ότι ο λαός θα δώσει αυτοδυναμία. Την επομένη των εκλογών πρέπει κάποιος να πιάσει δουλειά. Πρέπει κάποιος να αρχίσει να βάζει πρόγραμμα»

Ο κ. Μιχελάκης τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή άλλες πολιτικές δυνάμεις και σχολίασε: «Είπατε ότι η κίνηση που κάναμε κόστισε στο κόμμα. Εγώ είμαι ευχαριστημένος που δεν κόστισε στην πατρίδα. Το ''όχι'' του Σαμαρά ήταν για να μη φτάσουμε στον γκρεμό. Δυστυχώς ο Σαμαράς επιβεβαιώθηκε. Και φτάσαμε πιο κοντά μετά την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, την οποια ο Βενιζέλος χειροκρότησε. Τώρα όλοι αποποιούνται την ευθύνη. Ο Σαμαράς τι να έκανε; Να αφήσει τη χώρα να πέσει στη χρεοκοπία και να λέει μετά ''τα έλεγα''.
Το πατριωτικό καθήκον του Σαμαρά ήταν να κρατήσει όρθια τη χώρα.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βγάλει τη χώρα από την κρίση; Ο κόσμος δεν παραμυθιάζεται πια. Ο κόσμος ξέρει... Υπάρχουν άλλα κόμματα που λένε έξω από την Ευρώπη. Δικαίωμά τους. Ο λαός θα τους κρίνει. Εγώ ξέρω ότι πλειοψηφίες πάνω από 70% θέλουν να μείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν και άλλα κόμματα που λένε πως θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και να εφαρμόσουν πολιτικές, που όμως μας οδηγούν και πάλι εκτός Ευρώπης.

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν καν πρόταση. Αγκαλιάζουν τον πολίτη που είναι οργισμένος, θυμωμένος -και δικαίως είναι- και του λένε ''μόνο εμείς καταλαβαίνουμε''. Πρόταση πως θα βγει η χώρα από την κρίση δεν ακούμε. Συμπεριφέρονται όπως οι σχολιαστές στα παράθυρα. Αυτό ξέρω και γω να το κάνω. Ο κόσμος όμως περιμένει λύσεις, όχι σχόλια και διαπιστώσεις.
Θέλει διαρθρωτικές αλλαγές, περιορισμό της σπατάλης, δουλειά, προσπάθεια και αγώνα. Όταν λες σε κάποιον ''έχουμε ανηφόρα μπροστά μας'', εύκολα του λες μετά ''πάμε από τη... λεωφόρο''. Πού σε οδηγεί όμως ο ένας δρόμος και πού ο άλλος;

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με μια ερώτηση για τις προθέσεις της ΝΔ απέναντι στη «ΔΩΔΩΝΗ» και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε: «Υπάρχει μία πρόταση για εταιρία λαϊκής βάσης. Πρόταση σοβαρή που την εξετάζουμε».

Όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, τόνισε: ««Είναι θέμα καθορισμού των ημερομηνιών. Υπάρχει ένα νομοθετικό έργο που πρέπει να γίνει. Αυτό το έργο ολοκληρώνεται. Υπάρχει περίπτωση να ''παρθούν'' μέρες από τη Μεγάλη εβδομάδα, να κλείσει Μεγάλη Τρίτη ή Μεγάλη Τετάρτη η Βουλή.
Η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 6η Μαϊου. Περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση.
Πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε αυτή την διαδικασία. Θέλησε να είναι αυτή η κυβέρνηση η... κολυμπήθρα του Σιλοάμ που θα ξεπλύνει τις αμαρτίες δύο ετών. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην οδηγηθεί σε εκλογές η χώρα. Ποιος φοβάται τις εκλογές;».


www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: