Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τις γαλλικές εκλογές.



Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο ευρωπαϊκός Τύπος σχετικά με τις πιθανότητες που έχει ο Νικολά Σαρκοζί να παραμείνει στην προεδρία της Γαλλίας μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο, αλλά και αυτό του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός Τύπος γράφει σήμερα πως μόνο ένα θαύμα να κρατήσει τον Σαρκοζί στην εξουσία.


Με τίτλο «Ο Σαρκοζί αντιμέτωπος με την ήττα», οι Times αναφέρουν πως η Μαρίν Λεπέν με το ποσοστό ρεκόρ του 18,1% είναι αυτή που θα καθορίσει τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου της 6ης Μαΐου.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Guardian υπογραμμίζει πως ο Ολάντ βρίσκεται «στην κορυφή του κύματος της αριστεράς», όμως τα «εκπληκτικά» αποτελέσματα της Μαρίν Λεπέν πάγωσαν τον ενθουσιασμό. 

Ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας είναι «γλυκόπικρη νίκη για την αριστερά».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαρκοζί «χρειάζεται ένα θαύμα» στο δεύτερο γύρο για να κρατήσει τη θέση του και τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης έδειξαν ότι η Γαλλία λέει στον πρόεδρο της, 'αρκεί'.

Οι εφημερίδες εκφράζουν επίσης ανησυχίες για το ενδεχόμενο νίκης του Ολάντ, ο οποίος έχει κηρύξει πόλεμο στο χρηματοπιστωιτκό σύστημα.

Ειδικά η Daily Telegraph εκφράζει τον σκεπτικισμό της απέναντι στον Ολάντ, τον οποίο χαρακτηρίζει «άχρωμο σοσιαλιστή που έχει δηλώσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ο πραγματικός του εχθρός».



Οι Times, που υποστήριζαν την Κυριακή τον Σαρκοζί, εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για το πρόγραμμα του Ολάντ, κατηγορώντας τον για «μια οικονομική πολιτική με στόχο τον εντυπωσιασμό», που θα αποδυναμώσει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης και θα περιορίσει το διπλωματικό ειδικό βάρος.

Με τη σειρά τους οι γερμανικές εφημερίδες βλέπουν «μια ψήφο οργής» στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Το Der Spiegel χρησιμοποιεί αυτή τη φράση ως κυρίως τίτλο στην ηλεκτρονική του έκδοση, διακρίνοντας στα αποτελέσματα σημάδια ότι «οι Γάλλοι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση της χώρας τους και οργισμένοι με τον Νικολά Σαρκοζί».

Τονίζει πως το σημαντικό γεγονός είναι το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν. «Η Μαρίν Λεπέν θεωρείται αξιόπιστη από τις μετριοπαθείς τάξεις της Γαλλίας που υποφέρουν, μιλάει τη γλώσσα τους», γράφει η εφημερίδα.
Πολλές εφημερίδες αναφέρονται επίσης και στο ποσοστό του Ζαν-Λικ Μελανσόν και επισημαίνουν πως αν προσθέσει κανείς τα ποσοστά των υποψηφίων κατά της παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ, το άθροισμα τους πλησιάζει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων.

«Ολάντ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν τώρα να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τη μεγάλη δεξαμενή των δυσαρεστημένων», εκτιμά η Tagesspiegel.

«Αν ο Σαρκοζί θέλει ακόμα να κερδίσει τον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να κερδίσει ψήφους και από την ακροδεξιά, αλλά και από τον κεντρώο χώρο, κάτι που αποτελεί κατόρθωμα άνευ προηγουμένου στην πολιτική», επισημαίνει ηFrankfurter Allgemeine Zeitung.

Για τους Financial Times Deutschland, πρόκειται «κατ'αρχήν και πριν απ'όλα για μια ψήφο απόρριψης» εναντίον του Σαρκοζί. «Τι μεγάλη αποτυχία για έναν απερχόμενο αρχηγό κράτους να έχει αυτό το άσχημο αποτέλεσμα απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία αποτελείτο από υπεκφυγές και ποτέ δεν κατάφερε πραγματικά να ενθουσιάσει τους οπαδούς του», σημειώνει η εφημερίδα.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Σαρκοζί», σχολιάζει η ολλανδική οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ενώ η De Volkskrant επισημαίνει πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι αρκετά προβλέψιμος και πως «η έκπληξη της ημέρας» ήταν το αποτέλεσμα της Μαρίν Λεπέν.



Για την γαλλόφωνική βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Φρανσουά Ολάντ «βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στο προεδρικό μέγαρο». Όμως, όπως γράφει, η αριστερά πρέπει να μετριάσει την χαρά της γιατί το Εθνικό Μέτωπο, αν και δεν κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο, προκάλεσε ένα νέο σοκ.



«Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ο Σαρκοζί, ακόμα και αν στοχεύσει ακόμα πιο δεξιά απ' ότι έκανε στον πρώτο γύρο θα μπορέσει να ανατρέψει την τάση, ελπίζοντας να κερδίσει τις ψήφους του Εθνικού Μετώπου. Το στοίχημα που κέρδισε το 2007 φαίνεται πέντε χρόνια αργότερα να έχει φτάσει στα όρια του. Προσεταιριζόμενος τις θέσεις του Μετώπου, απογοήτευσε τους οπαδούς του, οδηγώντας τους πιο σκληροπυρηνικούς δεξιούς ψηφοφόρους στην κοιτίδα τους», εξηγεί η εφημερίδα.

Υπογραμμίζει επίσης την «προσωπική νίκη» της Μαρίν Λεπέν που «μπορεί σήμερα να ελπίζει πως θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο και θα προσπαθήσει να ανανεώσει την δεξιά».

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν «δεν πρέπει να κοκκινίζει» για το ποσοστό του, συνεχίζει η εφημερίδα, αντίθετα τονίζει πως για τον Φρανσουά Μπαϊρού «η απογοήτευση είναι πικρή».

«Μια οδυνηρή ήττα για τον Σαρκοζί που εμπιστεύεται την τύχη του στους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν», γράφει ηIl Corriere della Sera, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η La Repubblica: «ο Σαρκό υπολογίζει τώρα στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου».



«Ο Ολάντ στο δρόμο για τη νίκη, κέρδισε τον πρώτο γύρο, μεγαλύτερη συμμετοχή από την προβλεπόμενη», γράφει η σουηδική Dagens Nyheter.

Στη Δανία, η εφημερίδα Politiken εκτιμά πως «οι Γάλλοι κουράστηκαν με τον Σαρκοζί». «Ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να υπολογίζει στη μαζική στήριξη των αριστερών ψηφοφόρων, ενώ ο πρόεδρος έχει το δύσκολο έργο να πείσει τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν να τον ψηφίσουν», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Παρίσι.

Τέλος, για το πρακτορείο Ritzau, «ο Ολάντ διεξήγαγε μια μετριοπαθή προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος να πετύχει μια νέα ομοφωνία στην γαλλική πολιτική. Ο απερχόμενος πρόεδρος αντίθετα ήταν πιο επιθετικός στέλνοντας ανάμεσα σε άλλα το μήνυμα ότι είναι ο μόνος που μπορεί να πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας και υποσχόμενος μια αυστηρή πολιτική απέναντι στους ξένους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: