Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Επίσημη πρόσκληση για εργασία, από τη Γερμανία σε νέους κι εξειδικευμένους - Υπάρχει απώτερος στόχος;



Πρόθυμη να βοηθήσει τις χώρες του Νότου, που παρουσιάζουν τεράστιο πρόβλημα ανεργίας στους νέους, εμφανίζεται τώρα η Γερμανία, επιλέγοντας τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε δηλώνει απερίφραστα ότι η χώρα του δεν θα παράσχει περαιτέρω οικονομική ενίσχυση σε προβληματικές χώρες - μέλη της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε πρόσκληση κυρίως σε νέους από χώρες που μαστίζονται από υψηλότατη νεανική ανεργία, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, να στραφούν στη Γερμανία για αναζήτηση εργασίας.


"Ζητάμε νέους για να μπουν στην αγορά εργασίας, συμβουλευτείτε το Eures", την διαδικτυακή ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα, είπε η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στη Deutsche Welle.



"Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας και οι ανάγκες μας για εξειδικευμένο προσωπικό αυξάνονται εξ αιτίας της συρρίκνωσης του ενεργού πληθυσμού," τόνισε.


Σύμφωνα μάλιστα με την φον ντερ Λάιεν, το γερμανικό υπουργείο Εργασίας εξετάζει τη δυνατότητα να φέρει στη χώρα νεαρούς καλά καταρτισμένους άνεργους από γειτονικά κράτη, προκειμένου να αποκομίσουν τα ανάλογα οφέλη οι εγχώριες επιχειρήσεις, αλλά και να έχουν την ευκαιρία οι νέοι να μπουν στην αγορά εργασίας στο δικό τους αντικείμενο.


"Και όταν κάποτε επιστρέψουν, θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη Γερμανία στην Ευρώπη", σημείωσε.



"Η κατάσταση δεν πάει άλλο," τονίζει η υπουργός. "Αυτήν την περίοδο η νεολαία στην Ευρώπη νοιώθει σαν να μοιράζεται δύο διαφορετικούς κόσμους και υπό αυτές τις συνθήκες τα βλέμματα πέφτουν σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, που η οικονομία ανθεί," συμπληρώνει.


Οι επικριτές κάνουν λόγο για πρόθεση της Γερμανίας για εκμετάλλευση προς ιδίον όφελος του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού άλλων χωρών, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να "βγει από πάνω" στις φωνές αποδοκιμασίας - και είναι πολλές - για το πόσο ωφελείται η χώρα της από την κρίση.

Ωστόσο, δεδομένης της νεανικής ανεργίας κοντά στο 50% στην Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία, όπως και των ανησυχητικά υψηλών ποσοστά σε Ιταλία και Πορτογαλία, αναμένεται να δοθεί μια ανάσα ανακούφισης στους νέους από μία χώρα, οπου η αντίστοιχη ανεργία αγγίζει μόλις το 8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: