Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ακατανόητο θεωρείται ότι δεν έγιναν έρευνες για πετρέλαιο στην Πρέβεζα.



Η λέξη «Πρέβεζα» έπεσε αρκετές φορές στο... τραπέζι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την ενέργεια, που διοργάνωσε το Economist πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα και είχε τίτλο: «Greece, Cyprus, Israel: Re-designing the European energy map».

Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαίνουσες προσωπικότητες της οικονομικής, ακαδημαϊκής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδος, του Ισραήλ και της Κύπρου, ενώ το «παρών» έδωσαν και παράλληλα μίλησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νεοκλής Συλικιώτης.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδη, ο οποίος χαρακτήρισε ακατανόητη απόφαση να μη δοθεί άδεια από το Υπουργείο για έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή της Πρέβεζας.

Ο κ. Ζεληλίδης κάλεσε το Υπουργείο να προκηρύξει ακόμα περισσότερες περιοχές στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, προκειμένου να γίνουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κατηγορώντας την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι δεν ενδιαφέρεται για τα στοιχεία των επιστημόνων, που δείχνουν εντυπωσιακά ευρήματα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι ακατανόητο ότι μεταξύ των περιοχών του Ιονίου που έδωσε η Ελλάδα για έρευνα, δεν είναι η Πρέβεζα, τα διαπόντια νησιά βόρεια της Κέρκυρας και η Άρτα, παρά το γεγονός ότι τα πλούσια κοιτάσματα της Αλβανίας και της Ιταλίας δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις ότι παρόμοια εικόνα υπάρχει και στο δικό μας υπέδαφος.

Ο κ. Ζεληλίδης υπογράμμισε ακόμα ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου στη λεκάνη του Ηροδότου μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό της Λεβαντίνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που υπολογίζεται σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: