Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Πρέβεζας Αγνή Σμπόνια, απευθύνεται στο εκλογικό σώμα μέσω της «Τομή στην Ενημέρωση».



Αγνή Σμπόνια: «Ως νέος άνθρωπος αποστρέφομαι τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια,άλλωστε είμαστε η γενιά που κουράστηκε από αυτά και με την παρουσία μας  διεκδικούμε να αλλάξουμε όλα αυτά που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.»
 Η πιο νέα ηλικιακά υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο  νομό Πρέβεζας και όχι μόνο,  είναι η Αγνή Σμπόνια.  Η Αγνή Σμπόνια γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1986 και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια ανάμεσα στην Αθήνα και στη Πρέβεζα από όπου κατάγεται. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει σε Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο και ταυτόχρονα συμμετέχει εθελοντικά, σε Ειδικό Σχολείο στηρίζοντας έμπρακτα τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες. Από πολύ νωρίς ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο φοιτητικό κίνημα εκπροσωπώντας τους φοιτητές στα ανώτατα όργανα της Σχολής καθώς και στη σύγκλητο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει: -Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. -Εκπρόσωπος των Φοιτητών στη Γενική Συνέλευση και στο Διοικητικό Συμβούλιο των καθηγητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. -Εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών στη Σύγκλητο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. -Γραμματέας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης Παιδαγωγικού. Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Πρέβεζας ανοίγει τα χαρτιά της σε μία συνέντευξη στην ΤΟΜΗ, την οποία και σας παραθέτουμε: 
ΕΡΩΤΗΣΗ. Μια νέα κοπέλα, μόλις 26 ετών, υποψήφια βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Πρέβεζας. Πως καταλήξατε στο να πάρετε αυτή την απόφαση και να διεκδικήσετε την ψήφο των πολιτών του νομού Πρέβεζας ;

  Η ενασχόληση μου  με τα κοινά, καθώς και η συμμετοχή μου σε αρκετές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα έχουν ξεκινήσει από τα φοιτητικά μου χρόνια και εντάθηκαν με τη ενεργή συμμετοχή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι η υποψηφιότητα μου με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην ιδιάιτερη πατρίδα μου,την Πρέβεζα, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη για μένα, καθώς δίνεται η δυνατότητα σ'ένα νέο άνθρωπο να παρέμβει δυναμικά στα δρώμενα του τόπου του και συμβάλλει στην ανάπτυξη του. Αυτά ήταν τα κριτήρια προκειμένου να ανταποκριθώ θετικά στην πρόσκληση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και να πάρω αυτή την κατά τ'άλλα δύσκολη απόφαση.

  ΕΡΩΤΗΣΗ. Μια απόφαση δύσκολη, όπως λέτε,  λόγω της αρνητικής εικόνας που έχει πλέον η κοινή γνώμη για τους πολιτικούς ή και λόγω της δυσαρέσκειας που υπάρχει για τα πεπραγμένα του ΠΑ.ΣΟ.Κ ;

 Θα έλεγα κυρίως το πρώτο, η σημερινή εικόνα του πολιτικού συστήματος είναι ιδαίτερα αρνητική, ενώ η σχέση των πολιτικών με την κοινωνία έχει τραυματιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σήμερα, είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ, η απαίτηση της κοινωνίας για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και ταυτόχρονα η αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, με φρέσκες ιδέες και μεταρρυθμιστικό πνέυμα. Αυτή η ακριβώς η απαίτηση με οδήγησε να ξεπεράσω το γενικότερο κλίμα καχυποψίας που επικρατεί. Άλλωστε ανήκω στη γενιά που κινδυνεύει να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη και ταυτόχρονα καλείται να αναλάβει και το κόστος για αποφάσεις που δεν έλαβε. Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι αρκετό για να κινητοποιήσει ένα νέο άνθρωπο, να συμμετέχει σε μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, όπως είναι αυτή των εκλογών.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό σας, παρατηρεί μια έντονη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και ενεργή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πως έχει προκύψει όλη αυτή η δράση σε τόσο νεαρή ηλικία;

 Είναι αλήθεια ότι με την πρώτη ματιά γεννούνται απορίες, όμως όλη αυτή η ενασχόληση που σήμερα οδηγεί στην υποψηφιότητα μου στο Νόμο Πρέβεζας, έχει ξεκινήσει από τα φοιτητικά μου χρόνια και είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων κινήσεων που μου επέτρεψαν να αξιοποιήσω τις ευκαιρίες που είχα. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου μέσα στα 4 χρόνια όπως όριζε η Σχολή μου και στη συνέχεια διορίστικα μέσω Α.Σ.Ε.Π. δασκάλα σε Δημόσιο σχολείο, ενώ ταυτόχρονα αξιοποίησα την αγάπη μου για τα παιδιά, μέσω της εθελοντικής μου συμμετοχής σε Ειδικό Σχολείο για παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες. Το γεγονός λοιπόν ότι δεν έχασα πολύτιμο χρόνο, με βοήθησε να δραστηριοποιηθώ σε αρκετούς τομείς και να συμβάλλω ενεργά με τις προτάσεις μου σε συλλογικά όργανα και θεσμούς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση.

  ΕΡΩΤΗΣΗ.Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα χρεώνεται ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής κρίσης, κάτι που αποτυπώνεται πολύ έντονα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Πόσο ελκυστική είναι αυτή η εικόνα για ένα νέο άνθρωπο, που απόφασίζει να συμμέτεχει στο ψηφοδέλτιο του ;  
  Επιτρέψτε μου να πω ότι ο αφορισμός και οι γενικότητες του τύπου ότι ''το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ευθύνεται για την οικονομική κρίση'' που όλοι βιώνουμε σήμερα, δεν με εκφράζει και θεωρώ πως δεν συμβάλλει στην γενικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Είναι αλήθεια- και εδώ θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες- ότι το ΠΑ.ΣΟΚ. έχει κάνει λάθη σε όλη αυτή την πορεία, δεν συγκρούστηκε αποτελεσματικά με τις συντεχνίες και τα συμφέροντα που κρατούν τη χώρα στάσιμη, δεν τόλμησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σύνολο τους και σε κάποιες περιπτώσεις επέλεξε την εύκολη οδό της διαχείρισης έναντι της αποτελεσματικής λύσης. Όλα αυτά τραυμάτισαν την εικόνα του και πλήγωσαν ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού που παραδοσιακά μας έχει στηρίξει ,σε δύσκολες στιγμές. Είναι λοιπόν δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση που, όπως σωστά επισημάνετε, αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Θα έλεγα όμως και αυτό είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτελεί διαχρονικά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που από το 1974 και μετά διαμόρφωσε τις εξελίξεις και συνέβαλε τα μέγιστα στην εδραίωση της ομαλότητας στη χώρα, δημιουργώντας ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης για το λαό. Συνεπώς υπάρχουν στοιχεία και πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που πρέπει να αναδείξουμε, ώστε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην έξοδο από την κρίση, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και περισσεύει ο λαϊκισμός και οι εύκολες λύσεις, από δυνάμεις που θέλουν κρατήσουν τη χώρα στάσιμη.

  ΕΡΩΤΗΣΗ.Τι θα λέγατε λοιπόν στο εκλογικό σώμα του νομού Πρέβεζας, ούτως ώστε να επιλέξει εσάς από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ;

Θα έλεγα πολύ απλά και ειλικρινά ότι η στήριξη τους είναι πολύτιμη. Ως νέος άνθρωπος αποστρέφομαι τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, άλλωστε είμαστε η γενιά που κουράστηκε από αυτά και με την παρουσία μας  διεκδικούμε να αλλάξουμε όλα αυτά που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.  Με προτάσεις και πολιτικές που ανταποκρίνονται στο αίτημα για μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς, να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση με τους πολίτες, πιο ειλικρινή και παραγωγική, που θα ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκα δεδομένα και θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι νέοι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη, αρκεί να έχουμε τη στήριξη της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: