Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγροτικής οικονομίας στην Ήπειρο.



Μπορεί τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να έχουν θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, δηλαδή της αγροτοκτηνοτροφικής οικονομίας, στην πράξη όμως δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε που να αποδεικνύει αυτή την πρόθεση. Αντίθετα, είναι ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσει η αγροτική οικονομία και στην Ήπειρο! Οι δυσκολίες που υπάρχουν ταλανίζουν όλους όσους ασχολούνται με την αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο και βεβαίως απογοητεύουν τους νέους, που μαζικά πλέον γυρίζουν στην Ήπειρο από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, για να ασχοληθούν με τη γη.


Στοιχεία - σοκ!
Η κωλυσιεργία του Κράτους φαίνεται και από το γεγονός, ότι δεν αξιοποιεί σχεδόν καθόλου πολλά γεωργικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα μάλλινα υφάσματα Καλαρρύτικου προβάτου, που παράγονται στο Συρράκο. Αλλά, δεν αξιοποιείται ούτε το πρόβειο κρέας της αυτόχθονης Καλαρρύτικης φυλής, που είναι πλούσιο σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη, όπως αναφέρει έρευνα της Γεωπονικής Αθηνών. Είναι δηλαδή σχεδόν εφάμιλλο με το κρέας του ψαριού! Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα κοπάδια των ζώων αυτών εκτρέφονται στα βοσκοτόπια της Πίνδου, που παραμένουν χωρίς ραντίσματα ή άλλες μολύνσεις. Όπως ανέφερε χθες, ο Τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, η εισαγωγή κρέατος (μοσχαρίσιου και χοιρινού) στη χώρα μας ετησίως σε αξία αγγίζει το 1,2 δις ευρώ! «Αυτή γίνεται από μια ντουζίνα εισαγωγέων που απολαμβάνουν τεράστια κέρδη. Πολλές φορές ξεπερνούν και τα 120 εκ. ευρώ ετησίως. Έτσι μάθαμε οι Έλληνες να τρώμε κόκκινο μοσχαρίσιο κρέας που εισάγεται σε ποσοστό 90% της εγχώριας κατανάλωσης και ξεχάσαμε τα θρεπτικότατα ψάρια ή τα αυτοφυή όσπρια που παράγονται και μπορούν να παραχθούν εξ ολοκλήρου στη χώρα μας» αναφέρει ο κ. Κασαπίδης! Ακόμη, σημειώνει, ότι δεν είναι τυχαίο πως από τους 250 χιλ. τόνους ελληνικού ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας, οι 100 χιλ. τόνοι περίπου εξάγονται χύμα, σε βυτία, στην Ιταλία. Από εκεί συσκευάζονται σε μικρά μπουκάλια και διατίθενται στη διπλάσια ή τριπλάσια τιμή ως ιταλικά, σε άλλες αγορές!

Μειώνεται το γάλα. 
Η άσχημη πορεία της αγροτοκτηνοτροφίας και στην Ήπειρο αντικατοπτρίζεται πλήρως στα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, όπου με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο δείχνουν, ότι υπάρχει μείωση στην παραγωγή γάλακτος, της πρώτης ύλης δηλαδή, από την οποία δημιουργείται μια σειρά προϊόντων, για τα οποία είναι στα πέρατα του κόσμου γνωστή η Ήπειρος (με πρώτο και καλύτερο την ΠΟΠ φέτα). «Και πώς να μην υπάρξει μείωση παραγωγής, όταν πολλοί έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα και οι νέοι το απαξιώνουν;» διερωτώνται κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο. Στην περιοχή μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πτώση στην παραγωγή γάλακτος αγγίζει σχεδόν το 20% στο αγελαδινό και στο πρόβειο, ενώ περίπου στο 16% είναι στο γίδινο. Την ίδια ώρα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι βγαίνουν από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, όπου τα έξοδά τους ήταν πολλά, ενώ σύμφωνα με την Ν.Δ., το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που πράγματι θα μπορούσε να ενισχύσει την αγροτική δραστηριότητα, βρίσκεται στον αέρα. «Ταυτόχρονα, διάφορα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αγροτική οικονομία και αναπτυξιακή προοπτική, ουσιαστικά καρκινοβατούν, εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού των αρμοδίων υπουργείων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας Αγροτικού κ. Κ. Τσιάρας.Μετά από τα παραπάνω, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να πείσει πλέον και τους Ηπειρώτες αγροτοκτηνοτρόφους, ότι αξίζει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, αν δεν αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση. Υπενθυμίζεται, ότι μέσα σε λίγα χρόνια έκλεισαν ΣΒΕΚΗ και ΕΛΒΙΖ, ενώ η «Δωδώνη» έχει απαξιωθεί και, όπως φαίνεται, θα πωληθεί. κοψοχρονιά, μαζί με την περιουσία της και κυρίως την φήμη της ΠΟΠ φέτας. Δικαιολογημένα, πολλοί νέοι που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα, μόλις βλέπουν τα εμπόδια που το ίδιο το κράτος τους βάζει, αποσύρονται. Άδικο έχουν;..



ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: