Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΤτΕ: Ύφεση 5%, ανεργία πάνω από 19% για το 2012.



Το 5%, θα πλησιάσει η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, ο οποίος παρουσίασε την Τρίτη την ετήσια έκθεση του για το 2011. Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή του για τη φετινή μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5%, εκτιμώντας πλέον ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%. Την ίδια ώρα, η ανεργία θα βρεθεί στα ύψη, αφού αναμένεται να ξεπεράσει το 19%.

Ο κ. Προβόπουλος τονίζει στην έκθεσή του ότι οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες, αλλά επισημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη βούληση και την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την ιστορική πρόκληση. Για το Μνημόνιο 1, ο κ. Προβόπουλος υποστηρίζει ότι «αντιμετωπίστηκε αμυντικά, θεωρούμενο ως έξωθεν επιβολή», τακτική που «πολλαπλασίασε το κόστος, βάθυνε και παρέτεινε την ύφεση» της οικονομίας, ενώ για το Μνημόνιο 2 και την αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζει ότι κερδήθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος και υπογραμμίζει ότι δεν δικαιολογείται καμία χαλάρωση ή εφησυχασμός.
«Για να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση στην κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις», επισημαίνει και προσθέτει ότι «οι πολιτικές δυνάμεις ευκταίο είναι να συμφωνήσουν πάνω σε αυτά που τις ενώνουν, δηλαδή την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την ανάπτυξη, διασφαλίζοντας τη συνέχεια του κράτους».
Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι «η τρέχουσα προεκλογική περίοδος έχει εκ των πραγμάτων επιβραδύνει την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών» και προειδοποιεί ότι «αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή με αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών». Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, το ιστορικό διακύβευμα είναι η συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ.
Οι προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη

·  Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%, δηλαδή η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη από ό,τι το 2011, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

·  Το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί εφέτος σε σύγκριση με το 2011 και θα υπερβεί το 19%, έναντι 17,7% πέρυσι.

·  Η αναμενόμενη το 2012-13 μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών, οδηγεί σε αισθητή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που θα συμβάλει σε άνοδο των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια.


·  Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.


·  Τέλος, η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχίζεται το 2012 και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%. Το 2013 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από το 0,5%.

Προτάσεις για την ανάπτυξη
Σύμφωνα με την έκθεση, η ΤτΕ έχει επισημάνει από το 2010 την ανάγκη ενός συνεκτικού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη εκ παραλλήλου με δημοσιονομική προσαρμογή. Στο εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα, με την ΤτΕ πρέπει να συμπεριλαμβάνονται:

·  Μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η ελάφρυνση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων, η απλοποίηση του κανονιστικού-ρυθμιστικού πλαισίου και η αποκατάσταση του ανταγωνισμού στις αγορές.

·  Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες, πέραν των εσόδων που μειώνουν το χρέος, δημιουργούν πρόσθετες επενδύσεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτώνται. Οι αποκρατικοποιήσεις δημιουργούν ευκαιρίες για ξένες άμεσες επενδύσεις, οι οποίες συνεπάγονται μεταφορά τεχνολογίας και βελτίωση της παραγωγικότητας.

·  Ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και εξασφάλιση πόρων από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την επανεκκίνηση σημαντικών έργων υποδομής που έχουν διακοπεί.

Ο Γ. Προβόπουλος, επισημαίνει τέλος την ανάγκη δημιουργίας ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου και την αναγκαιότητα διαρθρωτικών αλλαγών προς τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: