Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΙΟΒΕ: 20% ανεργία, 5% ύφεση, δημοσιονομικός εκτροχιασμός -Eurostat: Στο 21% η ανεργία.



Στο 20% η ανεργία και το 5% η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας (ύφεση) για το 2012 είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεση του που παρουσιάστηκε σήμερα, ενώ ο πρόεδρός της Γ. Στουρνάρας, έστειλε μήνυμα και προς τις πολιτικές ηγεσίες (ο κ. Σαμαράς το έχει ήδη εξαγγείλει) ότι «οι επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις δεν θα είναι καλό» για την οικονομία. Ακόμη και το Ινστιτούτο των βιομηχάνων κάνει λόγο για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό με το Μνημόνιο» σχολιάζει ο ΣΥΝ.


Στο μεταξύ και τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στην ευρωζώνη που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ανεβάζουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία αλλά δίνουν «πρωτιά» στην ανεργία για όλη την ευρωζώνη στις Ελληνίδες!

Αναλυτικότερα:


Το ΙΟΒΕ
Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών παρουσιάζοντας σήμερα την τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι η αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού θεωρείται επιβεβλημένη λόγω της δυστοκίας στη συλλογή εσόδων και της μεγάλη ύφεσης. Προβλέπει:
-Μεγάλη ύφεση που θα φτάσει το 5%, άνοδος της ανεργίας στην περιοχή του 20% (αν και με ηπιότερους ρυθμούς από ότι το 2011) και μείωση επενδύσεων για πέμπτο συνεχές έτος.
Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος για τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση, σχολιάζοντας ότι άν η Ελλάδα εφαρμόσει το τρέχον πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και περικοπών, το δημόσιο χρέος μπορεί να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2020. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, «η Ελλάδα θα πρέπει να κυβερνηθεί. Οι επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις δεν θα είναι καλό», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Eurostat
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat για την Ευρωζώνη η ανεργία τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε στο 10,8%, από 10,7% τον πρώτο μήνα του 2012 και 10% τον Φεβρουάριο του 2011.
Στο σύνολο της ΕΕ των 27 χωρών μελών, αντίστοιχα, αυξήθηκε στο 10,2% από 10,1% τον Ιανουάριο και 9,5% πέρυσι. Ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη έφτασε το Φεβρουάριο τα 17,1 εκατ. πολίτες, ενώ στην ΕΕ τα 24,6 εκατ. πολίτες.

Η Ελλάδα, βρίσκεται στην δεύτερη χειρότερη θέση, με 21%, ήδη από τον Δεκέμβριο, καθώς μόνο η Ισπανία την ξεπερνά, με ανεργία 23,6% φέτος τον Φεβρουάριο .
Η ανεργία στους νέους μέχρι 24 ετών ήταν στην Ελλάδα 50,4% στο τέλος του 2011, όταν σήμερα στην Ισπανία είναι 50,5%.
Η γυναικεία ανεργία είναι υψηλότερη στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο πέρυσι, στο 25%, από ότι στην Ισπανία σήμερα, καθώς φτάνει το 23,9%

Ο ΣΥΝ
Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του Συνασπισμού σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής, αλλά και τις τεράστιες αντιφάσεις των εμπνευστών της, αφού το ερευνητικό ινστιτούτο των βιομηχάνων σίγουρα συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία. Η παραδοχή για ύφεση 5% το 2012 και ανεργία στο 20%, αποτελεί μία αισιόδοξη εκτίμηση από την πλευρά του ΙΟΒΕ, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση καταδεικνύει ότι η πολιτική του Μνημονίου είναι αυτή που οδηγεί την ελληνική οικονομία στην καταστροφή και την κοινωνία στην πλήρη διάλυση. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που προβλέπουν, ήταν αναμενόμενος και είχε προβλεφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα, τη στιγμή που αυτοί που διατείνονται ότι έχουν δήθεν «ρεαλιστικές» και «σοβαρές» προτάσεις θεωρούσαν αυτή την κριτική ως καταστροφολογία.

Και δεν αρκεί που η πολιτική που υπερασπίζεται το ΙΟΒΕ έχει αποτύχει οικτρά στην εφαρμογή της, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων δεν διστάζουν να θέσουν ως προϋπόθεση για την «επιτυχία» του Μνημονίου την «κοινωνική ειρήνη»! 

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: