Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ποιες είναι οι τελικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα.


  «Σφαγή» αναμένεται να γίνει και στις ΔΕΚΟ με την κατάργηση των κανονισμών προσωπικού.


Χιλιάδες εργαζόμενοι αναζητούν ήδη την επόμενη εργασιακή τους μέρα, καθώς η νέα συμφωνία για το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προβλέπει απολύσεις, δραστικές μειώσεις συμβασιούχων, νέες περικοπές μισθών, αλλά και επανεξέταση από τον Ιούνιο των ειδικών μισθολογίων για τις αμοιβές στρατιωτικών, διπλωματών, γιατρών, πανεπιστημιακών, δικαστικών και ενστόλων.

Σε πρώτη φάση θα απομακρυνθούν έως το τέλος του έτους 15.000 υπάλληλοι από ζημιογόνους οργανισμούς που θα καταργηθούν και φορείς ή υπηρεσίες που θα συγχωνευθούν, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των απολύσεων θα εκτιναχθεί στις 60.000 έως το 2015, καθώς ο αριθμητικός στόχος για 150.000 αποχωρήσεις την επόμενη τριετία δύσκολα θα επιτευχθεί.

Σε περίπτωση δε, κατ' απαίτησιν της τρόικας, που δεν προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των 150.000 όσοι υπάλληλοι αποχώρησαν το 2010 (53.000) και θεωρηθεί το 2011, όπου είχαμε μόλις 35.000 αποχωρήσεις, μαζί με την εφεδρεία, έτος έναρξης της διαδικασίας, θα τιναχθεί στον αέρα όλος ο σχεδιασμός του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πάντως, μεταξύ των 150.000 αποχωρήσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, περιλαμβάνονται και περίπου 50.000 συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν.

Υπό το φως των εξελίξεων, οι απολύσεις είναι μονόδρομος και θα γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες, στη λογική της εφεδρείας. Στους οργανισμούς στους οποίους θα μπει «λουκέτο» ή στις υπηρεσίες που θα συρρικνωθούν θα απομακρυνθεί σχεδόν το σύνολο του προσωπικού. Ορισμένοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που παρουσιάζουν ελλείψεις, οι οποίες, ωστόσο, θα πρέπει να θέσουν σε εφεδρεία ισάριθμους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων.

Από την κύρια μάζα, όσοι υπάλληλοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα εισέλθουν σε καθεστώς προσυνταξιοτικής διαθεσιμότητας για 24 μήνες, λαμβάνοντας το 60% του βασικού τους μισθού. Οι νεότεροι θα μπουν για ένα χρόνο εφεδρεία και μετά θα βρίσκονται εκτός Δημοσίου, χωρίς μάλιστα να δικαιούνται αποζημίωση.

Με τα νέα μέτρα προβλέπεται η διαρκής μείωση κρατικών μονάδων και η ανάθεση κρατικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες (πολεοδομίες, καθαριότητα κ.τ.λ.) τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στους ΟΤΑ, όπου θα οδηγήσει σε επιπλέον απολύσεις υπαλλήλων.

«Σφαγή» αναμένεται να γίνει και στις ΔΕΚΟ, αφού του σχεδίου για την πώληση και ιδιωτικοποίησή τους θα προηγηθεί συμπίεση του λειτουργικού τους κόστους με απολύσεις προσωπικού, δίχως περιορισμούς, μετά την πρόβλεψη για κατάργηση των κανονισμών προσωπικού. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ, αλλά και τράπεζες, όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η τρόικα απαιτεί να μειωθεί το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου κατά 5,5 δισ. ευρώ, στόχος που προϋποθέτει, εκτός από τις απολύσεις και νέες μειώσεις αποδοχών. Μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί μείωση που ενδέχεται να φθάσει και το 20% των αποδοχών σε όσους δημόσιους λειτουργούς αμείβονται με ειδικά μισθολόγια προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή 440 εκατ. ευρώ. Η γενική κατεύθυνση είναι να εξισωθούν οι μισθοί 280.000 γιατρών του ΕΣΥ, μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, δικαστικών λειτουργών, διπλωματικών υπαλλήλων, πανεπιστημιακών, ερευνητών με εκείνους των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων, λαμβάνοντας όμως υπόψη το ιδιαίτερο καθεστώς απασχόλησης για κάθε κατηγορία. Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα καταργηθούν διάφορα επιδόματα που προβλέπονται σήμερα, ώστε να περιοριστεί το κόστος των ειδικών μισθολογίων που φθάνει το ένα τρίτο της μισθολογικής δαπάνης.

Την ίδια στιγμή, ο κανόνας, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις είναι απαράβατος και η μείωση στις προσλήψεις αφορά και τους εισακτέους στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών.

Θα επανεξεταστεί, τέλος, το νέο σύστημα προαγωγών προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και ορθή αξιολόγηση, δεδομένου ότι πλέον η βαθμολογική εξέλιξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μισθολογική.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: