Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Το κόστος εργασίας στην Ελλάδα πριν & μετά το Μνημόνιο.



Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα- και ειδικά στις υπηρεσίες- έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος προσαρμογής, μετά την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο.

Στα δύο χρόνια του Μνημονίου, που πέρασαν, το μέσο κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 14%, με το δημόσιο να έχει τη μικρότερη συμμετοχή και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη.
Αυτό καταγράφεται με σαφήνεια σε μελέτη του καθηγητή κ. Σταύρου Γαβρόγλου διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στα συμπεράσματα της μελέτης καταγράφονται τα εξής:

Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται , ενώ το συνολικό κόστος εργασίας στο Σύνολο Χώρας υποχώρησε κατά 14,3% κατά την περίοδο α' τρίμηνο 2010 έως γ' τρίμηνο 2011, σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας η μείωση είναι υπερδιπλάσια από ό,τι σε άλλους.

Οι κλάδοι με τις αναλογικά μεγαλύτερες μειώσεις του συνολικού κόστους εργασίας είναι: τα Ξενοδοχεία & εστιατόρια (-32,5%), η Παροχή νερού & επεξεργασία λυμάτων (-28,9%), και η Παροχή ρεύματος & φυσικού αερίου (-24,7%).

Αντίθετα, τη μικρότερη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας σημείωσαν οι κλάδοι της Δημόσιας διοίκησης, άμυνας & κοινωνικής ασφάλισης (-9,3%), της Μεταποίησης (-11,2%) και του Εμπορίου & επισκευής οχημάτων (-12,6%).


Εάν εστιάσουμε στις δύο κυριότερες επιμέρους διαστάσεις του συνολικού κόστους εργασίας, δηλαδή στους δείκτες του "μη μισθολογικού κόστους" και στους δείκτες των συνολικών μισθολογικών (τακτικών και έκτακτων) δαπανών, τότε παρατηρούμε ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κλάδων.

Σε όλους σχεδόν τους κλάδους (εκτός της Παροχής νερού και των Επαγγελματικών, επιστημονικών & τεχνικών δραστηριοτήτων) το μη μισθολογικό κόστος υποχώρησε αναλογικά περισσότερο από ό,τι οι συνολικοί μισθοί (-19,3% έναντι -12,1%).

Στο σύνολο χώρας το μη μισθολογικό κόστος υποχώρησε κατά 19,3%, ενώ οι συνολικοί μισθοί υποχώρησαν κατά 12,1%. Η μεγαλύτερη μισθολογική μείωση σημειώνεται στον κλάδο των Ξενοδοχείων & εστιατορίων (-30,4%) και η μικρότερη στη Δημόσια διοίκηση, άμυνα & κοινωνική ασφάλιση (-5,6%).

Ενώ στους περισσότερους κλάδους οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται περίπου στον ίδιο βαθμό με τους συνολικούς μισθούς, στον κλάδο της Δημόσιας διοίκησης όπως και του Εμπορίου η μείωση των εργοδοτικών εισφορών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των μισθών: -15,4% έναντι -5,6% στην πρώτη περίπτωση, και -23,9% έναντι -9,9% στη δεύτερη.

Ολόκληρη η μελέτη υποβλήθηκε στην τρόικα η οποία - παρά ταύτα - επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων.

Ολη η μελέτη επισυναπτεται εδώ.

www.anko-e.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: