Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Αυτοί οι Αμερικανοί είχαν όραμα για την Άρτα...


Η ομάδα των Αμερικανών αρχιτεκτόνων έξω από το Εργατικό Κέντρο Άρτας. Διακρίνεται ανάμεσά τους ο Νίκος Τσιαμτσίκας... με τα πολλά τότε μαλλιά.

Το θέμα το θυμήθηκε και το ανάρτησε στο "FA" ο Νίκος Τσιαμτσίκας γράφοντας: "Αλήθεια πόσοι αρτινοί θυμούνται άραγε την ομάδα αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του Ιλινόις του Σικάγο με επικεφαλής τον καθηγητή (Αρτινής καταγωγής) Παύλο Δούκα; 






Η ομάδα είχε αφήσει τότε (κοντά στο '80) δουλεύοντας δύο καλοκαίρια, μια απίθανη δουλειά για την ανάπτυξη της πόλης. Στην κατασκευή της μακέτας είχα συμμετέχει (ελάχιστα) κι εγώ.



Οι αρτινοί δήμαρχοι, αφου την παρουσίασαν τη μακέτα ως ενα μικρό θαύμα (τους είχε πέσει και τζάμπα) την πέταξαν σ ενα μπουντρούμι και αργότερα έχτισαν το τέρας που είναι σήμερα η πόλη. ΔΕΝ μαθαίνουμε. Το πάνω χέρι το έχουν πάντα οι εργολάβοι με τις εύκολες πολυκατοικίες και την ξεπέτα ότι νάναι.


Μακάρι να μπορούσαν να ξαναπάω στο Σικάγο και να βρώ τα παιδιά απο το πανεπιστήμιο, φτασμένοι αρχιτέκτονες τώρα, μόνο και μόνο για να τους ευχαριστήσω για το όραμα που είχαν μαζί με τον Δούκα, ενα όραμα που δεν μοιράστηκαν οι αρτινοί κοτζαμπάσηδες μαζί τους... 

Σχολιάζοντας τέλος αυτή την φώτο ο Victor Dimitris σημειώνει: "Επίσης Νίκο θυμάμαι ότι ο Δούκας εκτός των άλλων σπουδαίων πρότεινε να δεντροφυτευτεί η πόλη με τα δέντρα της περιοχής. Δηλαδή κυρίως ελίτσες και νερατζούλες. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό τότε..."

ΣΗΜ: "Α-ΤΖ": Ζήτησα από τον φίλο Νίκο Τσιαμτσίκα αν έχει φώτο από την ομολογουμένως απίθανη μακέτα - δουλειά των αμερικανών αρχιτεκτόνων και υποσχέθηκε να βρεί. Αν πραγματικά υπάρχει... τότε είναι που θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι... !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: