Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Προβλήματα με την εκπαίδευση 45 Νέων Αγροτών στην Πρέβεζα.

Περίπου 45 νέοι Αγρότες του Νομού Πρέβεζας συμπληρώνουν μέσα στο 2012 τα τρία χρόνια από την πρώτη εγκατάσταση, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει ακόμα την υποχρεωτική εκπαίδευση που προβλέπεται από το Πρόγραμμα.




Mέσα στο 2012 συμπληρώνεται η τριετία για περίπου εξήντα άτομα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Νέοι Γεωργοί" το 2009. Μέχρι τότε είναι
υποχρεωμένοι, από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, διάρκειας 150 ωρών, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για τη 2η δόση. 

Σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνον δεν μπορούν να πάρουν τη 2η δόση, αλλά υποχρεούνται, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει, να επιστρέψουν και την 1η δόση της ενίσχυσης που εισέπραξαν. 

Από αυτά τα 60 άτομα είναι ζήτημα εάν έχουν παρακολουθήσει τη σχετική εκπαίδευση 15 άτομα. Ο αρμόδιος για την γεωργική εκπαίδευση κρατικός φορέας, (πρώην Ο.Γ.Ε.Ε.ΚΑ και νύν ΕΛ.Γ.Ο. "ΔΗΜΗΤΡΑ") είναι εδώ και χρόνια κλειστός στην Πρέβεζα, αφού δεν έχει προσωπικό. Μέσα στο 2011 ο Ο.Γ.Ε.Ε.ΚΑ. της Άρτας υλοποίησε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους νέους αγρότες στο οποίο εκπαιδεύτηκαν περίπου 15 νέοι αγρότες της Πρέβεζας.

Ήταν όμως πρακτικά αδύνατον να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης όλων των υπόχρεων νέων αγροτών, τουλάχιστον με τη δομή που διέθετε μέχρι πρότινος που έγινε η συγχώνευση με ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. και ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. και η μετονομασία του σε ΕΛ.Γ.Ο. "ΔΗΜΗΤΡΑ". Ουσιαστικά και αυτός λειτουργούσε χωρίς μόνιμους υπαλλήλους, με έναν γεωπόνο αποσπασμένο από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Άρτας, και μία γεωπόνο που υπηρετούσε ως συμβασιούχος (για πρακτική άσκηση).

Φυσικά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Πρέβεζα αλλά είναι γενικότερο. Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο του www.agrotypos.gr το θέμα έφεραν στη Βουλή, με ερώτησή που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη και Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου. Στην ερώτησή τους μεταξύ άλλων ζητάνε να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση για την κατ' εξαίρεση χορήγηση δανείων, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, στους κατ' επάγγελμα, ενεργούς νέους αγρότες, από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και να παραταθεί τουλάχιστον κατά δύο έτη η περίοδος επίτευξης των δεσμευτικών στόχων του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας έστειλε ανοιχτή επιστολή στις 30 Δεκεμβρίου 2010 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Πρώτο ρόλο στην αγροτική εκπαίδευση πρέπει να έχει ο οργανισμός ΕΘ.Ο.ΑΓ.Ε.Π. "ΔΗΜΗΤΡΑ" με τις Γεωργικές Σχολές του, οι οποίες όμως θα πρέπει να αυξηθούν και να κατανεμηθούν ορθολογικά στις περιφέρειες της χώρας. Ουσιαστική και άμεση συμβολή μπορούν να έχουν και τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα αγροτικής κατεύθυνσης. Και ειδικά τα περιφερειακά ΤΕΙ Γεωπονίας που φαίνεται να καλύπτουν άλλες ανάγκες όπως τη στήριξη των τοπικών οικονομιών, την επιθυμία του Έλληνα να σπουδάσει τα παιδιά του και την κρατική προσπάθεια συγκράτησης των χρημάτων που διαφεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Ενώ οι απόφοιτοι τους αγωνίζονται να αποκτήσουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους γεωπόνους, ώστε να μοιράσουν πιο «δίκαια» την ανεργία στο συρρικνούμενο και με αβέβαιο μέλλον χώρο της αγροτικής οικονομίας (τελευταίο ζήτημα οι υπογραφές των σχεδίων βελτίωσης).

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, προτείνουμε η αγροτική εκπαίδευση:
. να καθοριστεί μέσα από ειλικρινή δημόσια διαβούλευση και όχι κεκλεισμένων των θυρών
. να βασιστεί σε σύγχρονες γεωργικές σχολές με τη συνεργασία των αντίστοιχων ΤΕΙ και απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου "ΔΗΜΗΤΡΑ" Πρέβεζας που παραμένει εδώ και 3 χρόνια κλειστό, χωρίς προσωπικό και ουσιαστικά χωρίς στέγη, με αποτέλεσμα να καταστραφεί και η σπουδαία του βιβλιοθήκη".

Βέβαια, με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στο μεταξύ και την συγχώνευση του Ο.Γ.Ε.Ε.ΚΑ. με τους άλλους δύο Οργανισμούς, το αίτημα για επαναλειτουργία του κέντρου "ΔΗΜΗΤΡΑ" Πρέβεζας, μοιάζει να έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα. Αυτό που είναι σημαντικό όμως και παραμένει επίκαιρο, είναι ο νέος φορέας που έχει δημιουργηθεί να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του, υλοποιώντας άμεσα τουλάχιστον εκείνα τα προγράμματα εκπαίδευσης που χαρακτηρίζονται ως υποχρεωτικά.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή, και μέσα στο γενικότερο "χαμό" των τελευταίων ημερών, το ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν θα αφήσει τους Νέους Αγρότες στην τύχη τους, αλλά θα δώσει με κάποιο τρόπο λύση στο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: