Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Aτέλειωτα τεστ εκβιασμών στο πειραματόζωο ''ΕΛΛΑΣ''.



Οι γιορτές τέλειωσαν και μαζί τους οι μίνι διακοπές των Ευρωπαίων πολιτικών κι από βδομάδα ξεκινάει πάλι το γαϊτανάκι των συναντήσεων, διαβουλεύσεων, αναζητήσεων της «μαγικής» λύσης για την έξοδο από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Αυτή τη φορά ο πρωταγωνιστής δεν θα είναι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Μόντι, που δεν είχε την πολυτέλεια των διακοπών και ήδη προσπάθησε να συντονιστεί με το Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και το πολιτικό προσωπικό των Βρυξελλών, πριν πάει από Δευτέρα για ακρόαση στην καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.



Ενώ καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών επαναλαμβάνονταν -σχεδόν μονότονα- τα σενάρια για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και οι δηλώσεις από επίσημα χείλη για το «ανέφικτο» αυτών των σεναρίων, ουσιαστικά η αγωνία έχει μετατεθεί στη γείτονα Ιταλία, που είναι πραγματικά «πολύ μεγάλη για να πέσει», αλλά που πλέον η... μοίρα της, σύμφωνα με διάφορους αναλυτές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συνδέεται με την ελληνική.
Γι' αυτό, ίσως, εντείνεται ο συναγερμός για την Ελλάδα, ενώ αυξάνονται οι φωνές που λένε ότι, αν είναι να χρεωκοπήσει, ας το πάθει εντός του ευρώ, για να μη διαλυθεί το σύμπαν. Από Δευτέρα, λοιπόν, θα αρχίσουν πάλι τα πήγαινε - έλα μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, τα τηλεφωνήματα και τα τετ α τετ Μέρκελ - Σαρκοζί και επεμβάσεις μέσω συνεντεύξεων των παραγόντων της Ε.Ε., που έχουν αποδυναμωθεί, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έως τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στην ατζέντα, πέρα από την Ελλάδα, την Ιταλία -και τις άλλες κλυδωνιζόμενες χώρες- θα είναι κυρίως η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την τελευταία «ιστορική» σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία για μια "Νομισματική Ένωση 2", τίποτε δεν έχει ηρεμήσει περί την Ευρωζώνη. Τα χρηματιστήρια πέφτουν, το ευρώ πέφτει, οι επενδυτές ζητούν όλο και πιο υψηλά επιτόκια για να αγοράσουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα -μέχρι και η Γαλλία αναγκάστηκε προχτές να δώσει κάτι τις παραπάνω- και τα μέτρα λιτότητας πέφτουν σαν το χαλάζι. Υποτίθεται ότι το «εργαλείο» που έχει επιλέξει η Ευρωζώνη υπό την πίεση του γαλλογερμανικού άξονα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση παντού, πλην όμως σχεδόν πουθενά δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι αυτής της εξυγίανσης -με τελευταία την παραδοχή της Ισπανίας ότι το δημόσιο έλλειμμά της για το 2011 θα κλείσει πάνω από το 8%, αντί του 6% που ήταν το επιθυμητό- και οι αγορές φοβούνται πλέον περισσότερο αφενός την έλευση της ύφεσης, που μοιάζει αναπότρεπτη σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, αφετέρου τις παλινωδίες των Ευρωπαίων ηγετών.

Επομένως Μέρκελ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν να διασκεδάσουν αυτές τις εντυπώσεις προχωρώντας τις επόμενες μέρες στη συγκεκριμενοποίηση των σχεδίων τους για τη νέα Νομισματική Ένωση. Ήδη την περασμένη Πέμπτη «διέρρευσε» στο πρακτορείο Reuters το αναθεωρημένο προσχέδιο του συμφώνου, σύμφωνα με το οποίο θα δίνονται μεγαλύτερες εξουσίες στην Κομισιόν, όπως η δυνατότητα να παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Το προηγούμενο προσχέδιο του συμφώνου, που αποβλέπει σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωζώνη και στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες, δεν αποσαφήνιζε τον ρόλο της Κομισιόν ως προς τις ποινές. Το προσχέδιο προβλέπει επίσης αναβαθμισμένες αρμοδιότητες για την Κομισιόν, όπως την εποπτεία των χωρών για το αν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, και αναφέρει ότι για να τεθεί σε ισχύ χρειάζεται η έγκριση 15 μελών της ευρωζώνης αντί για εννέα που προέβλεπε η αρχική εκδοχή του.

Πάντως, την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε και μια θετική εξέλιξη στο μέτωπο της διαχείρισης της κρίσης. Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF βγήκε να δανειστεί με τα πρώτα δικά του τριετή ομόλογα και η δημοπράτηση πήγε πολύ καλά. Οι επενδυτές «σκοτώθηκαν» ποιος θα τα πρωτοαγοράσει, παρά το χαμηλό επιτόκιο, που λέγεται ότι δεν ξεπέρασε το 1,6%.
Η τοποθέτηση αυτών των ομολόγων ήταν ένα τεστ για τον EFSF, που το πέρασε επιτυχώς, ενώ τα λεφτά που μάζεψε θα πάνε στα προγράμματα στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: