Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Κουκιάδης: Στην τύχη καθορίστηκαν οι στόχοι για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων!



Στην τύχη έχουν καθοριστεί τα ποσά για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αναφέρει ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Γιάννης Κουκιάδης με δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται το γερμανικό Spiegel.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για «αθέτηση της ελληνικής υπόσχεσης για άντληση εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις», ο κ. Κουκιάδης είπε ότι δεν υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία του δημοσίου, με αποτέλεσμα οι όποιοι στόχοι για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις να πρέπει να αναθεωρηθούν. Μάλιστα, ο κ. Κουκιάδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του 2012 θα αντληθούν περί τα 4,7 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, όταν αρχικώς αναμένονταν εισπράξεις 9,3 δισ. ευρώ. 

Με άλλες δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ο κ. Κουκιάδης χαρακτήρισε εμπειρική την εκτίμηση της κυβέρνησης το 2010 για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, τονίζοντας πως η τρόικα έχει κατανοήσει πως ο στόχος αυτός δεν είναι επιτεύξιμος, καθώς οι συνθήκες στην αγορά είναι πολύ δυσμενέστερες από ότι ήταν προ δύο ετών.

Σήμερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι, ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι με την τρόικα «έχουμε ξεκαθαρίσει τι βγήκε το '11 και τι θα βγει το '12» και σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και των λαχείων. Για το Ελληνικό δήλωσε ότι υπάρχουν νομικές περιπλοκές, αλλά τόνισε ότι αποτελεί ένα ακίνητο ανεκτίμητης αξίας.

Παραβιάζουν το Σύνταγμα οι απαιτήσεις για τα εργασιακά.
Ο κ. Κουκιάδης, μιλώντας και με την ιδιότητα του καθηγητή εργατικού δικαίου, σχολίασε και τις αλλαγές που ζητάει η τρόικα στα εργασιακά, κάνοντας λόγο για παραβίαση του συνταγματικού και κοινοτικού δικαίου. «Με τις μειώσεις στους μισθούς υπάρχει πρόβλημα με το Σύνταγμα, γιατί οι αυξήσεις προβλέπονται στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για κύκνειο άσμα για τα εργασιακά. Η τρόικα ξεπερνά το Ρουβίκωνα. Ενώ οι εταίροι βρίσκουν λύσεις υπάρχει ένας τρίτος που επιβάλει άλλη λύση. Το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει κοινωνικό χάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι βασικός πυλώνας του κοινοτικού δικαίου. Δεν μπορείς να τα αναιρέσεις αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη, «οποιαδήποτε συρρίκνωση του κόστους εργασίας δεν βοηθά ούτε στην εξυπηρέτηση του χρέους ούτε στην ανάπτυξη. Οι μισθοί είναι σε άμεση συνάρτηση με τις τιμές, πρέπει να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά, τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβότερα από άλλες χώρες», εξήγησε.

Προς ιδιωτικοποίηση το 29% του ΟΠΑΠ και το 23,3% του ΟΛΘ.
Εν τω μεταξύ, το Ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε ποσοστό 29% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ (92.510.000 μετοχές) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το ποσοστό του δημοσίου διαμορφώνεται πλέον στο 5%. Η τρόικα πιέζει για δύο τρεις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο και μία απ' αυτές θα μπορούσε να είναι η πώληση του 29% του ΟΠΑΠ, που ενδεχομένως να γίνει μέσα στο β΄ τρίμηνο.

Παράλληλα, το Ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και το 23,3% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Το ποσοστό του Ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΘ ΑΕ διαμορφώνεται πλέον σε 50,97%, ενώ το 23,3% του ΟΛΘ αποτιμάται σήμερα στα 23,7 εκατ. ευρώ.

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: