Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Νοσοκομεία. Πήραν μισθό ένα φιλοδώρημα.

80.000 νοσοκομειακοί υπάλληλοι, κυρίως κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ, πήραν στα χέρια τους μηδενικά ή ακόμα και αρνητικά εκκαθαριστικά, καθώς παρακρατήθηκαν απολαβές προηγούμενων μισθών. Κινητοποιήσεις σε Τζάνειο και Ευαγγελισμό


Νοσοκόμα, μητέρα 2 παιδιών, με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για το οποίο καταβάλλει μηναία δόση 580 ευρώ, θα λάβει για τον μήνα Φεβρουάριο 18,90 ευρώ.

Εκκαθαριστικά... ολίγων ευρώ και σε μερικές περιπτώσεις «αρνητικά» έλαβαν ή θα λάβουν τις επόμενες ημέρες η πλειονότητα 200.000 δημοσίων υπαλλήλων -80.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και 120.000 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- που ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ και εντάχθηκαν τον Ιανουάριο στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου με καθυστέρηση 2 μηνών.
Αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις τους τον επόμενο μήνα, αφού οι απολαβές τους δεν ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις τα 100 ευρώ!Οι απώλειες που καταγράφουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που προβλέπει το νέο μισθολόγιο, αφού στις περικοπές των αποδοχών περιλαμβάνονται και τα επιπλέον ποσά που ελάμβαναν τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, οπότε αμείβονταν με το «παλαιό» μισθολόγιο. Οι περικοπές των πρόσθετων ποσών που έλαβαν θα καταγραφούν στους μισθούς των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου.


«Οι απώλειες των χαμηλόμισθων υπάλλήλων κυμαίνονται από 100-400 ευρώ», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Στ. Κουτσουμπέλης.
Κυρίως οι εργαζόμενοι που αποπληρώνουν δάνεια καταναλωτικά ή για την αγορά σπιτιού, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον λογαριασμό μισθοδοσίας τους, έλαβαν εκκαθαριστικά ελάχιστων ευρώ για το επόμενο 15νθήμερο, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση.

Διαμαρτυρία.Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Τζάνειο πραγματοποιούν σειρά κινητοποιήσεων, με καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, η επιτροπή αγώνα διοργανώνει καθημερινές συγκεντρώσεις στα επείγοντα (στις 8 το πρωί), μπλοκάρισμα των απογευματινών ιατρείων και των ταμείων για τη μη καταβολή του «πεντάευρου». Το προσωπικό των νοσοκομείων θα πραγματοποιήσει διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης. Ζητούν να αποσυρθεί το ενιαίο μισθολόγιο, να μη γίνει καμία περικοπή ωρών και να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα.
«Οι απώλειες των χαμηλόμισθων υπαλλήλων από το νέο μισθολόγιο -παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης- κυρίως για τις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ κυμαίνονται από 100-400 ευρώ», επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Στ. Κουτσουμπέλης.

Υπογραμμίζει επίσης ότι μετά την κατάργηση του νοσοκομειακού επιδόματος, το οποίο αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο σε 280 ευρώ ανά υπάλληλο, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος ύψους 150 ευρώ για τους εργαζομένους στο Δημόσιο που ασκούν βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. «Απαιτούμε την άμεση υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος», δηλώνει ο κ. Στ. Κουτσουμπέλης.

Αύριο αναμένεται να βρεθούν στην ίδια κατάσταση και χιλιάδες εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα λάβουν την μισθοδοσία για το 1ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες, κυρίως με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα αντιμετωπίσουν όσοι υπάλληλοι έχουν δάνεια και λάβουν «αρνητικά» εκκαθαριστικά. Οπως αναφέρουν συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ, εάν δεν υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό μισθοδοσίας των υπαλλήλων, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να κινηθούν διαδικασίες άμεσης αποπληρωμής του δανείου, εάν αυτό κριθεί ληξιπρόθεσμο.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: