Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η μείωση μισθών παράγει ανεργία και ύφεση



Η αποτυχία του Μνημονίου οφείλεται στο έλλειμμα αξιοπιστίας, την εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων και στο έλλειμμα αισιοδοξίας

«Πληρωμένη» απάντηση λαμβάνει από το ΙΟΒΕ η απαίτηση της τρόικας για μειώσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση η μείωση των μισθών παράγει ανεργία και ύφεση, κάτι που φέρνει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.


Παράλληλα, το ΙΟΒΕ απαντά σε μία προς μία στις θέσεις της τρόικας και σημειώνει ότι η μείωση των μισθών, που σε πραγματικούς όρους για τη διετία 2010-11 ξεπερνάει το 14%, δεν φέρνει και αντίστοιχη μείωση στις τιμές. Και όχι μόνο αυτό. Αυξάνεται η ανεργία στο 18% και δημιουργείται ένα πραγματικό παραγωγικό κενό που κυμαίνεται μεταξύ 8% και 11%.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ από τους βασικούς λόγους αποτυχίας του Μνημονίου είναι:


Η μείωση μισθών παράγει ανεργία και ύφεση



Το έλλειμμα αξιοπιστίας. Οι διαρκείς προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων για το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ και οι συνεχείς μεταθέσεις της ανάκαμψης για κάποιο μεταγενέστερο τρίμηνο στο μέλλον, μαζί με τις συνακόλουθες αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους έχουν ως αποτέλεσμα να τρωθεί βαθιά η αξιοπιστία του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Η εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων κι όχι πακέτου διαρθρωτικών αλλαγών. Το έλλειμμα αισιοδοξίας. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και σύμφωνα με όλους τους βραχυχρόνιους δείκτες, αλλά και τα αποτελέσματα ερευνών συγκυρίας, η ανάκαμψη δεν είναι -προς το παρόν- ορατή.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: