Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Να καταργηθούν αυτόματες αυξήσεις και τριετίες, προτείνει ο ΣΕΒ.



Να καταργηθούν οι τριετίες που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας προτείνει ο ΣΕΒ στη συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά. Η πρόταση είναι συγκεκριμένα "να αναθεωρηθούν οι αυτόματες αυξήσεις (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα) που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές". Ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει επίσης την πρόταση να "παγώσει" ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ (χωρίς μειώσεις, ούτε αυξήσεις) ως τη λήξη της, τον Δεκέμβριο του 2012. Χθες, υπενθυμίζεται, με δελτίο τύπου ο Σύνδεσμος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού.



Στο κείμενο που κατέθεσε ο ΣΕΒ στη σημερινή συνάντηση, που διεξάγεται στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζεται ακόμη ότι οι βασικοί παράγοντες που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα της να δημιουργεί θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερο από το εργατικό κόστος, είναι ο εκτεταμένος κρατικός παρεμβατισμός, η γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, το ευρύτερα αντι-επιχειρηματικό και αντι-επενδυτικό κλίμα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα δέσμευε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:
-Να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος, χωρίς να προσφύγει σε νέους φόρους αλλά με καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
-Να λάβει μέτρα που ενισχύουν την απασχόληση, όπως παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας εφαρμογή προγραμμάτων για κατάρτιση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ για πέμπτη ημέρα εργασίας αφιερωμένης στην κατάρτιση.
-Να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και επιβαρύνσεις. Μεταξύ άλλων με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέσα τραπεζών /ΕΛΤΑ, ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής στοιχείων από τους εργοδότες προς ΟΑΕΔ/ΦΚΑ/Επιθ. Εργασίας, κ.α., υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την προσωρινή απασχόληση χωρίς ελληνικές "πρωτοτυπίες", εκλογίκευση των προστίμων και των ποινικών κυρώσεων όπου δεν υπάρχει δόλος του εργοδότη, απλοποίηση των διαδικασιών για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, άρση των περιπλοκών και των αντιθέσεων στην εργατική νομοθεσία, άρση των αντικινήτρων στη διανομή κερδών στους εργαζομένους, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που εκτιμάται σε 30%.

Από την πλευρά, η ΓΣΕΕ δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ζητώντας να χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (περίπου 2,5%) και να μην περικοπούν 13ος και 14ος μισθός. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, εργοδοτικοί φορείς έχουν θέσει στο παρασκήνιο προς την τρόικα αλλά και προς την κυβέρνηση θέματα αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και συγκεκριμένα αλλαγής της νομοθεσίας για τη διαιτησία ώστε να μην επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή των εργαζομένων και η κατάργηση της μετενέργειας, της ισχύος δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων έξι μήνες μετά τη λήξη τους ώστε να διευκολύνεται η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας.

«Όχι» σε οριζόντιες λύσεις από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.
Ο δρόμος για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι μακρύς και εξαιρετικά επίπονος, τονίζει σε άρθρο του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε «απλοϊκές» ή οριζόντιες λύσεις, όπως π.χ. η μείωση κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ ή η περικοπή 13ου και 14ου μισθού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η απασχόληση στη χώρα θα ενισχυθεί όταν επιτέλους εφαρμοστεί στρατηγικό σχέδιο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της. «Ένα τέτοιο σχέδιο», υποστηρίζει, «πρέπει να στηριχθεί στο τρίπτυχο (α) σύγχρονης εργασιακής νομοθεσίας και εφαρμογής της, (β) μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που είναι οι υψηλότερες στην Ευρωζώνη με μηχανισμούς πριμοδότησης της έγκαιρης και πλήρους καταβολής τους και (γ) συνάρτησης του μισθολογικού κόστους σε επίπεδα που να συνάδουν με την παραγωγικότητα».

Η λύση, επισημαίνει, δεν μπορεί να είναι ούτε απλοϊκή, ούτε οριζόντια π.χ. μείωση κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ ή περικοπή 13ου και 14ου μισθού, καθώς «κάθε τομέας της οικονομίας έχει τις δικές του αμοιβές, τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά και τα δικά του επίπεδα ανταγωνιστικότητας».

Κλείνοντας, ο κ. Ανδρεάδης, αφού κάνει λόγο για «επιπόλαια» και «υποκριτικά δάκρυα» και «διγλωσσία που ακούγεται κάθε βράδυ από ορισμένους πολιτικούς, συνδικαλιστές και δημοσιογράφους για το πραγματικό δράμα των ανέργων ή των χαμηλόμισθων» εργαζομένων, εκτιμά ότι το μόνο που μπορεί ουσιαστικά να τους βοηθήσει είναι η υγιής και κυρίως η εξωστρεφής ανάπτυξη της χώρας και των επιχειρήσεων της.
«Πρέπει επιτέλους να πούμε στον ελληνικό λαό ότι ο δρόμος για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι μακρύς και εξαιρετικά επίπονος. Ένας μαραθώνιος που, δυστυχώς, θα τον τρέξουμε απροετοίμαστοι και ήδη πολύ καταπονημένοι. Όσο όμως δεν ομονοούμε και δεν ξεκινάμε, τόσο μεγαλώνει η ύφεση και η ανεργία, τόσο χάνουμε ηθικό και δυνάμεις, επομένως οι πιθανότητες επιτυχούς τερματισμού διαρκώς μειώνονται», καταλήγει στο άρθρο του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: