Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Επτά πρόστιμα του ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις στην Ήπειρο.


- Πρόστιμο 5.000  στην αγροτική βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» στην Ταγμ. Κωστάκη 1 στην Ελεούσα στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη κανονικών τροφίμων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Προγράμματος για τον Έλεγχο Ποιότητας 5 Γαλακτοκομικών Προϊόντων για το έτος 2011, δείγμα του προϊόντος «γαλοτύρι», Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, βρέθηκε μη κανονικό λόγω παρουσίας καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος.

- Πρόστιμο 2.000 ? στο ξενοδοχείο «PREVEZA BEACH - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε.» στο Κανάλι Πρέβεζας, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη αδειών λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης εντός του ξενοδοχείου

- Πρόστιμο 5.000 ? στο τυροκομείο «ΑΦΟΙ ΠΑΠΠΑ Ο.Ε.» στο 4ο χλμ Φιλιππιάδας - Ιωαννίνων, διότι διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις της νομοθεσίας στον εξοπλισμό και την υποδομή.

- Πρόστιμο 6.000 ? στο τυροκομείο «ΤΣΙΑΒΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ» στο Νικολίτσι Πρέβεζας, διότι διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις της νομοθεσίας στον εξοπλισμό και την υποδομή, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

- Πρόστιμο 5.000 ? στο τυροκομείο «ΜΕΤΣΟΒΟ Α.Ε.» στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων, διότι διαπιστώθηκαν μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σκληρό τυρί με την ονομασία "βλαχοτύρι", συνολικού βάρους περίπου 238 κιλών, στο οποίο ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός listeria monocytogenes.

- Πρόστιμο 5.000 ? στην «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝEΤAIΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» στην 28ης Οκτωβρίου Ηγουμενίτσα, διότι διαπιστώθηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κρέας, συνολικού βάρους 22 κιλών, που είχε διατηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας και στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού και νεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

- Πρόστιμο 4.000 ? στο αναψυκτήριο «Α. & Μ. ΜΑΡΚΟΥ Ο.Ε.» στην Ιωαννίνων 88 Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκαν Μη ασφαλή τρόφιμα - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κρέας, προϊόντα ζύμης, πίτσες και σάλτσα, συνολικού βάρους περίπου 47 κιλών, που στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων, εμφάνιζαν υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας και είχαν συντηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας.

Aνάκληση ακατάλληλων μανιταριών

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ενημερώθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τη διακίνηση μανιταριών, τα οποία δεν είχαν υποστεί επαρκή θερμική επεξεργασία.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε μανιτάρια με ονομασία πώλησης «Μανιτάρια 1. διαλογής ολόκληρα, συσκευασίας 400gr», εμπορική επωνυμία «FRESHONA» και ημερομηνία λήξης 31.12.2014, τα οποία διακινούνται μέσω της εταιρείας «LIDL Hellas», ενώ ως παραγωγός εμφανίζεται πολωνική επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η γερμανική επιχείρηση «LIDL», στο πλαίσιο των αυτοελέγχων της, εντόπισε το πρόβλημα στην γραμμή παραγωγής του ανωτέρω προϊόντος, το οποίο και υφίστατο τους τελευταίους 10-11 μήνες.

Για το λόγο αυτό και ως όφειλε ενημέρωσε για το περιστατικό τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα προέβη σε ανάκληση/ απόσυρση του προϊόντος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση «LIDL Hellas», καθώς και προληπτική ανάκληση/ απόσυρση των συνολικών παρτίδων της εμπορικής επωνυμίας «FRESHONA Μανιτάρια 1. διαλογής ολόκληρα, συσκευασίας 400gr», ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τις γερμανικές αρχές για την περαιτέρω παρακολούθηση του συγκεκριμένου περιστατικού.
www.topogoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: