Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η ώρα των συμβούλων για τη «Δωδώνη».

Στην ΑΤΕ έπιασαν δουλειά, επιλέγουν τον δικό τους οι Ενώσεις.

Ο διεθνής διαγωνισμός που από καιρό έχει προαναγγελθεί μπαίνει σε φάση υλοποίησης, αφού μέχρι τις 30 Ιουνίου η ΑΤΕ «υποχρεούται» με εντολή της Κομισιόν και με βάση το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, να απεμπλακεί και από συμμετοχές του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Πλέον μπαίνει χρονικό όριο στη διαδικασία και η ΑΤΕ κινείται για να καλύψει το στόχο που τέθηκε.
Κι ενώ η ΑΤΕ θέτει σε εφαρμογή και για τη «Δωδώνη» (όπως για Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ κλπ) το σχέδιο, παρά τα περί ... συνεννόησης με τους άλλους μετόχους, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου ετοιμάζονται να «απαντήσουν» με την πρόσληψη του δικού τους συμβούλου, αλλά για εξαγορά των μετοχών της τράπεζας. Αν υπάρξει λύση χωρίς διαγωνισμό θα ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά μάλλον θεωρείται απίθανο, ενδεχομένως οι σύμβουλοι των δυο πλευρών θα έχουν επαφή κατά τη διαδικασία αποτίμησης και όχι μόνο.

Προσβλέπουν σε μεγάλη βοήθεια
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης κληθείς από τους «Νέους Αγώνες» να σχολιάσει την έναρξη της προετοιμασίας του διαγωνισμού από τον σύμβουλο της ΑΤΕ, τόνισε ότι « οι Ενώσεις προσβλέπουν σε μεγάλη βοήθεια σε οικονομικό, νομικό και συμβουλευτικό επίπεδο από τον σύμβουλο που οι ίδιες προσλαμβάνουν».
Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις διοικήσεις των τεσσάρων Ενώσεων (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας) εντός των ημερών, αφού την Πέμπτη, εκτός απροόπτου η επιτροπή που εξετάζει τις προσφορές, αποτελούμενη από τους διευθυντές των Οργανώσεων, θα καταλήξει στην πρόταση της που θα περιλαμβάνει τις δυο από τις πέντε προσφορές που κατατέθηκαν, ώστε να γίνει η επιλογή του συμβούλου εξαγοράς της «Δωδώνης».
Αναμενόμενες οι εξελίξεις χωρίς πολιτική λύσηΟι εξελίξεις αυτές, καίτοι αναμενόμενες, οδηγούν στην τελική ευθεία την τύχη της «Δωδώνης», αφού ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε η σημερινή των τριών κομμάτων που συνεργάζονται, ανέλαβαν πρωτοβουλία για πολιτική λύση ενάντια στις εντολές της Τρόικας και ταυτόχρονη ικανοποίηση του αιτήματος Ενώσεων και κτηνοτρόφων και όλων των φορέων της Ηπείρου να μην ιδιωτικοποιηθεί η «Δωδώνη».
Κι αυτό μπορούσε να γίνει με την τήρηση του καταστατικού και με άλλους τρόπους, αλλά η ΑΤΕ επικαλείται τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα εξυγίανσης της και την εντολή της Κομισιόν να έχει απεμπλακεί μέχρι τον Ιούνιο και από τη «Δωδώνη». Σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφέρουσα οικονομική προσφορά από το διαγωνισμό, θα πρέπει ο σύμβουλος στη συνέχεια να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για να βρεθεί ο επενδυτής που θα αποκτήσει με το τίμημα που θα οριστεί το 67,7% των μετοχών της ΑΤΕ στην «Δωδώνη».
Βέβαια, για τις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους το να μην υπάρξει συμφέρουσα πρόταση εξαγοράς από διαγωνισμό, θα ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα.
Η αποτίμηση θα δείξει...Η αποτίμηση που θα κάνει ο σύμβουλος της ΑΤΕ, αλλά και ο σύμβουλος των Ενώσεων μένει να δούμε τι θα βγάλουν.
Πάντως οι Ενώσεις ζητούν την εξαγορά στην λογιστική αξία, ως τη ... χειρότερη επιλογή.
Δεν είναι όμως μόνο η αποτίμηση και η δυνατότητα εξαγοράς, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της μεγαλομετόχου ΑΤΕ και των Ενώσεων μαζί και των παραγωγών.
Για τις Ενώσεις ποτέ δεν έκλεισε το κεφάλαιο με την απόκτηση του 7,7% των μετοχών από την ΑΤΕ, ποσοστό που της δίνει την ευχέρεια να ενεργεί ουσιαστικά ερήμην τους. Δικαστικά δεν έχει τέλειωσε τίποτε παρά την απόφαση του Εφετείου. Υπάρχει και το καταστατικό που αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» για τις Ενώσεις. Ο σύμβουλος που προσλαμβάνουν οι Ενώσεις θα αναλάβει την αποτίμηση της «Δωδώνης», καθορισμό επενδυτικού πλάνου καθώς και των απαιτούμενων κεφαλαίων, εξεύρεση απαιτούμενων κεφαλαίων, επιχειρησιακό σχεδιασμό ανάπτυξης της βιομηχανίας και της ζώνης γάλακτος σε συνεργασία με τις Ε.Α.Σ. μετόχους, νομική και οικονομική υποστήριξη στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΑΤΕ.
www.neoiagones.gr

Έπιασαν δουλειά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα και η ALPHA BANK οι οποίες αποτελούν τον σύμβουλο της Αγροτικής Τράπεζας για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Τον δικό τους σύμβουλο θα έχουν σύντομα και οι Ενώσεις-μέτοχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: