Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Επίδομα τοκετού και σε άγαμες κόρες ασφαλισμένων.



Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έθεσε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο θα λαμβάνουν πλέον βοήθημα τοκετού και οι άγαμες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων στο ασφαλιστικό ταμείο, στις περιπτώσεις που προβλέπεται η χορήγησή του. 



Ασφαλισμένος διαμαρτυρήθηκε στην ανεξάρτητη αρχή, επειδή η άγαμη ανήλικη κόρη του, ασφαλισμένη, ως μέλος οικογενείας, δεν έλαβε βοήθημα τοκετού, καθώς το αίτημα του πατέρα απορρίφθηκε, όπως και η ένσταση, με την αιτιολογία ότι η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού προβλέπεται μόνο για συζύγους και όχι για τα παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται στο ίδρυμα ως μέλη οικογένειας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι το βοήθημα τοκετού παρέχεται αντί μαιευτικής περίθαλψης, που αποτελεί είδος ιατρικής περίθαλψης, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι όσοι ασφαλίζονται ως μέλη οικογένειας χωρίς εξαίρεση. 

Τόνισε δε πως η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού μόνο στη σύζυγο ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και η μη χορήγηση σε ανήλικη άγαμη κόρη, που ασφαλίζεται ως μέλος της οικογένειας, δεν συνάδει με τον κοινωνικό χαρακτήρα του βοηθήματος. 

Επιπλέον, δεν διαφαίνεται κάποιος προφανής λόγος που να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείριση συζύγου και της κόρης, καθώς βαρύνουν εξίσου τον άμεσα ασφαλισμένο και η κόρη δεν έχει άλλη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων τοκετού. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε να τροποποιηθεί η διάταξη, ώστε το βοήθημα τοκετού να χορηγείται και σε άγαμες ανήλικες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 
Η τροποποίηση ήταν απαραίτητη, σύμφωνα με την Αρχή, μεταξύ άλλων, γιατί, όπως υποστήριξε, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα όλοι οι έμμεσα ασφαλισμένοι, που παρουσιάζουν ουσιώδη ομοιότητα σε ανάγκες και βαθμό εξάρτησης από τον ασφαλισμένο. 

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δέχτηκε τα επιχειρήματα του Συνηγόρου του Πολίτη και υπέβαλε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας πρόταση τροποποίησης της επίμαχης διάταξης. 
Στο μεταξύ, στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, ως δικαιούχοι μαιευτικής περίθαλψης, ορίζονται εν γένει οι ασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατέρων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται ως μέλη οικογένειας.

www.parakalamoscity.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: