Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Στο τραπέζι οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα. Επαναλαμβάνεται σήμερα η συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών.



Το καθεστώς των αμοιβών της μεταπολεμικής Ελλάδας, τίθεται την Τετάρτη στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (εμποροβιοτέχνες), υπό την πίεση της τρόικας, που ζητά κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και περικοπές στα κατώτατα όρια των αμοιβών.
Η ΓΣΕΕ δεν δέχεται καμία παρέμβαση στο περιεχόμενο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ οι δύο πλευρές αναζητούν «λύση κοινής αποδοχής», ώστε να αποφύγουν την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης την οποία αξιώνουν, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας.


Το «πάγωμα» των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα για δύο χρόνια, δηλαδή το 2013 και 2014, μπορεί να αποτελέσει τη «χρυσή τομή» για τη λύση του αδιεξόδου. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ προβάλουν «ως λύση» το διετές πάγωμα των μισθών (2013, 2014), το οποίο θα αφήσει ανέγγιχτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η ΓΣΕΕ δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη σύμβαση, ζητώντας να χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (περίπου 2,5%) και να μην περικοπούν 13ος και 14ος μισθός. Από την πλευρά της η τρόικα ζητά μετ' επιτάσεως την περικοπή δύο μισθών ετησίως από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να βελτιωθεί ο δείκτης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.


Ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση και αναμένουν την οριστικοποίηση των μέτρων, ώστε να ακολουθήσει η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση γύρω από τα μέτρα που θα οδηγήσουν στο αντίστοιχο οικονομικό αποτέλεσμα, τρόικα αφήνει στην κυβέρνηση το περιθώριο επιλογής τους, αρκεί να οδηγούν σε αντίστοιχες μειώσεις.
Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, τηρεί στάση αναμονής, αναμένοντας τις διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων, χωρίς να θέτει συγκεκριμένη ατζέντα μέτρων, πλην της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.


Ο ΣΕΒ.
Ο ΣΕΒ ανακοίνωσε οτι προσέρχεται στο διάλογο χωρίς κόκκινες γραμμές, αλλά με δύο βασικές θέσεις:
Πρώτον, υπερασπίζεται το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και επιδιώκει να διασφαλίσει το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση.
Δεύτερον, έχει υπογράψει - και ως εκ τούτου δεν αμφισβητεί - τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.




www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: