Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αμφιβολίες ΔΝΤ για τo πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Spiegel.

Με σχεδόν παγιωμένη την εκτίμηση ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας εισέρχεται σε οριακό σημείο, καταφθάνει, σε οκτώ μέρες από σήμερα η τρόικα, καθώς το «εορταστικό» για την χώρα τριήμερο πλήθυναν οι ενδείξεις ότι οι πιστωτές θεωρούν αναιμικά τα αποτελέσματα της ελληνικής προσπάθειας «να βγάλει το κεφάλι από το νερό» με αποτέλεσμα να επεξεργάζονται δεύτερα και τρίτα σχέδια...



Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της», αναφέρει σύμφωνα με το Der Spiegel το έγγραφο, διαφορετικά «οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου.



Εσωτερικό έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, κρίνει ως ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.


Όπως μεταδίδει το Reuters, το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους της και θεωρεί ότι προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της, θα πρέπει είτε (α) να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, είτε (β) να αυξηθεί η παρεχόμενη βοήθεια από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της», αναφέρει σύμφωνα με το Spiegel το έγγραφο, διαφορετικά «οι ιδιώτες πιστωτές της ενδέχεται να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του έως τώρα συμφωνημένου (50%).


Η «κόκκινη γραμμή» της τρόικας είναι η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και η κατάργηση οργανισμών και φορέων του κράτους. Μετά το ναυάγιο της εφεδρείας η τρόικα θέτει επιτακτικά θέμα άμεσων α



Η «κόκκινη γραμμή» της τρόικας είναι η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και η κατάργηση οργανισμών και φορέων του κράτους. Μετά το ναυάγιο της εφεδρείας η τρόικα θέτει επιτακτικά θέμα άμεσων απολύσεων, ακόμα και με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εμμένοντας στον στόχο ότι θα πρέπει να έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.



Το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι στο συγκεκριμένο έγγραφο του Ταμείου γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη διαρθρωτική προσαρμογή της χώρας μας ενώ καυτηριάζεται η απουσία προόδου στη φοροσυλλογή και την αξιοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων μέσω αποκρατικοποιήσεων.


Οι επιφυλάξεις του Ταμείου για το ύψος του αναδιάρθρωσης κάθε άλλο παρά καινούριες είναι. Ηδη από τις 19 Δεκεμβρίου, από το ΔΝΤ διέρρεε η πληροφορία ότι τα ανώτατα κλιμάκιά του πιστεύουν πως η ελληνική περίπτωση απαιτούσε «μεγαλύτερο κούρεμα» που θα έφθανε πέραν του 60%. (Ρεπορτάζ: Μιχάλης Ιγνατίου)

Βαθύτερο κούρεμα - Μικρότεροι μισθοί.
Αμφιβολίες κατά πόσον το ύψος της συμφωνημένης αναδιάρθρωσης (50%) θα αποδειχθεί αρκετό για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ανοιχτά πλέον και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, o κ. Μπλανσάρ ήταν σαφής: «Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά. Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα». Και συμπλήρωσε: «Οι αριθμοί πρέπει να υπολογιστούν, και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το κούρεμα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο».
Ο κ. Μπλανσάρ προειδοποίησε, τέλος, πως κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, της «μισθολογικής προσαρμογής».

Ανάλογες αμφιβολίες για την επάρκεια του 50% εκφράζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Κλέμενς Φούεστ, σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι το συγκεκριμένο ποσοστό δεν είναι αρκετό προκειμένου να ανακτήσει η Ελλάδα μια βιώσιμη πορεία. Εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι η συμμετοχή των επενδυτών στο «κούρεμα» θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, ακόμα και αν, όπως ο ίδιος λέει, αυτό επισύρει τον κίνδυνο ανοιχτής χρεοκοπίας.

Θα ζήσουμε και χωρίς την Ελλάδα.
Τη βαριά γερμανική διάθεση για την πορεία διάσωσης της Ελλάδας περιγράφει επίσης και η δήλωση του Χορστ Ζέεχοφερ, ηγετικού στελέχους των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk διεφώνησε ευθέως με τον δόγμα Μέρκελ -αποτυχία του ευρώ ίσον αποτυχία της Ευρώπης.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές υγιείς οικονομίες, εκτός ευρωζώνης, όπως παραδείγματος χάριν η βρετανική. Εντούτοις η Ευρώπη εξακολουθεί να λειτουργεί», σημείωσε με νόημα ο Ζέεχοφερ.
Ερωτηθείς δε τί μπορεί να σημάνει για την Ευρώπη ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είπε: «Οι παρενέργειες σε αυτήν την υποθετική περίπτωση δεν θα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε η Ευρώπη να ζημιωθεί (.) Δεν προτείνω πάντως η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη», κατέληξε.

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
Κόντρα στο ρεύμα της δυσοίωνης μονοτονίας, στάθηκαν δύο τοποθετήσεις: Πρώτον η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της BNP Paribas. Μποντουάν Πρατ, ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και τους αντιπροσώπους του ΔΝΤ για την ολοκλήρωση του κουρέματος. Και δεύτερον και πιο σημαντικό, δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ από την Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής ότι ούτε το ευρώ θα διαλυθεί το 2012 ούτε η Ελλάδα θα το αποχαιρετήσει...

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: