Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Ο Δήμος Αρταίων τιμά την Μνήμη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας στις 23 και 24 Μαρτίου



Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Αρταίων διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της ιστορικής πορείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μαρτίου και διεξάγονται με στόχο την αναβίωση της μνήμης της ιστορικής πορείας μιας κοινότητας που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην κοινωνική ζωή της Άρτας, μέχρι και την 24η Μαρτίου 1944, όταν και οι Αρτινοί Εβραίοι συνελήφθησαν από τα Γερμανικά Στρατεύματα.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 23 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24 Μαρτίου. Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:
Σάββατο 23 Μαρτίου, ώρα 18:00: Προβολή φωτογραφιών στην Πνευματική Στέγη του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Αρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» με τίτλο ««Για να θυμάσαι τη Ροζίνα»: η Ισραηλιτική Κοινότητα Αρτης μέσα από τον φωτογραφικό φακό. (α’ προβολή).
Κυριακή 24 Μαρτίου, ώρα 10:00. Βόλτα στην πόλη με ιστορικές αναφορές. Σημείο εκκίνησης: πλατεία Κιλκίς.
Ώρα 12:30: Κεντρική Εκδήλωση στην Πνευματική Στέγη του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ»
Ώρα 16:45: Προβολή φωτογραφιών στη Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» με τίτλο «Για να θυμάσαι τη Ροζίνα»: η ισραηλιτική κοινότητα Αρτης μέσα από τον φωτογραφικό φακό. (β’ προβολή, για τα μέλη της Εβραϊκής Νεολαίας Ελλάδος)
Ώρα 19:00: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ολοκαυτώματος (πλατεία Εβραίων Μαρτύρων), καθώς και Κατάθεση στεφάνων – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Κατόπιν, η Χορωδία του Συλλόγου «Μακρυγιάννης» θα ερμηνεύσει το “Va pensiero” από τον Nabucco του Giuseppe Verdi.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία με αναμμένα κεριά μέσα από την Εβραϊκή Συνοικία προς την Πλατεία Κιλκίς, στο σημείο όπου οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τους συλληφθέντες Αρτινούς Εβραίους, πριν τον εκτοπισμό τους στα στρατόπεδα θανάτου. Ενός λεπτού σιγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: