Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Με αντικειμενική 200 ευρώ/τετραγωνικό ακόμα κι αν γίνει ρύθμιση δανείων, οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες μένουν εκτός


Έναν ειδικό Νόμο ρύθμισης των δανείων των κτηνοτρόφων ζήτησε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, έπειτα από σχετική συζήτηση σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, καθώς διαπιστώνει πως το ζήτημα της υπερ-χρέωσης απειλεί με αφανισμό χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου.


Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Τάκης Πεβερέτος, ο ειδικός αυτός νόμος ρύθμισης των δανείων των κτηνοτρόφων (αφορά 110.000 εκμεταλλεύσεις), «πρέπει να αφορά, όλες τις τράπεζες γιατί οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο «κανένας στάβλος ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και κανένα σπίτι κτηνοτρόφου επιβάλλεται να μην μπορεί να εκποιηθεί».

Παράλληλα, πρέπει να γίνει «διαγραφή όλων των τόκων και μέρους του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να  αποπληρωθεί σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο, έτσι ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή των πολύτιμων για τη χώρα κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γάλα κ.α)».

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, σχετική ρύθμιση ετοιμάζει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, καθώς ο ισχύον εξωδικαστικός μηχανισμός, δεν «βολεύει» τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δύνανται να ενταχτούν πολύ δύσκολα.

Ακόμη όμως, εξηγεί ο κ. Πεβερέτος, κι αν υπάρξει ρύθμιση, αν εξακολουθήσει να ισχύει τόσο υψηλή αντικειµενική αξία όσο σήμερα για τους στάβλους, θα είναι πάρα πολλοί λίγοι οι παραγωγοί, που θα μπορέσουν να ενταχτούν σ’ αυτήν.

«Η αντικειμενική αξία των στάβλων υπολογίζεται µε πλασµατικές τιµές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εµφανίζονται οι κτηνοτρόφοι πολύ πλούσιοι, ενώ δεν είναι, µε ό, τι αυτό συνεπάγεται, με χαρακτηριστικό το παράδειγµα της αδυναµία ευνοϊκής ρύθµισης δανείων προς τις τράπεζες, ή οφειλών προς το δηµόσιο, τα ταµεία κ.α».

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο «προκειµένου να µη συνεχιστεί η κατάφωρη αδικία εις βάρος των πτηνοκτηνοτρόφων προτείνουµε τον υπολογισµό της αντικειµενικής αξίας στα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια – αποθήκες µέχρι του ποσού των 50 €/τ.µ αντί 200 €/ τ.µ. που ισχύει σήµερα και την απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο».

Το θέμα είναι επίκαιρο καθώς η κυβέρνηση εξετάζει όπως προ-είπαμε, σε συνεργασία με τους Θεσμούς, αυτό τον καιρό, τέτοιες ρυθμίσεις, οι οποίες θα αφορούν και τους κτηνοτρόφους, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: