Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Ηχηρή διάψευση και από Κομισιόν στα σενάρια περί πριμ αποχώρησης αιγοπροβατοτρόφων



Με τον πλέον επίσημο τρόπο και από τα πιο επίσημα χείλη, μετά τις διαψεύσεις εντός Ελλάδος (από το ΥπΑΑΤ), δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπαίνει τέλος στο ευφάνταστο σενάριο περί γενναίου πριμ αποχώρησης των αιγοπροβατοτρόφων.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση «η Επιτροπή προτείνει να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να χορηγούν και στο μέλλον συνδεδεμένη στήριξη [συνδεδεμένη στήριξη εισοδήματος (CIS)], η οποία θα εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμη στον τομέα των αιγοπροβάτων, καθώς επίσης να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τομεακές παρεμβάσεις μέσω των οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ) ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα οι τομείς που χρήζουν ενίσχυσης».

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, ευρωβουλευτής της ΝΔ, ανταποκρινόμενος στην έντονη ανησυχία των Ελλήνων κτηνοτρόφων που είχαν αναστατωθεί από δημοσιεύματα περί δήθεν σχεδίου μεταρρύθμισης του τομέα αιγοπροβατοτροφίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα σχέδιο που μεταξύ των άλλων υποτίθεται ότι περιελάμβανε και υψηλή χρηματοδότηση ειδικά των Ελλήνων κτηνοτρόφων προκειμένου να εγκαταλείψουν την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος είχε καταθέσει άμεσα σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με αφορμή την απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κατηγορηματική απάντηση-διάψευση που έδωσε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος Γεωργίας δίνει τέλος στα διακινούμενα σενάρια και δημοσιεύματα που προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους Έλληνες κτηνοτρόφους ότι δήθεν θα έδινε η ΕΕ 300€ ανά ζώο για να αποσυρθούν οι κτηνοτρόφοι από την αιγοπροβατοτροφία.

Αλλά η απάντηση αναφέρει και κάτι ακόμη, πολύ πιο σημαντικό. Τονίζει εμφατικά ότι η Επιτροπή, αποδεχόμενη τις προτάσεις που έχουν κάνει η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα προτείνει στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ περαιτέρω στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση όχι απλώς αδρανεί αλλά επιδεικνύει χαρακτηριστική αδιαφορία στην εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Στερώντας έτσι πολύτιμους πόρους από τον Πρωτογενή μας Τομέα. Έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης την ελληνικής οικονομίας. Μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων μας.

Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν:

EL

P-000066/2019

Απάντηση του κ. Hogan

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(5.3.2019)

Την 1η Ιουνίου 2018, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετικές προτάσεις για τη μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2020. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία διοργανικής λήψης αποφάσεων με τους δύο συννομοθέτες. Οι προτάσεις δεν εισάγουν μέτρα χρηματοδότησης των αγροτών ώστε να εγκαταλείψουν τη ζωική παραγωγή.

Αντιθέτως, η Επιτροπή προτείνει να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να χορηγούν και στο μέλλον συνδεδεμένη στήριξη [συνδεδεμένη στήριξη εισοδήματος (CIS)], η οποία θα εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμη στον τομέα των αιγοπροβάτων, καθώς επίσης να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τομεακές παρεμβάσεις μέσω των οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ) ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα οι τομείς που χρήζουν ενίσχυσης.

Οι προτάσεις παρέχουν περαιτέρω ευελιξία στα κράτη μέλη για να σχεδιάσουν τη στήριξη στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ, ώστε να αντικατοπτρίζονται καλύτερα οι ανάγκες τους κατά την επιλογή των ειδικών παρεμβάσεων της ΚΓΠ και της αντίστοιχης χρηματοδότησης. Οι δυνατότητες αυτές προβλέπονται και για τον τομέα των αιγοπροβάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: