Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου “Διογένης” στη Νέα Σινώπη.


Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Μια συγκινητικότατη τελετή έλαβε χώρα το Σάββατο,στις 9 Ιουνίου στη Νέα Σινώπη Πρεβέζης. Ένα εκπληκτικό κτήριο κοσμεί πλέον τον εκεί χώρο αλλά και αποτελεί ένα πολιτιστικό φάρο της περιοχής που μόνο αξιοζήλευτο θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει. Όμως πάνω απ΄όλα είναι και ένα ζωντανό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει η συνεργασία και η σκληρή εργασία μιας και δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ατομικό όπως τόνισε η  πρόεδρος του συλλόγου κα. Θ. Σαρηγιαννίδου, αλλά ένα όραμα που ξεκίνησε από τον κ. Ορφανίδη εδώ και χρόνια για να πραγματοποιηθεί μετά από πολλές μάχες, προσπάθειες, επιμονή και πάνω απ΄όλα στόχο και αγάπη για την ποντιακή παράδοση και πολιτισμό.



Το χώρο εγκαινίασε ο μητροπολίτης Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Μάλιστα, όπως τονίζεται η θεμελίωση και ο οικοδομικός σκελετός του κτιρίου υλοποιήθηκε από οικονομικούς πόρους του συλλόγου και η αποπεράτωση οφείλεται  στο τοπικό πρόγραμμα LEADER ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2007-2013 αλλά και προσωπικής εθελοντικής εργασίας από διάφορους ανθρώπους , που δε βλέπουν μόνο την εργασία ως καθήκον απέναντι σε μια κοινωνία αλλά έχουν και ένα βαθύτερο όραμα και αγάπη προς τον ίδιο τον πολιτισμό. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για χαμένες πατρίδες, για τον ποντιακό πολιτισμό που του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ποντιακή γενοκτονία.Το πρόγραμμα της Εκδήλωσης περιλάμβανε, εγκαινιασμό της  Στέγης. Ακολούθησε αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης,κ.κ Χρυσόστομο, ενώ παρευρέθησαν ο πρόεδρος της παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδος,κ Χρήστος Τοπαλίδης,ο πρώην πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος ΔΗΣΙΠΕ Παρχαρίδης Γεώργιος ο Στράτος Ιωάννου, βουλευτές Πρεβέζης και πλήθος κόσμου.Ακούστηκε στην είσοδο ποντιακή λύρα και ένα ποντιακό τραγούδι, δείγμα ιδιαίτερης αγάπης και τιμής. Ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων, παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια από την χορωδία “Ηχοχρώματα”. Ο πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου Ποντίων Νέας Κερασούντας Δ. Καραβασιλείου δώρισε έναν μεγάλο πίνακα που απεικοινίζει τη Νέα Κερασούντα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε Δεξίωση με ποντιακά εδέσματα.

Στην ομιλία της  η κυρία Σαρηγιαννίδου αναφέρθηκε στα εξής- «Ο Σύλλογος ΔΙΟΓΕΝΗΣ δημιουργήθηκε από πρόσφυγες δεύτερης γενιάς το 1981 και από την ανάγκη τους να μεταλαμπαδεύσουν τα ήθη, έθιμα, μουσική και χορούς του Πόντου στις επόμενες γενιές.
Λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια με στόχους την έρευνα, διατήρηση και καλλιέργεια της παράδοσης του χωριού μας (όπως: καταγραφή της ιστορίας  του χωριού, ηθών εθίμων και τραγουδιών του τόπου, τη λειτουργία χορευτικών τμημάτων για τη διδασκαλία Ποντιακών χορών), την πολιτιστική ανάπτυξη με τη διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου, την κοινωνική προσφορά και στήριξη των ανθρώπων του χωριού, την κατασκευή έργων (μνημείο Γενοκτονίας, κτίριο Συλλόγου)  κ.α.

Ο Σύλλογος ευτύχησε που κράτησαν το τιμόνι του άξιοι άνθρωποι, με κορυφαίο και μακροβιότερο πρόεδρο τον Παναγιώτη Ορφανίδη.




Την εποχή που ανέλαβε τον Σύλλογο, η Νέα Σινώπη έσφυζε από ζωή και για ένα μεγάλο διάστημα υπήρξε το δεύτερο πολύτεκνο χωριό στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος αυτός ονειρευόταν η νεολαία του χωριού να μυηθεί στην ποντιακή παράδοση, να είναι ενωμένη και να βαδίζει στο σωστό δρόμο. Ονειρευόταν λοιπόν να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό στέκι, το στέκι της νεολαίας όπως έλεγε, όπου θα υπήρχαν διάφορες διέξοδοι και δραστηριότητες στο χώρο για τους νέους και όχι μόνο. Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ είναι γιατί αυτός ο άνθρωπος εμπνεύστηκε, οραματίστηκε και αγωνίστηκε γι αυτό το έργο.
.... Το κτίριο του Συλλόγου μας αποτελείται από την αίθουσα στην οποία βρισκόμαστε και όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν ποικίλες εκδηλώσεις. Σε αυτό το χώρο μπορούμε να διοργανώσουμε σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, σχολικές γιορτές. Υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός ώστε να πραγματοποιείται η προβολή ταινιών. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι και η τοποθέτηση θεατρικής αυλαίας. Δίπλα από την σκηνή υπάρχουν δύο καμαρίνια με ερμάρια και στο βάθος το γραφείο συνεδριάσεων του Δ. Σ. . Στην είσοδο υπάρχει η ρεσεψιόν, η οποία ανάλογα με τον τύπο της εκδήλωσης θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες. Στον επάνω όροφο, θεωρήσαμε χρήσιμο ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα χώρο φιλοξενίας. Έτσι θα δώσουμε την δυνατότητα στα φιλοξενούμενα χορευτικά μας να γνωρίσουν το χωριό μας. Ήδη περιμένουμε την πρώτη αποστολή από τον Σύλλογο Ποντίων Αργυρούπολης της Αθήνας. Στο υπόγειο φροντίσαμε να έχουμε κουζίνα, όπου θα ετοιμάζονται πρωινά και γεύματα για τους φιλοξενούμενους, και που ευελπιστούμε οι μεγαλύτερες γυναίκες να μυήσουν τις νεότερες στην ποντιακή κουζίνα.

Ονειρευόμαστε στο μέλλον ο χώρος αυτός να αποτελέσει το ναό και τον φάρο του πολιτισμού και να συνεχιστεί το έργο του συλλόγου που είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μπορεί λοιπόν ο χώρος αυτός να προσφέρει λύσεις σε όλους γιατί φτιάχτηκε για όλους, ανήκει στον Πολιτιστικό μας Σύλλογο, άρα ανήκει σε όλο μας το χωριό.
Δεν ήταν εύκολο να γίνει, αυτή όμως η δυσκολία κάνει το έργο μας να αποκτά μεγαλύτερη αξία. Νοιώθω ευλογημένη που αξιώθηκα να προσφέρω σ’ αυτό το Σύλλογο, να αγωνιστώ προσωπικά για την υλοποίηση αυτού του οράματος και να ζήσω αυτή τη στιγμή της ολοκλήρωσης και των εγκαινίων του κτιρίου μας..
Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του εμπνευστή αυτού του οράματος, τον εκλιπόντα, αγαπημένο μας Πρόεδρο Παναγιώτη Ορφανίδη.
Ευχόμαστε για τις επόμενες γενιές ο χώρος αυτός να αποτελέσει το πνευματικό τους σπίτι και να το αγαπήσουν όσο εμείς και περισσότερο.»
Παράδειγμα προς μίμηση και δείγμα υψηλού πολιτισμού και συνεργασίας. Ευχόμαστε πολλές και όμορφες εκδηλώσεις και πάντοτε δύναμη και θέληση γιατί τίποτε δε ζει αν δεν μπολιάζεται με αγάπη και σεβασμό, ιδιαίτερα η παράδοσή μας…..







Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: