Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Τα χιώτικα πρόβατα φέρνουν γάλα…

Της Αννας Στεργίου

Πριν μερικά χρόνια πολλοί κτηνοτρόφοι αγόραζαν κοπάδια από το εξωτερικό, πιστεύοντας ότι έτσι θα έχουν μεγάλες αποδόσεις γάλακτος. Ορισμένοι τα κατάφεραν, αφού κάποιες φυλές προσαρμόστηκαν στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα ήταν και πολλά τα κοπάδια, που οι κτηνοτρόφοι έμειναν κυριολεκτικά στον άσσο, αφού τα ζώα αρρώστησαν μακριά από την πατρίδα τους, που είχε άλλο γεωγραφικό ανάγλυφο.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα αντί να ζητάμε τη γνώμη ανθρώπων, που γνωρίζουν, κι έχουν ασχοληθεί με τη γαλακτοπαραγωγή, ώστε ν΄ αγοράσουμε μια φυλή προβάτου, που να είναι προσαρμοσμένη στην περιοχή μας, ταλαιπωρούμαστε εκ των υστέρων γιατί τα ζώα είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε ασθένειες.


Ακόμη όμως κι έτσι, τα ζώα που πρέπει ν΄ αγοράζει κάποιος πρέπει να είναι πιστοποιημένα, διότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουν οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι για την παραγωγή φέτας. Κάθε ζώο που δεν ανήκει σε ελληνική αυτόχθονη φυλή είναι δυνάμει πυρίτιδα στα θεμέλια της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και των επιδοτήσεων.
Τα ελληνικά τυριά που είναι ΠΟΠ έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και ο κανονισμός βασίζεται στις αυτόχθονες φυλές προβάτων.
Πιστοποιημένα πρόβατα φυλής Χίου μπορεί ν΄ αγοράσει κάποιος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Φυλής Χίου «Μακεδονία» αλλά και από ιδιώτες, που φέρουν πιστοποίηση της μονάδας τους.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός προβατοτρόφων φυλής Χίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», με έδρα την Ιωνία Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της γενετικής βελτίωσης και την προώθηση των προβάτων φυλής Χίου στο εσωτερικό και το εξωτερικό.


Σήμερα εκτρέφονται περίπου 10.000 καθαρόαιμα πρόβατα της φυλής σε εκτροφές του Α.Σ. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», τα οποία είναι σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και ελέγχονται οι αποδόσεις τους.
Η φυλή Χίου είναι πολύτιμη και ίσως η καλύτερη ελληνική φυλή προβάτων, όταν πρόκειται για πεδινές περιοχές.
Τα πρόβατα αυτά κατάγονται από το νότιο πεδινό τμήμα της Χίου και είναι ανοιχτόχρωμα πρόβατα.
Άλλοι θεωρούν πως είναι αυτόχθονα της Χίου, άλλοι διασταύρωση με τα Μικρασιάτικα.


ΤΙΜΕΣ: Η τιμή των χιώτικων στην αγορά εξαρτάται από την ηλικία του ζώου. Διακυμάνσεις στην τιμή παρουσιάζουν κυρίως τα θηλυκά ζώα. Απογαλακτισμένα αρνιά 40-45 ημερών είναι κοντά στα 90-110 ευρώ. Ζυγούρια 5-6 μηνών στα 150 ευρώ, ζώα έτοιμα για αναπαραγωγή +/- 150 ευρώ. Εύρος τιμών 200-300 ευρώ, για κριάρι 2-3 ετών.
ΕΚΤΡΟΦΗ: Η φυλή αυτή, που θεωρείται ισάξια με ξένες γαλακτοπαραγωγικές φυλές, είναι από τις πιο περιζήτητες στη χώρα. Μπορεί να μην κάνει την ίδια γαλακτοπαραγωγή με άλλες ξένες όπως οι φυλές Λακόν, Αβάσι, Άβαξ, αλλά έχει πολύ καλή γαλακτοπαραγωγή και είναι προσαρμοσμένη και στην ελληνική ύπαιθρο. Εκτρέφεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ: Τα πρόβατα αυτά είναι λευκά κι έχουν μαύρες κηλίδες στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα άκρα και την κοιλιακή χώρα κι έχουν μεγάλα αυτιά και ευμεγέθη ουρά. Θεωρείται ήρεμη φυλή. Το 1985 η φυλή αυτή κινδύνεψε με αφανισμό αφού είχαν απομείνει μέχρι 1.400 ζώα ενώ σήμερα με την εφαρμογή προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πάνω από 85.000. Τα ζώα αυτά σώθηκαν την τελευταία στιγμή και σήμερα είναι ίσως από τις πιο συνηθισμένες ελληνικές φυλές, που συναντάμε στη χώρα. Είναι από τα πιο μεγαλόσωμα πρόβατα και το μέσο σωματικό βάρος των αρσενικών είναι γύρω στα 87 κιλά και των θηλυκών στα 66 κιλά.


ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ: Είναι ζώο υψηλών αποδόσεων με μέση γαλακτοπαραγωγή 260-380 κιλά, για μέση περίοδο αρμέγματος 174-230 ημέρες. Μερικοί υποστηρίζουν πως το πρόβατο φτάνει τα 500 κιλά γάλα και άνω, όμως επαγγελματίες κτηνοτρόφοι αμφισβητούν ότι μπορεί να γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται από τα καλύτερα πρόβατα στον κόσμο για γαλακτοπαραγωγή. Η απόδοσή του πέφτει συνήθως μετά τον 4ο-6ο χρόνο. Λόγω της υψηλής απόδοσης γάλακτος τα ζώα αυτά έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες, ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της πρώτης περιόδου γαλουχίας.
ΜΑΛΛΙ: Η ποιότητα του μαλλιού του δεν είναι ιδιαίτερα καλή και η παραγόμενη ποσότητα μαλλιού χαμηλή.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: Ανήκει στις πολύδυμες φυλές και τα θηλυκά μπαίνουν σε αναπαραγωγή στην ηλικία των 8-9 μηνών. Οι νεαροί κριοί είναι έτοιμοι για αναπαραγωγή στους 8 μήνες. Η πολυδυμία είναι στα 1,6 -2 αρνιά ανά τοκετό και ανάλογα με το σύστημα εκτροφής κοντά στα 3,2 με 4,5 κιλά το νεογέννητο. Απογαλακτίζονται 42 ημέρες μετά τη γέννηση, όταν το βάρος των νέων αρνιών είναι στα 12-14 κιλά. Με τεχνητή σπερματέγχυση έχουμε ποσοστό σύλληψης έως 45%. Οι τοκετοί γίνονται συνήθως από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο, προκειμένου τ΄ αρνιά να είναι έτοιμα για βοσκή τους ανοιξιάτικους μήνες και να μειωθούν και τα έξοδα για ζωοτροφές.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Η φυλή είναι κατάλληλη για εκτατικά και ημιεκτατικά συστήματα εκτροφής. Παρουσιάζει συνήθως προβλήματα υγείας, σε περιοχές με υγρασία. Η φυλή παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία στην προσβολή από τη νόσο της προϊούσας πνευμονίας και είναι ευάλωτη σε μαστίτιδες. Τα άκρα του προβάτου είναι ευαίσθητα σε ανώμαλες επιφάνειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: