Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Oι Ηπειρώτες της Αρτέμιδας αντιστέκονται στην κρίση με παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι. Με μεγάλη επιτυχία και φέτος, τη Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, το πανηγύρι του τοπικού Ηπειρώτικου Συλλόγου


Είναι πλέον νομοτελειακός κανόνας, ότι, κάθε εκδήλωση των Ηπειρωτών Αρτέμιδας στέφεται με απόλυτη επιτυχία, γιατί χαρακτηρίζεται από το άρτιο της οργάνωσης και την καθολική συμμετοχή, όχι μόνο των μελών, αλλά και των φίλων.  Αυτό που έγινε όμως,  την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 στο Ηπειρώτικο πανηγύρι ήταν, -θα έλεγαν και στην Ήπειρο- «απ' τ' Άγραφα».

Η οικονομική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, ενόψει της γιορτής της πολιούχου της Αρτέμιδας Αγίας Μαρίνας,  δεν πτόησε τους Ηπειρώτες της περιοχής Αρτέμιδας και Σπάτων και τους φίλους της Ηπείρου, να στήσουν ένα γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, όπως αυτοί ξέρουν και το έχουν ως παρακαταθήκη, αλλά και υποχρέωση στους προγόνους τους, να το διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν στις νεώτερες γενιές. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν όχι μόνο απρόσμενη, αλλά  μοναδική.                                                                                    
Η μεγάλη  αυτή επιτυχία του πανηγυριού του Συλλόγου Ηπειρωτών Αρτέμιδας την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, οδήγησε τα μέλη του Δ.Σ. να αναφωνήσουν ''Ηπειρώτικα γλεντάμε και την κρίση ξεπερνάμε''.

  Αλλά επιπλέον η όλη εκδήλωση θεωρείτε  απόλυτα επιτυχής, πέραν της προσέλευση των Ηπειρωτών και φίλων, που ήταν υπεράνω των προσδοκιών και  από το γλέντι που ακολούθησε  και που μετατράπηκε σε αληθινό ηπειρώτικο ξεφάντωμα.
Η ποιότητα της εκδήλωσης δείχνει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στο Σύλλογο Ηπειρωτών Αρτέμιδας, που στηρίζεται στην ουσιαστική και ανιδιοτελή προσφορά μελών και φίλων και στις άοκνες προσπάθειες όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Βέβαια, πέρα από αυτά, συνέβαλε και το γεγονός ότι την κομπανία του εξαίρετου δεξιοτέχμη κλαρινίστα Νίκου Φιλιππίδη, συνόδευαν στο τραγούδι οι, Αντώνης Κυρίτσης, ο ραγδαία διαρκώς ανερχόμενος γιός του, Θωμάς Κυρίτσης και η καλήφωνη και μελίρρυτος και συνεχώς εξελισσόμενη νέα τραγουδίστρια Λευκοθέα Φιλιππίδη, που έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει, από  την έλλειψη αξιόλογης γυναικείας φωνής στο ηπειρώτικο τραγούδι, για την οποία οι επαϊοντες αξιολογώντας λένε, ότι θα εξελιχθεί σε κορυφαία φωνή του είδους και θα αφήσει εποχή.

Στον χαιρετισμό του,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θύμιος Ζήκας,  παρουσίασε τη δράση του Συλλόγου και την αποδοχή του από ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Αρτέμιδας και τόνισε ότι ο Σύλλογος  θα συνεχίσει -παρά τις όποιες αντιξοότητες - να υπηρετεί την παράδοση και να συμμετέχει  ουσιαστικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Κάλεσε δε όλους τους Ηπειρώτες της Αρτέμιδας να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του Συλλόγου και κλείνοντας τόνισε καταχειροκροτούμενος ότι όλους μας περιμένει το καλοκαίρι η Ήπειρος.

Εκ μέρους του Δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδας που απουσίαζε εκτός Αττικής, χαιρετισμό απήυθυνε ο δημοτικός σύμβουλος και για 15 χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου Δονάτος Γκέλιας, που τόνισε στην αξία και στη σημασία που δίνει ο Δήμος στη λειτουργία του Συλλόγου, που όπως είπε ''παράγει πολιτισμό για την περιοχή''.

  Απο την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος χαιρέτισε την εκδήλωση ο  Αντιπρόεδρος της  Κώστας Κωνής, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των πανηγυριών ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι. 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αυτό κάνει και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αρτέμιδας  με πίστη και διαρκή προσπάθεια και αξίζει πολλούς επαίνους για αυτό και για άλλα πολλά, από όλους μας και σήμερα το κάνω εγώ, εκπροσωπώντας το σύνολο της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να προτιμήσουν τις φετεινές διακοπές τους, να τις περάσουν στην Ήπειρο, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία και την Ήπειρο γενικά, μιά περιοχή που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό ελλαδικό κορμό και έχει πάρει τόσο λίγα, μιά περιοχή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, πλεονεκτώντας μάλιστα σε πολλά και μοναδικά τοπία.
               
Παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς της Κόνιτσας απέδωσε με εξαιρετική επιτυχία το χορευτικό τμήμα του  Συλλόγου που καταχειροκροτήθηκε.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συμμετείχε στο ηπειρώτικο αυτό αντάμωμα με αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, και το μέλος του Δ.Σ. Μαίρη Καραγιώργου. Ακόμη συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής με πεικεφαλής τη Πρόεδρο Βασίλω Ιωάννου, η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Γεωργία Κίσκου και αντιπροσωπείες από, την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, το Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυκών Νερών, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Παιανίας. τον Σύλλογο Ηπειρωτών Παλλήνης, την Ομοσπονδία Συλλόγων Αποδήμων Τζουμερκιωτών, την Ομοσπονδία Αποδήμων περιοχής Κόνιτσας,
εκπρόσωποι πολλών Ηπειρώτικων Αδελφοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Αττική, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας

Κατά τα παλιά, τον  χορό άνοιξαν οι επισημοι προσκεκλημμένοι, με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Αρτέμιδας και στη συνέχεια ακολούθησε χορός για όλους, μέχρι τις πρωϊνές ώρες.
Στο κέφι συνέβαλλε και το γεγονός ότι ο Σύλλογος,  είχε φροντίσει για τη λειτουργία κυλικείου με σουβλάκια, αναψυκτικά και ποτά, με κυρίαρχο το Ηπειρωτικό τσίπουρο.


Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: