Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής, παρουσίασε μια αξέχαστη μουσικοχορευτική βραδιά για την Ηπειρώτικη μουσική παράδοση, τη Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, στο Λαύριο στα πλαίσια του Φεστιβάλ ''Θορίκια 2017''



Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής «Ο Πύρρος», στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Λαυρεωτικής ''Θορίκια 2017'', μας ταξίδεψε, τη Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, μέσα από ηπειρώτικες μουσικές διαδρομές, στα παραδοσιακά μονοπάτια της Ηπείρου και της χώρας μας.

Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει το χώρο του ΑΚΕΛ στο Λαύριο, γέμισε τις καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί καθώς  και τις κερκίδες και αρκετοί παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι.

Στην είσοδο, μέλη από το μικρό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μοίραζαν φυλλάδια με το πρόγραμμα της βραδιάς.

Η γραμματέας του Συλλόγου, ο οποίος έκανε την παρουσίαση της βραδιάς, άνοιξε την εκδήλωση με μία σύντομη ομιλία, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τους επίσημους προσκεκλημμένους ευχόμενη, κλείνοντας το : «Σας ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας εδώ. Ελπίζω να περάσετε μία ευχάριστη βραδιά.»

Έπειτα, πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Μανώλης Λαμπίρης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του και έπειτα συνέχισε με τον λόγο του:

«Φίλες και φίλοι, πατριώτες και πατριώτισσες, κυρίες και κύριοι. Εκ μέρους του Δ.Σ., σας καλωσορίζω στην εκδήλωσή μας.

Το Δ.Σ., εργαζόμενο με συνέπεια και ακούραστα, πολλές φορές σε βαθμό θυσίας, για να επιβραβεύσει την προσπάθεια του χορευτικού τμήματος που είχε παρουσία για πρώτη φορά  εδώ και 4 χρόνια στη μεγάλη εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας «Πίτα του Ηπειρώτη», συμμετέχει και φέτος στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου αλλά και οπουδήποτε μας ζητηθεί.

Σε εκδηλώσεις που στόχο έχουν να προβάλλουν τον πολιτισμό, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, όπως την ιστορικής σημασίας εκδήλωση που έγινε πρόσφατα, για την μεγάλη θυσία των Σουλιωτών στην Ιερά Μονή του Σέλτσου στην αίθουσα του Παλαιού Μηχανουργείου, την οποία θα παρουσιάσουμε σύντομα και στην Κερατέα. Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάνει κανείς, ειδικά όσοι αγαπούν την ιστορία και θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία.
Με την εκδήλωση πάλι πρόσφατα, για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια «Αλλάζοντας Όχθες στην Πίνδο», προβάλλαμε το θέμα και ως φωνή διαμαρτυρίας για την πλήρη εγκατάλειψη των ιστορικών μνημείων από την πολιτεία και όλοι είδαμε το αποτέλεσμα.

Ο Σύλλογός μας διανύει τον 8ο χρόνο λειτουργίας του. Μπήκαμε δυναμικά και με πάθος ώστε να ανεβάσουμε το επίπεδο και το έργο που επιτελεί να γίνει γνωστό όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα, μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έχουμε προγραμματίσει για τον χρόνο,  μέχρι το Δεκένβρη του 2017 ,που απομένει, τρεις εκδηλώσεις. Είμαστε έτοιμοι και μπορεί ο Σύλλογός μας να προγραμματίζει και να πραγματοποιεί μία εκδήλωση κάθε μήνα. Έχουμε ιστορία, πολιτισμό, ιερά μνημεία, συγγραφείς, παράδοση να τα βγάλουμε από την αφάνεια, να τα γνωρίσουν οι νέες γενιές. Νομίζω στο πλαίσιο αυτό κινείται και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, γίνονται από την αγάπη μας για την πατρίδα, για την Ήπειρο και ανιδιοτελώς. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτό το ωραίο ταξίδι, ελάτε μαζί μας και εμείς σας υποσχόμαστε α συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια το δημιουργικό μας έργο, ώστε πραγματικά να επιτύχουν όλοι οι στόχοι μας, που δεν είναι τίποτε άλλο από το να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε την ιστορική μας κληρονομιά, τα ήθη, τα έθιμα, την παράδοσή μας, μα πάνω από όλα την Ελλάδα μας. Ευχαριστώ.»
Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο για τη δράση του. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως «από το να καθόμαστε και να βλέπουμε τα σκουπίδια στις τηλεοράσεις μας, είναι προτιμότερο να διασκεδάζουμε. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν χώρα, να προχωρήσουμε, να φύγει η ανασφάλεια. Αυτό βάσταξε τη χώρα μας: τα ήθη, τα έθιμα, το ελληνικό πνεύμα.» Τελειώνοντας, δήλωσε πως ο Δήμος θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες όλων των Συλλόγων.


Απο την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος χαιρέτισε την εκδήλωση ο Αντιπρόεδρος της Κώστας Κωνής, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία όλων των εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της της παράδοσης μας, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τέτοιας μοεφής εκδηλώσεις, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αυτό κάνει και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής και άξιος Πρόεδρος του Μανώλης Λαμπίρης, με πίστη και διαρκή προσπάθεια και αξίζει πολλούς επαίνους για αυτό και για άλλα πολλά, από όλους μας και σήμερα το κάνω εγώ, εκπροσωπώντας το σύνολο της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να προτιμήσουν τις φετεινές διακοπές τους, να τις περάσουν στην Ήπειρο, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία και την Ήπειρο γενικά, μιά περιοχή που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό ελλαδικό κορμό και έχει πάρει τόσο λίγα, μιά περιοχή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, πλεονεκτώντας μάλιστα σε πολλά και μοναδικά τοπία.


























Την μουσική βραδιά άνοιξε ο εξαίρετος κλαρινίστας Τάσος Μαγκλάρας, που με το κλαρίνο του, έβαλε στο κλίμα τους παρευρισκόμενους για να ξεκινήσει η Α΄ενότητα.

Η Α΄ Ενότητα περιλάμβανε τραγούδια και χορούς από την Λευκάδα και την Ήπειρο όπως: ''Τα καραβάκια'', χορός που χορευόταν στα παράλια της Λευκάδας και που λέγεται και χορός χαιρετισμού, αφού χορευόταν σε στιγμές χαιρετισμού, αυτών που γύριζαν ή αυτών που έφευγαν,  χορός απλός, σεμνός, σε μικρούς βηματισμούς, που εναλλάσεται σε ρυθμό αρφό και γρήγορο, ''Μηλίτσα'' ένα από τα πιό διαδεδομένα παραδοσιακά τραγούδια σε όλη την Ελλάδα, που αποτελεί ένα από τους πιό παραδοσιακούς και αντιπροσωπευτικούς χορούς της Λευκάδας, που χορεύεται κυρίως στα ορεινά χωριά της Λευκάδας», ''Ο Γιάννης ο Περατιανός'', Πρεβεζάνικος χορός που χορεύεται περισσότερο στη Λευκάδα, και τέλος ο ''Θειακός'', χορός κυκλικός μεικτός, που πήρε το όνομα του, από ένα επώνυμο της περιοχής, που χόρευε τον χορό ή τον χόρευαν προς τιμή του, με το μικρό χορευτικό του συλλόγου να χορεύει τους χορούς με ιδιαίτερη επιδεξιότητα και σεβασμό στη παράδοση. Κλείνοντας το πρώτο μέρος της Α΄ Ενότητας οι μικροί χορευτές του συλλόγου, έκαναν την έξοδό τους με το Πρεβεζάνικο τραγούδι «Κλάματα», αφήνοντας την θέση τους στο μεγάλο μεικτό χορευτικό του Συλλόγου.

Στο δεύτερο μέρος της Α’ Ενότητας, το χορευτικό τμήμα παρουσίασε τραγούδια και χορούς από τη Βωβούσα Ιωαννίνων, που βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου, το όμορφο κεφαλοχώρι στα ανατολικά του Ανατολικού Ζαγορίου, που απλώνει τις γειτονιές του, πάνω στις όχθες του Αώου ποταμού και είναι το χαρακτηριστικό χωριό των ξυλοκόπων, καθώς η πλειονότητα, αν όχι όλοι ασχολούνται με την υλοτομία. Χόρεψαν την ''ασημένια αλυσίδα'', οργανικό χορό με γυρίσματα σε συρτό στα δύο, τα '' Πουλιά πετούμενα, το ''Σέλφω'', το ''γυναικείο τσάμικο'' και γύρισμα σε γρήγορο(σίρμπα), το  ''Πράσινο μαντήλι''συγκαθιστό σε οκτάσημο ρυθμό και κυκλική διάταξη και γύρισμα σε συγκαθιστό, με εξάσημο ρυθμό, τη ''Μαρία λέν τη Παναγιά'', το ''Θάλασσα πλατιά'' το Βλαχόφωνο ''Ντουάου λάι φιάτι και τέλος συγκαθιστούς σε δίσημο ρυθμό, το ''΄Ηταν δυό μαρμάρες'', το ''Που πας αγγελικό κορμί'', το ''Στου παπά τα παραθύρια'' και το ''Γλαϊτση'' τη μελωδία του ''τζίτζιρα'', όπως αποκαλούν το τραγούδι αυτό.

Στο σημείο αυτό η χοροδιδασκάλισσα του Συλλόγου Βασιλική Πετράκη, καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο από το χωριό Νεροτριβιά Εύβοιας, που τίμησε την εκδήλωση με το χορευτικό τμήμα του,  που χόρεψε τους χορούς της Εύβοιας , Συρτό Μυλωνιάτικο, Καβοντόρικο, Μπάλο Εύβοιας και το Εγώ θα πάρω δυό χασάπια.

Ο Σύλλογος, στη συνέχεια, έκανε μια μικρή παύση 15-20  λεπτών για να κεράσει τους παρευρισκόμενους, Ηπειρώτικο ημίγλυκο ροζέ κρασία του Οινοποιείου και κτήματος  ''Γκλίναβος'', στο Μοναστήρι Ζίτσας Ιωαννίνων,  ηπειρώτικη κεφαλογραβιέρα, παξιμάδια και ηπειρώτικα μπακλαβαδάκια και λουκούμια. Μια μικρή ιδέα από τις τοπικές γεύσεις της αγαπημένης μας πατρίδας, προσφορά δωροθετών.

Η  Β’ Ενότητα ξεκίνησε από τη χοροδιδασκάλισσα Βασιλική Πετράκη που τραγούδησε  το παραδοσιακό βορειοηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι της ξενητιάς ''Του άμμου-άμμου η μαύρη εγώ'', και τραγουδιέται σε όλη την Ήπειρο, με παραλλαγές στις περιοχές Πωγωνίου και Λάκκα Σουλίου, που χόρεψε το μικρό χορευτικό του Συλλόγου.
Ακολούθησε από την μουσική κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα, με τον Βαγγέλη Κώτσου  και τον Αλέξανδρο Μαγκλάρα στο τραγούδι , με τη συμμετοχή και των 2 χορευτικών τμημάτων, το ''Είμαι μικρό το μαύρο'', τοπικός χορός και τραγούδι της Καστάνιανης Κόνιτσας. Στη συνέχεια παίχθηκαν και χορεύτηκαν, το ''Βαρέθηκα την ξενητιά'', ένα ιδιότυπο τσάμικο της περιοχής Μαστοροχωρίων Κόνιτσας, το ''Καπέσοβο'' ζαγορίσιος χορός, το ''Ανασελ τσα'', παραδοσιακός ηπειρώτικος χορός στα δύο, της περιοχής Μαστοροχωρίων, που είναι μιά υπέροχη μελωδία, χωρίς καταγεγραμμένους στίχους, το παγκοσμίως γνωστό Πωγωνήσιο ''Καίγομαι και σιγολιώνω'' και η παράσταση έκλεισε με το συρτό στα τρία ''Νερατζιά''.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Μανώλης  Λαμπίρης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσε στη χοροδιδασκάλισσα του Συλλόγου, Βασιλική Πετράκη, τον οποίο και βράβευσε για την συνεργασία τους αλλά και την προσφορά του στον Σύλλογο γενικότερα. Μακάρι και άλλοι νέοι άνθρωποι να είχαν την ίδια αγάπη στην παράδοση, όπως η Βασιλική Πετράκη τόνισε ο Μανώλης Λαμπίρης.

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος από το χωριό Νεροτριβιά Εύβοιας,προσέφερε δώρα στον Σύλλογο Ηπειρωτών Λαυρεωτικής και ευχαρίστησε το Δ.Σ για την πρόσκληση, καλώντας τους να επισκεφτούν το χωριό και να συμμετάσχουν σε ανάλογη πολιτιστική εκδήλωση.

Τη μουσική ευόδωση είχε αναλάβει η μουσική κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα, με τον ίδιο στο κλαρίνο, τον Βαγγέλη Κώτσου στο τραγούδι, τον Βαγγέλη Χοσέ στο βιολί, τον Ανδρέα Κούτση στο λαούτο και τον Αλέξανδρο Μαγκλάρα στο τραγούδι και το ντέφι.



Μετά, ο Πρόεδρος κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στον τελευταίο χορό, ξεκινώντας ο ίδιος με το το συρτό «Ξενιτεμένο μου πουλί». Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και ''αναψε'' το γλέντι.


Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία του Ν.Π.Δ.Δ «Θορικός»,  το Κτήμα ''Γκλίναβος'' για τα κρασιά και το τσίπουρο τα οποία χορηγούν κάθε χρόνο,  τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο για την οικονομική στήριξη που προσφέρει, στους οποίους ο Σύλλογος οφείλει την πραγματοποίηση και την επιτυχία των εκδηλώσεών του στα ετήσια Φεστιβάλ''Θορίκια'', καθώς και τους δεκάδες άλλους μικροχορηγούς που προσφέρουν για τη λειτουργία του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση είδαμε τους εξής παρευρισκόμενους: Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής και το μέλος του Δ.Σ. Μαίρη Καραγιώργου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορωπίου Φώτης Τσόγκας, η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Γεωργία Κίσκου, ο γνωστός Ηπειρώτης συγγραφέας Μητς Μήτσης,  ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ «Θορικός», ο Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Λαυρίου Κώστας Χασιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Γιώργος Μανιάτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Κωνσταντινουπολιτών Μίμης Δεληγιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θηραίων Ιούλιος Συρίγος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραιστικών Συλλόγων Κερατέας Γιώργος Γώγος, εκπρόσωπος από το Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, εκπρόσωπος του Συλλόγου «Απόλλων» Κερατέας και εκπρόσωποι Πολιτιστικών και εξωραϊστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.
Παρών ήταν και ο τηλεοπτικός παραγωγός κος Παντελής Σούλης ο οποίος μαγνητοσκοπούσε την εκδήλωση για την εκπομπή «Κοντά στην Παράδοση».


Και του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: